Poreklo prezimena Rakić

8. mart 2012.

komentara: 108

[toggle title=”TESTIRANI RAKIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Rakić

Haplogrupa: E1b rod Orlovića

Poreklo: Roćević, Zvornik, Republika Srpska / starinom iz Malešića, Zvornik

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Rakić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Zalazje, Srebrenica, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

RAKIĆ

Haplogrupa: I2-PH908

Poreklo: Rančevo, Sombor, Bačka

Krsna slava: Sv. Nikola

_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (108)

Odgovorite

108 komentara

  1. Radomir Rakić

    Ima Rakića svugde bukvalno,uglavnom i nisu rod,moji Rakići su iz okoline Kuršumlije,selo Donje Točane,tu su doseljeni posle oslobođenja Toplice od Turaka,posle 1878.god. negde sa Kosova,ili iz predela Ibarskog Kolašina ili iz okoline Podujeva,ne znam pouzdano baš,jedino što sigurno znam da su se nekad prezivali Vesković,bratstvo Drekalovića iz crnogorskog pkemena Kuča,slavimo Nikoljdan,zimski i letnji!
    Da dodam još,ako niste znali,Rakića ima i katolika Hrvata,selo Višnjica,okolina Vrgorca u Dalmaciji,kao i Srba,selo Varivode u okolini Knina,Kistanja takođe u Dalmaciji!
    Inače ja živim u Lazarevcu,na 60 km od Beograda,i ovde u selu Petka kod Lazarevca ima Rakića,starosedeoca,slave Stevanjdan,a starinom su od Sjenice!
    Takođe Rakića ima i muslimana u Bosni,Sarajevu koliko sam čuo!
    Pozdrav svim rođacima i prezimenjacima !!!

  2. Jelesijeva čukununuka

    Pozdrav za Rakiće, porodica mog oca je iz Kuzmina, pored Sremske Mitrovice, krsna slava Nikoljdan. Čula sam da su tu od nastanka sela i da su, navodno, došli sa Kosova. Svi koji sada postoje tamo potiču od istog pretka. Zanima me da li neko ima više informacija.

  3. Boban

    Postovanje…Poticem od Rakica iz Priluzja opstina Vucitrn, Kosovo i Metohija. Slava sv Dimitrije Solunski(MITROVDAN). Poslednje informacije koje sam pronasao su , da smo doseljeni negde sa Laba koji se nalazi u okolini Podujeva . Nesto vise o poreklu i vise informacija nemam….tako da ako neko od rodjaka zna nesto vise , molim vas napisite i obavestite….

  4. George

    Prezime Rakić je dosta rasprostranjeno po celom Balkanu u više konfesija (najmanje je muslimana-begovska porodica rodom iz Crne Gore). Nastalo je od patronima ili nadimka Radovan (Rako, Raka), mada ne treba zanemariti mogućnost da je rodonačelnik pekao rakiju ili kopao rake. Tražeći ishodište plemena, ili roda, može se uočiti da su u grubo skoncentrisani u dve veće grupacije. Jedna je sa juga Srbije (Vranje i okolina) koji su u slavi Sv. Stevana, a druga pripada prekodrinskim Srbima hercegovačko–ličkog porekla.
    Bački Rakići su uglavnom bili militari (plaćenici) vlasnici zemlje u skladu sa činom ili položajem u vojsci. Dok je muška populacija ratovala, porodice su se bavile najčešće stočarstvom, a manje zemljoradnjom. Prvi Rakići se u okolini Sombora javljaju vrlo rano u popisima militara. Uz blagi oprez moglo bi se ustvrdti da je deo prekodrinskih Rakića pridošao putem prekomandi ili ratnih dejstava Austrougarske u borbi sa Turcima. Oni slave Sv. Nikolu i na ovim terenima su u vreme dok se velika seoba Srba pod Čarnojevićima još nije ustalila. Godine 1702. pominju se u Budimu dva Rakića zanatlija, a 1720. se češće javljau spiskovima vojnika Prve pešadijske čete Grofa Brankovića. Tu su Stojko Rakić-barjaktar, te redovi Mihajlo Rakić, Stepan Rakić i Jovan Rakić. Deceniju kasnije na spisku su oficiri Filip, Kuzman i Radovan. Ova dva poslednja su otac i sin, i na spisku su garanata povodom plaćanja Povelje slobodnog kraljevskog grada Sombora sa učešćem od 100 zlatnih forinti (1749). Između 1745. i 1749. dolazi do razvojničenja somborskog šanca kad su militari trebali da se odluče da li će zadržati zemlju i postati paori ili će nastaviti vojničku karijeru u Banatu i Sremu. U kojoj razmeri je došlo do podele, ne zna se, ali je i u korpusu koji se razvojničio došlo do podele na graske i seoske Rakiće. Neki ulaze u gradsku upravu, a neki postaju trgovci ili zanatlije. Ova građanska varijanta je tokom narednih decenija praktično nestala ili se stopila sa seosko salašarskom granom skoncentrisanom u salaškom naselju Rančevo desetak kilometara od Sombora. Od tada do danas porodično stablo somborskih Rakića se razgranalo na oko 150 potomaka da bi danas spalo na 6 – 7 muških nastavaka stabla. Trebalo bi ispitati da li je još živ ogranak preseljen u Banat (ima ih u Srpskom Itebeju i još u par okolnih mesta). Danas Rakića svetonikoljštaka ima u Dalmaciji, Lici (Široka Kula), te u Bosni.

    • Nebojša Rakić

      Moja loza Rakića slavi sv. Nikolu a potičemo iz Like , Široke Kule. Na područje Novog Grada-Bosanskog Novog doselili smo oko 1870.godine. Od petorice braće samo je jedan ,Pane, ostavio potomke na ovom području, a kasnije je zarobljen u Rusiji u 1.svj.ratu i mozda je tamo zasnovao porodicu ili je nastradao. Ostali (Božo, Staniša, Đuro, Milan) su otišli u Ameriku trbuhom za kruhom neki su nastradali a jedan od njih ,Milan Rakić, je stekao potomke u Americi. Ipak i njemu se gubi svaki trag.

      • Moji su isto iz like mile rakic dobio je kucu u backoj u selu lipar kao srpski dobrovoljac posle 1 svetskog rata.da nesto mozda neznate o mojima

        • Nebojša Rakić

          Moja loza potiče iz zaseoka Rakići između Široke Kule i Bunića. Godine 1870. su nam preci doselili na područje Bos. Novog , a ostalo je zapamćeno da je drugi od tri brata odselio na područje Bos. Dubice , a treći u Srbiju , navodno u G.Milanovac. Ako slavite Sv. Nikolu moguće je da imamo isto porijeklo.

          • Vladimir

            Pozdrav, moj čukundeda je iz Široke Kule došao u Kozarsku Dubicu u drugoj polovini 19 veka. Slavimo Sv. Nikolu. Ja živim u Kraljevu jer sticajem okolnosti otac mi je dobio službu u pomenutom gradu. U Dubici imam rodbinui dalje naravno, ali i rasute po čitavoj Srbiji. Verujem da smo u nekoj rodbinskoj vezi. Pradeda mi se zvao Rade.

      • Mile rakic je otisao u ameriku trbuhom za kruhom koji se posle par godina vratio i ratovao na strani srbije i dobijo zemlju u selu lipar u backoj da neznaze nesto jos o njemu

      • Rakić Nenad

        Nađi još jedan moj komentar ovde da ne objašnjavam sve iz početka.Moji su Rakići vekovima živeli u selu Vrebac a to ti je blizu Široke Kule,sa druge strane Gospića.Slava nam je Sveti Jovan,sad koliko to veze ima ne znam.Takođe nas je dosta otišlo za Ameriku gde je većina radila u velikom rudniku Bingham i uglavnom su mladi pomrli.Mogu se čak naći i slike njihovih grobova.

      • Mihajlo

        Moji Rakići su iz Like, Zrmanja. Između Gračaca i Knina

    • Da neznAte mozda nesto o rakicima trenutno sad iz lipara gde je mile rakic 1915 dobio kucu i zemlju kao srpski dobrovoljacu u liparu .inace je dosao iz like imao je tri sina djordja petra i valjda jovana iz drugog braka

    • Miodrag Rakić

      Izvinite da ne znate nešto više o Rakićima sa juga (okolina Vranja)

  5. Rakic

    Ima nas vidim dosta i svuda i odasvuda 🙂
    Moj pradeda je rodjen u seli Vrbovac kod Smedereva,kao i moj deda.A otac je rodjen u selu Mihajlovac,takodje kod Smedereva.Krsna svava nam je djurdjevdan…
    Pozdrav za prezimenjake

  6. Smilja

    Da li imaš podatke odakle ste došli u Vrbovac. Mpji Rakici slaveĐurđevdan. Predlava nam je Sv
    Ilija

  7. Mitar Rakić

    Pozdrav svim Rakićma. Moja familija potiče iz sela Macute, opština Visegrad BiH. Po usmenom predanju Rakići naseljavaju Macute oko 1800-te godina,ali se ne zna tačno odakle. Pominje se selo Gvozd, Opština Šavnik u Crnoj Gori, i Milošev Do kog Prijepolje. Slavimo Đurdevdan 6.5..Ako neko ima neku informaciju , neka piše. Pozdrav.

    • Slavko Rakić

      Pozdrav Mitre,

      Moja porodica i koreni su takođe iz Macuta, ja živim u Novom Sadu, dok su moji nakon kolonizacije prešli sa Macuta u Lazarevo (selo pored Zrenjanina).

      Ukoliko ste u mogućnosti, voleo bih da stupimo u kontakt.

      Slavko Rakić

  8. Smilja

    Mitre koja je preslava vaše porodice.

  9. Vojislav Ananić

    RAKIĆ (k), u Gornjem Gradcu (Široki Brijeg) i Orovlju kod Ljubuškog. U Gornji Gradac su došli iz Drinovaca (Grude), prije “nekih 150 godina”. Za pretka im kažu da je “pobiga amo, pokrivija tamo“. U Orovlju su, prema Dedijeru, porijeklom iz Splita, a predak im je “prešao na širinu” iz Vrgorca (59:301; 189:43).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Darko Rakić

    Pozdrav Rakići 😁. Moj deda je dosao u Pančevo da živi. Inače je iz Ribaševine pored Uzica….. Naša slava je Nikoljdan…