Порекло презимена Рапаић

8. марта 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

 1. rapaic

  evo da ja otvorim diskusiju o ovom prezimenu. da li neko zna kako je nastalo ovo prezime?
  ja sam iz somborske opstine a poticemo iz sela krbavica iz like. o mom dedi i njegovoj braci i njihovim potomcima znam dosta,tj. znam ko su i odakle su.a voleo bi da saznam i za daljnju rodbinu ako ih ima (a koliko znam ima ih). moj pradeda (dedin otac) se zvao dragan i o njemu skoro pa nista neznam.znam samo da je umro od neke bolesti pre rata.koliko znam imao je rodjenog brata ciji su potomci danas u rumi. ukoliko neko prepozna nesto u ovoj prici neka se javi.pozz

  • Andrej

   Moj otac Jovo Rapaić rođen u Krbavici 52ge ,Vujnove Glave, njegov otac,moj deda Đorđe rođen 1927 u mestu Trnavac,mislim,nisam siguran.
   Dedin otac,moj pradeda,Jandre,radio u francuskim rudnicima,ozenio se za Grahovac… nisam siguran za ime,vrlo malo znam jer mi je otac naprasno iznednada preminuo nedavno.
   Sustinski,vrlo malo,gotovo nista ne znam,nije bilo vremena za te razgovore.Pozdrav

   • rapaic

    Andrej.ovo sto spominjes Jandru i Djordja to mi je jako poznato.mislim da mi je pokojna baba pricala za nekog jandru kkoji je bio dedin rodjak, a sin mu se zvao djordje.mislim da smo neki rod

   • Moj pradeda zvao se Dane i on je radio u francuskim rudnicima…Tamo je i dočekao rođenje moga dede Dušana. Kolonizacijom su došli u Srbiju, tačnije u Rumu pa se deda preselio u Zemun tamo 50ih godina. Deda je imao dva brata i jednu sestru. Od njih trojice braće samo je jedan živ (Milan) i sestra dedina Nena. O familiji i ja onako po malo znam, znam samo da dedine rodbine ima po Rumi dosta, po Zemunu eto mi i po Beogradu nešto. Krsna slava nam je Sv Jovan. Čuo sam da ima dosta Rapaića po Banatskom Karađorđevu, sad da li je to neka familija dalja, Bog će znati…

 2. veronika

  Moj deda po majci se zvao Rapaic Jovo i poginuo je na Sremskom frontu oko Djurdjevdana, ali mu se grob nezna. Puno porodica Rapaica ima u Banatskom Karadjordjevu a doselili su posle prvog svetskog rata,Ja imam jednog brata u Skoplju zove se Rapaic Dusko, jednog u Beogradu Rapaic Aleksandar i jednog u Zrenjaninu Rapai Jovica. Znam i to da su rodom iz Stikade u Lici odakle su doselili u Banatsko Karadjordjevo.

 3. veronika

  Zaboravila sam da kazem da im je svima krsna slava Sv Jovan.

 4. Srđan

  Mnogi ličani su se posle prvog svetskog rata selili u Slavoniju i Srem pa otud i moj pokojni deda i njegova porodica u Slavoniji, a danas u okolini Beograda. Moji su iz okoline Korenice, selo Bunić. Kao i drugim Rapaićima slava je sveti Jovan 🙂 BTW prezime Rapajić je u stvari isto što i Rapajić samo što je negde u knjigama pisano sa J a negde bez.

 5. Milorad

  Dobar dan. Moj pokojni deda je iz krbavice(vuinove glave) zvao se Petar Rapaic. Nisam dole nikad bio,al voleo bi da vidim odaklen poticu moji koreni

 6. Danko Rapaić

  Svi Rapaići u Lici imali su u prezimenu i “j”, dakle Rapajić. Moje “j” je nestalo jer je deda radio i štkolovao se u Kanadi. Vratio s. Oženio Vukosavu Pricu iz Krbavice, odakle je i on. Znam da su mi rođaci Opsenice, Jarići, Vlaisavljevići, Price.

  • Andrej

   Ne, mi smo svi Rapaići bez J, j je postala opsesija nepismenosti na postama salterima i slicno, kamijon avijon stil, samo cekam kad budem radio licnu kartu i pasos da kazem “ovo nisam ja, ovo nije moja greska, ja ovo necu placati!!!”.

   Moji su oduvek Rapaići bez odlaska u Kanadu , Ameriku i slicno, znali su najvise ga Liku, Korenicu Krbavicu, Vujinove glave, Trnavac, Bunić…

  • Ratko

   Nije tacno to za slovo J u prezimenu. To nema veze sa Kanadom. I ja sam Rapaic sa Plitvickih Jezera. Na Plitvickim Jezerima ni jedno prezime nema slovo J. Vec sam naveo prezimena Daic, Cuic, Luzaic i druga, a tako i Rapaic. Bez J. Pozdrav.

 7. Moj djed je Jovo Rapaic,živ iz zdrav posle rata živi u Australiji u Kamberi..Naravno svi smo mi Rapaići koliko znam iz Like sa Krbavskog polja.. E sad mene je moj otac učio da smo mi autohtono sa Kosova iz okoline Peći i da smo za vreme otomanske imperije naseljeni na granicu sa Austrougarskom da bi čuvali Bec od Turaka.. Jeli ima još neko takvih saznanja

 8. Ratko

  Vujinove Glave su iznad sela Krbavice prema Trnavcu. To je kao neki planinski prevoj. Rapaica jos ima u selu Brlog i na Plitvickim Jezerima.
  Moji Rapaici su imali kucu u selu Rapainka na obali jezera Kozjak blizo Milanovackih Slapova na Plitvickim Jezerima odakle su ih Austrougarske vlasti pomakle 3 km juzno u sadasnje selo Jezerce. Rapainka je i dalje ostala nasa do 1945 kad su je komunisti nacionalizovali. Prezime Rapaic je bez J. Na Plitvickim Jezerima su sva prezimena bez J kao Cuic, Daic, Luzaic, tako i Rapaic i to nema veze sa Kanadom kako neko rece. Slovo J su ubacili nepismenjaci. Inace vratio sam se iz Amerike nakon 18 godina i zivim na Plitvickim Jezerima. Ako nekom treba neki info, znam dosta toga. Pozdrav svima.

  • Bosiljka

   Poštovani, moja majka je rođena u Jezercu, Kosovka , moja baka, mamina mama je Milka Rapaic. Ja se sjećam da su nekad davno u Jezercu govorili o gornjim i donjim Rapaicima. Da li mi možete malo vise ispričati o porijeklu vaših Rapaica, kako bih vise mogla saznati o mojim Rapaicima, donjih.
   Unaprijed veliko hvala