Poreklo prezimena Rašić

9. mart 2012.

komentara: 56

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (56)

Odgovorite

56 komentara

  1. Srdjan Rasic

    hvala prijatelju na odgovoru…tako sam i mislio,da je negdje oko 1900.godine bilo to prvo naseljavanj ovih prostora

    • Milorad Bogdanović

      Mnogo , mnogo prije ovaj prostor je bio naseljen pravoslavnim življem , i nije se raseljavao u masovnijem obliku kao neka južnija, zbog kasnijeg turskog osvajanja i pokornosti prema turskoj vlasti sve do polovine 19 vijeka, kada dolaskom zapadnog okupatora dolazi do masovnijeg doseljavanja stanovništva sa prostora Livna, Glamoča i Petrovca.
      Tebi bi preporučio da posjetiš naš Srpski DNK projekat, kao i naš Forum, da se testiraš i sa sigurnošću ćeš saznati s kim si u srodstvu i odakle sve potiču korijeni tvojih potomaka.
      Svako dobro ti želim.

  2. Strahinja Rašić

    Poštovani prezimenjaci, a možda i dalji rođaci. Oduševio sam se čitajući ove komentare sa mnoštvom podataka i statistike. Ja bih dodao da moja grana Rašića potiče sa Korduna, selo Krstinja, opština Vojnić. Kako su mi rekli moji stari, a imam upisano stablo 7 generacija pre mene, da naši vode poreklo iz Hercegovine, tačnije sa same granice Crne Gore i Hercegovine iz sela Korijenići. Na žalost, ni na jednoj karti nisam mogao da nađem to malo selo. Mi svi slavimo Sv. Arhiđakona Stefana (9. januar).
    Sa babine strane sam isto Rašić, jer to takođe njeno devojačko prezime. Treba da su i jedni i drugi (dedini i babini) iz istog plemena zbog iste krsne slave, ali u daljim generacijama nema nigde prepletanja i ulaska u srodstvo, što znači da su mnogo daleko u pretcima (pretpostavljam) negde u krvnoj vezi. U selu, bili su podeljeni na GORNJE i DONJE prema reljefu sela, pošto je planinski kraj u pitanju.
    Jedan od petorice braće koja su naselila u ove krajeve bio je Mihajlo Rašić, u to vreme komandant grada Karlovca koji je izvršio samoubistvo ne želeći da se preda austrijskim vlastima u ruke kada su opkolili zgradu u Karlovcu u kojoj se nalazio.
    Voleo bih iskreno, ako ima neko ko zna bilo kakve slične podatke, da mi se javi da proširimo naše stablo i da se zbližimo još više.
    U zdravlju. Živi i zdravi bili – RAŠIĆI!

    • Mene takodje interesuje poreklo prezimena Rasic.
      Ja sam rodjen u Hercegovini ( Selo Dole) ali kao mali smo bili kolonizirani u Vojvodinu (Banat) ,posto sam ostao bez roditelja nisam nista znao o rodjacima. Znam da mi je stric otisao u Kanadu 1925 god. Nedavnomi jedan rodjak malo nesto objasnio i rekao mi da poticemo sa Kosova, i da nas ima svih veroispovesti ?

      • Sasa Rasić

        Dragane , koja je Vaša krsna
        slava? Svi Rasići sa centralnog Kosova slave Svetog Nikolu.

        • Saša,

          Vidim da podaci kojima raspolažeš, najviše odgovaraju poreklu Rašića iz Radinca kod Smedereva. Mi spadamo u Piroćane, zapravo celu familiju su zvlai pirotski. Slava nam je Nikoljdan, što je navedeno i u ovom izvodu prezimena iz sela Radinac.

          –Piroćani (Stefanovići i Živanovići), slave Nikoljdan. Doselili se iz okoline Pirota.

          Pokojna baba je umrla kad je mom ocu (1939) bilo 2 godine, a deda je bio u zarobljeništvu, tako da su tok informacija i sećanja još tada prekinuti i pokušavam da napravim malo istraživanje na temu ko su i odakle.

          Svaka pomoć je dobrodošla. Hvala unapred!!

          poz. Zoran

      • Ivan Rašić

        Dobar dan gospodine Rašiću ,

        Ja sam poreklom isto iz dola u Hercegovini.

        Ako vidite ovu poruku javi te mi se

        Sve najbolje

    • Marko Rašić

      Poštovani rode Strahinja Rašiću,

      moja grana Rašića takođe potiče s Korduna iz sela Krstinja, srez Vojnić. Nažalost slabo sam se interesovao kad sam bio mali, ali se sećam par detalja po priči pokojnog dede Dušana Rašića. Deda Dušan je ostao vrlo rano siroče zbog čega se ne seća ni oca ni majke, jer ih nije ni upoznao. Iz priče drugih zna da su mu se otac i majka zvali Nikola Rašić i Jelena (devojačko Eror). Učitelj mu je bio Milan Crevar, poznati rvač u tom kraju iz Sokolskog društva (srpsko društvo), oženjen Hrvaticom. Dedinom učitelju Milanu su ustaše šuraci (ženina braća) uoči Drugog Sv. rata isekli prste i terali da sam sebi iskopa jamu. Pre početka rata je učitelj Milan poslao dedu preko srpskog sokolskog društva u Kragujevac na školovanje u Srbiju falsifikujući sa popom dokumenta dedina, da bi ispao stariji i samim tim mogao da ide u školu (tada je imao 17, a prikazali su u krštenici da ima 18). Deda je bio 23. godište, imao je sestru Dragicu 20. godište koja je u ratu ostala slepa i plusestru Sofiju, 14. godište.
      S druge strane sela Krstinja, u Džaperovcu su isto živeli Rašići, koji nisu u srodstvu sa Rašićima iz Krstinje, a inače ima je ista slava pomenuti Sv. Stefan (9. januar).

      Strahinja Rašiću ako nam se negde tu preprliću i nadoponjuju informacije, javite se: [email protected].

      Uzdravlje!

    • Predrag Rasic

      Pozdrav, moji su isto iz Krstinje. Kako se secam smo slavili svetog Nikolu.

  3. asd

    Postoji i ono predanje da je nekoliko porodica Rasica krenulo sa granice Raske i Crne Gore pred Turcima u Hercegovinu gde su mnogi ostali duze vremena i to u predelima oko Ljubuskog i Tihaljine gde su vremenom postali Hrvati i to oni najzesci. Oni koji se nisu zadrzali u tom delu, opet pred Turcima, su nastavili svoju seobu prema zapadu i to na podrucje Dalmacije, posebno oko Knina, Kistanja, Rudela i Ivosevaca. Svi oni slave Sv. Luku. Cak se neki od njih iz Hercegovine i dan danas secaju po prici pre WWI da su slavili Sv Luku iako se danas smatraju Hrvatima. Oni koji nisu ostali u Hercegovini su i dan danas Srbi.

    • Miodrag Rašić

      Mogao bih da se nadovežem na komentar (asd), jer imam neke podatke. Podaci su preneti meni od mog dede, pa ne mogu da garantujem 100% za njih, ali njemu je to pričao njegov deda itd. …
      Ja sam iz sela Vojka (Stara Pazova, Srem, Vojvodina). Slavimo sv. Luku kao Krsnu Slavu. Poznati su mi preci do 7-og kolena unazad i svi su živeli u Vojki. Najstariji je bio Đođe i o njemu nemam nikakve druge podatke, da li je on prvi Rašić u Vojki itd.
      Već od njegovog sina Petra, znamo i sinove i ćerke itd …
      Deda mi je takođe rekao da smo došli u Srem iz Hercegovine, blizu granice sa Crnom Gorom, a tačno mesto ne znam … U Vojki smo sigurno već od kraja 18. ili početka 19. veka. A dali smo tada i došli u Srem ili ranije, to ne znam.
      U opštini Stara Pazova ima još Rašića, ali oni su došli u vreme kolonizacije negde od Banja Luke … toliko znam.

    • danijela

      Ovih dana puno itsrazujem poreklo prezimena Rasic. Naisla sam na podatak Da poticu iz plemena Bjelopavlici (brdsaka plemena ili ti Brdjani). Pod naletom Turaka ili zbog krvne osvete , mnogi su se iselili put Srbije, Hercegovine i Dalmacije. Sobajic je pisao o Bjelopavlicima i bratsvima u okviru plemena, ali o Rasicima ima samo podatak da su iz Martinica i da neki od tih, danas zive u Boki. Odredjen broj brdjana je odveden u roblje put N. Pazara i o njima se nista ne zna.Najveca seoba je bila negde posle 1878. Familija moga sina broji 8 kolena unazad do izvesnog Djordja o kome niko nista ne zna, osim da je imao sina rodjenog 1884. koji je direktni predak. Navodno su doseljeni s Kosova, ali nije iskljuceno da je Kosovo bilo samo usputna stanica.
      Slave Sv. Jovana.

      • Nebojša

        Na Kosmetu Rašići žive u centralnom delu, po porodičnom stablu bi se reklo da su tu između 200 i 250 godina. Slave Svetog Nikolu. Inače, u porodici je predanje da smo došli iz Raške oblasti. Pošto nisam naišao na pisane tragove, ne mogu ni da tvrdim koliko je ovo predanje tačno.

  4. mile rašić

    dali neko moze da mi kaze nesto o Rasicima iz sela Vranić kod Beograda,slave SB.Trifuna?

  5. Dragan Rasic

    Pozdrav Sasa,

    Ja stvarno neznam nist od mojih predaka a takodje i o slavi. Otac mi je poginuou ratu, mama je umrla kad sam imao 18 meseci. Posle sam bio usvojen. Imam starijeg brata i 2 sestre takodje starije od mene ali i oni neznaju mnogoo nasoj familiji,
    Jedan rodjak mije rekao da poticemo sa Kosova,i to je sve sto znam,
    Moji su ziveli u selu Dole nedaleko Tihaljine.
    Pozdrav iz Tajlanda

    • Rasic

      Pozdrav Dragane,
      Rasici iz zapadne Hercegovine su katolici, to je stari hercegovacki rod. 1692 se spominje harambasa Ivan Rasic. U Hrvatskoj se prezime spominje jos davne 1344 god. http://www.rodoslovlje.hr/topic/prezime-rasic

    • Klobuk

      Pozdrav Dragane , ja sam iz Klobuka .. porijeklo je iz Tihaljine , a i meni su moji pradjed i djed pricali da smo porijeklom sa tromedje Crna Gora , Kosovo i Srbija .. valjda je to to .. e sad trebalo bi to podrobnije malo ispitati , al uglavnom tako prica stoji . Veliki ti pozdrav rodjače iz zap.hercegovine .

  6. Goran Rašić

    Poštovani,
    Zanima me da li ima bilo kakvih podataka o Rašićima, selo Veliki Šušnjar, slava Đurđevdan?
    Unapred hvala.

    • zoran

      Poštovani Gorane, otac moje mame Mihajlo Rašić je iz Gline,Njegov otac Tanasije Rašić i mama Evica su iz Velikog Šušnjara, Slavili su slavu Svetog Đorđa, Moj deda Mihajlo i ujak Nedeljko stradali su 1941 u pokolju srba u Glini. Vi ste prvi Rašić koji je poreklom iz Velikog Šušnjara kao moji predci možda smo iz iste loze. Kao i VI ne znam nemam podataka odakle potiče naša loza Rašića LP.Zoran

  7. Strahinja Rašić

    Po poslednjem popisu iz 1991. godine, selo u kome su živeli Rašići na samoj granici Hercegovine (istočno od Trebinja) i Crne Gore, zvalo se Metaljka – živelo je još 4 stanovnika. Da li sada ima ikoga tamo, čisto sumnjam.
    Moji vode poreklo odande. Po tom selu Metaljka dali su naziv jednoj poljani između sela Džaperovac i Selakova Poljana na Kordunu gde su se bili doselili. I slavimo slavu Sv. Arhiđakona Stefana.

  8. Dragomir Rasic

    Pozdrav Rasici, da li neko zna tacno poreklo Rasica iz sela Serici kod Jajca, slavimo Djurdjevdan, navodno se moj cukundeda naselio negde iz Crne Gore…

  9. Vojislav Ananić

    RAŠIĆ (k), u Tihaljini (Grude), Klobuku, Veljacima i Vitini (Ljubuški), Grabovini (Čapljina). U Klobuk su neke porodice doselile iz Tihaljine gdje su se “posvađali s Turcima i pobjegli”. U Veljake je Rašić (zvani i Šeripović) došao oko 1880. godine iz Doli u Ljubuškom i, u Veljacima se “uvinča”. U Grabovinu je jedna porodica došla iz Klobuka “prije Ali-paše” (59:264,302.306,307.308).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Saša Pančevački

    Rašića ima i u sremskom selu Belegišu gde se prvi put u popisu vojnika 1736.godine pominje Boško Rašić i Stojan Rašin. Ovaj ogranak Rašića slavi Nikoljdan pa postoji šansa da imaju veze sa Rašićima iz Rašinaca u Raškoj, a kasnije iseljenim u okolinu Prištine..mada je pitanje koliko je staro prezime Rašića u okolini Prištine jer je sremskog ogranka porodice staro najmanje 300 godina.

    • Nebojša

      Na Kosmetu Rašići žive u centralnom delu, po porodičnom stablu bi se reklo da su tu između 200 i 250 godina. Slave Svetog Nikolu. Inače, u porodici je predanje da smo došli iz Raške oblasti. Pošto nisam naišao na pisane tragove, ne mogu ni da tvrdim koliko je ovo predanje tačno. Prvi koji je došao na centralno Ksoovo zvao se Nikola.