Реповић

9. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Војислав Ананић

    РЕПОВИЋ (п). у Бојиштима (Невесиње). Старином су из Бањана у Црној Гори. Славе Јовањдан. Почетком 20. вијека у Бојиштима је била једна кућа Реповића (59:323.324). Реповићи су настањени и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Radosav Markovic

    Repovici iz Nevesinja poticu od starog bratstva Branisavljevica sa Kosova. Branisavljevici su krajem cetrnestog veka posle Kosovske bitke naselili Gornji Brocanac(kod Vilusa) i to oblast koju su zvali Repovina. Turci su ih iz nekog razloga, kao se predpostavlja, prozvali Repovici. Posle izvesnog vremena Repovici se naseljavaju obliznje Petrovice zaseok Usputnica. Negde sredinom sedamnestog veka Anto Repovic je imao tri sina i to:Marka od koga su Markovici, Peja od koga su Pejovici i Jovana od koga su Jovovici. Svi oni su i dan danas u Banjanima mesto Petrovici. Jedan deo Repovica se preselio u Nevesinje gde ih i danas verovatno ima. Poznat je slucaj da je u toku hercegovackog ustanka Nevesinjske puske 200 Repovica iz Nevesinja u zegu naslo utociste kod svojih srodnika Markovica u Banjane selo Petrovice Uspotnica, bili su to stari, zene i deca. Inace Markovici, Pejovici i Jovovici iz Petrovica slave Jovandan, Prisluga im je Savin dan. Svi ovi podaci navedeni su knjizi Banjani autora Milutina Micovica. Takodje, vazno je istaci, da i dan danas je dobro ocuvan spomenik Antu Repovicu na groblju pokraj Jovanske crkve na Drijenku u Petrovicima. Anto Repovic je umro 1877.godine.

    • Жарко Марковић

      Поштовани Радосаве,
      Читам Вашу објаву и морам рећи да ме је заинтересовала јер моја породица води порекло од Марковића из села Петровића,засеок Успутница.Моја фамилија се доселила у Прокупље, село Балчак 1905.године. Доселили су се Антови унуци Лука и Станко. Видим у Вашем тексту да је Анто имао синове Марка, Пеја, Јована.
      У породичном стаблу које ја имам пише да је Анто имао три сина и то Обрена, Лала и Спасоја , док му је Марко отац а Јово ( Јововићи) стриц.
      26.07. 1997. године, имали смо окупљање Марковића у Петровићима- Успутница.Да ли сте Ви били на том скупу? Тада смо посетили Јовањску цркву и гроб Анта Реповића мог чукун деде.

  3. Велемир Реповић

    Реповић из Невесиња дошао је у Невесиње из Бањана, село Петровићи, данашња Црна Гора.
    Бројем је релативно мала фамилија. Тренутно у Невесињу, село Лапчевине, има нас тридесетак у девет домаћинстава.Без обзира, мислим да нас је на једном мјесту у свијету, највише у Лапчевинама у Невесињу. Знатан број је одселио из нашег села, па нас има у Америци, Канади, Њемачкој, Хрватској у Србији(Београд, Нови Сад,Пријепоље).Миграције су сталне из нашег села од почетка двадесетог вијека када се ишло у Америку до данас.
    Породица Реповић из села Бојиште је изумрла, већ одавно нема мушких потомака.
    Реповић из Мостара, наша ближа или даља родбина су у вријеме последњих сукоба у БиХ одселили у Србију, Америку, Гацко и не знам гдје још.
    У наредном периоду, покушаћу написати нешто детаљније о породици Реповић из Невесиња.