Repović

9. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    REPOVIĆ (p). u Bojištima (Nevesinje). Starinom su iz Banjana u Crnoj Gori. Slave Jovanjdan. Početkom 20. vijeka u Bojištima je bila jedna kuća Repovića (59:323.324). Repovići su nastanjeni i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Radosav Markovic

    Repovici iz Nevesinja poticu od starog bratstva Branisavljevica sa Kosova. Branisavljevici su krajem cetrnestog veka posle Kosovske bitke naselili Gornji Brocanac(kod Vilusa) i to oblast koju su zvali Repovina. Turci su ih iz nekog razloga, kao se predpostavlja, prozvali Repovici. Posle izvesnog vremena Repovici se naseljavaju obliznje Petrovice zaseok Usputnica. Negde sredinom sedamnestog veka Anto Repovic je imao tri sina i to:Marka od koga su Markovici, Peja od koga su Pejovici i Jovana od koga su Jovovici. Svi oni su i dan danas u Banjanima mesto Petrovici. Jedan deo Repovica se preselio u Nevesinje gde ih i danas verovatno ima. Poznat je slucaj da je u toku hercegovackog ustanka Nevesinjske puske 200 Repovica iz Nevesinja u zegu naslo utociste kod svojih srodnika Markovica u Banjane selo Petrovice Uspotnica, bili su to stari, zene i deca. Inace Markovici, Pejovici i Jovovici iz Petrovica slave Jovandan, Prisluga im je Savin dan. Svi ovi podaci navedeni su knjizi Banjani autora Milutina Micovica. Takodje, vazno je istaci, da i dan danas je dobro ocuvan spomenik Antu Repovicu na groblju pokraj Jovanske crkve na Drijenku u Petrovicima. Anto Repovic je umro 1877.godine.

    • Žarko Marković

      Poštovani Radosave,
      Čitam Vašu objavu i moram reći da me je zainteresovala jer moja porodica vodi poreklo od Markovića iz sela Petrovića,zaseok Usputnica.Moja familija se doselila u Prokuplje, selo Balčak 1905.godine. Doselili su se Antovi unuci Luka i Stanko. Vidim u Vašem tekstu da je Anto imao sinove Marka, Peja, Jovana.
      U porodičnom stablu koje ja imam piše da je Anto imao tri sina i to Obrena, Lala i Spasoja , dok mu je Marko otac a Jovo ( Jovovići) stric.
      26.07. 1997. godine, imali smo okupljanje Markovića u Petrovićima- Usputnica.Da li ste Vi bili na tom skupu? Tada smo posetili Jovanjsku crkvu i grob Anta Repovića mog čukun dede.

  3. Velemir Repović

    Repović iz Nevesinja došao je u Nevesinje iz Banjana, selo Petrovići, današnja Crna Gora.
    Brojem je relativno mala familija. Trenutno u Nevesinju, selo Lapčevine, ima nas tridesetak u devet domaćinstava.Bez obzira, mislim da nas je na jednom mjestu u svijetu, najviše u Lapčevinama u Nevesinju. Znatan broj je odselio iz našeg sela, pa nas ima u Americi, Kanadi, Njemačkoj, Hrvatskoj u Srbiji(Beograd, Novi Sad,Prijepolje).Migracije su stalne iz našeg sela od početka dvadesetog vijeka kada se išlo u Ameriku do danas.
    Porodica Repović iz sela Bojište je izumrla, već odavno nema muških potomaka.
    Repović iz Mostara, naša bliža ili dalja rodbina su u vrijeme poslednjih sukoba u BiH odselili u Srbiju, Ameriku, Gacko i ne znam gdje još.
    U narednom periodu, pokušaću napisati nešto detaljnije o porodici Repović iz Nevesinja.