Порекло презимена Ракић

8. март 2012.

коментара: 108

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ракић

Хаплогрупа: E1b род Орловића

Порекло: Роћевић, Зворник, Република Српска / старином из Малешића, Зворник

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Ракић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Залазје, Сребреница, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

РАКИЋ

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Ранчево, Сомбор, Бачка

Крсна слава: Св. Никола

_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (108)

Одговорите

108 коментара

  1. Радомир Ракић

    Има Ракића свугде буквално,углавном и нису род,моји Ракићи су из околине Куршумлије,село Доње Точане,ту су досељени после ослобођења Топлице од Турака,после 1878.год. негде са Косова,или из предела Ибарског Колашина или из околине Подујева,не знам поуздано баш,једино што сигурно знам да су се некад презивали Весковић,братство Дрекаловића из црногорског пкемена Куча,славимо Никољдан,зимски и летњи!
    Да додам још,ако нисте знали,Ракића има и католика Хрвата,село Вишњица,околина Вргорца у Далмацији,као и Срба,село Вариводе у околини Книна,Кистања такође у Далмацији!
    Иначе ја живим у Лазаревцу,на 60 км од Београда,и овде у селу Петка код Лазаревца има Ракића,староседеоца,славе Стевањдан,а старином су од Сјенице!
    Такође Ракића има и муслимана у Босни,Сарајеву колико сам чуо!
    Поздрав свим рођацима и презимењацима !!!

  2. Jelesijeva čukununuka

    Pozdrav za Rakiće, porodica mog oca je iz Kuzmina, pored Sremske Mitrovice, krsna slava Nikoljdan. Čula sam da su tu od nastanka sela i da su, navodno, došli sa Kosova. Svi koji sada postoje tamo potiču od istog pretka. Zanima me da li neko ima više informacija.

  3. Boban

    Postovanje…Poticem od Rakica iz Priluzja opstina Vucitrn, Kosovo i Metohija. Slava sv Dimitrije Solunski(MITROVDAN). Poslednje informacije koje sam pronasao su , da smo doseljeni negde sa Laba koji se nalazi u okolini Podujeva . Nesto vise o poreklu i vise informacija nemam….tako da ako neko od rodjaka zna nesto vise , molim vas napisite i obavestite….

  4. George

    Презиме Ракић је доста распрострањено по целом Балкану у више конфесија (најмање је муслимана-беговска породица родом из Црне Горе). Настало је од патронима или надимка Радован (Рако, Рака), мада не треба занемарити могућност да је родоначелник пекао ракију или копао раке. Тражећи исходиште племена, или рода, може се уочити да су у грубо сконцентрисани у две веће групације. Једна је са југа Србије (Врање и околина) који су у слави Св. Стевана, а друга припада прекодринским Србима херцеговачко–личког порекла.
    Бачки Ракићи су углавном били милитари (плаћеници) власници земље у складу са чином или положајем у војсци. Док је мушка популација ратовала, породице су се бавиле најчешће сточарством, а мање земљорадњом. Први Ракићи се у околини Сомбора јављају врло рано у пописима милитара. Уз благи опрез могло би се устврдти да је део прекодринских Ракића придошао путем прекоманди или ратних дејстава Аустроугарске у борби са Турцима. Они славе Св. Николу и на овим теренима су у време док се велика сеоба Срба под Чарнојевићима још није усталила. Године 1702. помињу се у Будиму два Ракића занатлија, а 1720. се чешће јављау списковима војника Прве пешадијске чете Грофа Бранковића. Ту су Стојко Ракић-барјактар, те редови Михајло Ракић, Степан Ракић и Јован Ракић. Деценију касније на списку су официри Филип, Кузман и Радован. Ова два последња су отац и син, и на списку су гараната поводом плаћања Повеље слободног краљевског града Сомбора са учешћем од 100 златних форинти (1749). Између 1745. и 1749. долази до развојничења сомборског шанца кад су милитари требали да се одлуче да ли ће задржати земљу и постати паори или ће наставити војничку каријеру у Банату и Срему. У којој размери је дошло до поделе, не зна се, али је и у корпусу који се развојничио дошло до поделе на граске и сеоске Ракиће. Неки улазе у градску управу, а неки постају трговци или занатлије. Ова грађанска варијанта је током наредних деценија практично нестала или се стопила са сеоско салашарском граном сконцентрисаном у салашком насељу Ранчево десетак километара од Сомбора. Од тада до данас породично стабло сомборских Ракића се разгранало на око 150 потомака да би данас спало на 6 – 7 мушких наставака стабла. Требало би испитати да ли је још жив огранак пресељен у Банат (има их у Српском Итебеју и још у пар околних места). Данас Ракића светоникољштака има у Далмацији, Лици (Широка Kула), те у Босни.

    • Nebojša Rakić

      Moja loza Rakića slavi sv. Nikolu a potičemo iz Like , Široke Kule. Na područje Novog Grada-Bosanskog Novog doselili smo oko 1870.godine. Od petorice braće samo je jedan ,Pane, ostavio potomke na ovom području, a kasnije je zarobljen u Rusiji u 1.svj.ratu i mozda je tamo zasnovao porodicu ili je nastradao. Ostali (Božo, Staniša, Đuro, Milan) su otišli u Ameriku trbuhom za kruhom neki su nastradali a jedan od njih ,Milan Rakić, je stekao potomke u Americi. Ipak i njemu se gubi svaki trag.

      • Moji su isto iz like mile rakic dobio je kucu u backoj u selu lipar kao srpski dobrovoljac posle 1 svetskog rata.da nesto mozda neznate o mojima

        • Nebojša Rakić

          Moja loza potiče iz zaseoka Rakići između Široke Kule i Bunića. Godine 1870. su nam preci doselili na područje Bos. Novog , a ostalo je zapamćeno da je drugi od tri brata odselio na područje Bos. Dubice , a treći u Srbiju , navodno u G.Milanovac. Ako slavite Sv. Nikolu moguće je da imamo isto porijeklo.

          • Vladimir

            Pozdrav, moj čukundeda je iz Široke Kule došao u Kozarsku Dubicu u drugoj polovini 19 veka. Slavimo Sv. Nikolu. Ja živim u Kraljevu jer sticajem okolnosti otac mi je dobio službu u pomenutom gradu. U Dubici imam rodbinui dalje naravno, ali i rasute po čitavoj Srbiji. Verujem da smo u nekoj rodbinskoj vezi. Pradeda mi se zvao Rade.

      • Mile rakic je otisao u ameriku trbuhom za kruhom koji se posle par godina vratio i ratovao na strani srbije i dobijo zemlju u selu lipar u backoj da neznaze nesto jos o njemu

      • Rakić Nenad

        Nađi još jedan moj komentar ovde da ne objašnjavam sve iz početka.Moji su Rakići vekovima živeli u selu Vrebac a to ti je blizu Široke Kule,sa druge strane Gospića.Slava nam je Sveti Jovan,sad koliko to veze ima ne znam.Takođe nas je dosta otišlo za Ameriku gde je većina radila u velikom rudniku Bingham i uglavnom su mladi pomrli.Mogu se čak naći i slike njihovih grobova.

      • Михајло

        Моји Ракићи су из Лике, Зрмања. Између Грачаца и Книна

    • Da neznAte mozda nesto o rakicima trenutno sad iz lipara gde je mile rakic 1915 dobio kucu i zemlju kao srpski dobrovoljacu u liparu .inace je dosao iz like imao je tri sina djordja petra i valjda jovana iz drugog braka

    • Миодраг Ракић

      Извините да не знате нешто више о Ракићима са југа (околина Врања)

  5. Rakic

    Ima nas vidim dosta i svuda i odasvuda 🙂
    Moj pradeda je rodjen u seli Vrbovac kod Smedereva,kao i moj deda.A otac je rodjen u selu Mihajlovac,takodje kod Smedereva.Krsna svava nam je djurdjevdan…
    Pozdrav za prezimenjake

  6. Smilja

    Da li imaš podatke odakle ste došli u Vrbovac. Mpji Rakici slaveĐurđevdan. Predlava nam je Sv
    Ilija

  7. Mitar Rakić

    Pozdrav svim Rakićma. Moja familija potiče iz sela Macute, opština Visegrad BiH. Po usmenom predanju Rakići naseljavaju Macute oko 1800-te godina,ali se ne zna tačno odakle. Pominje se selo Gvozd, Opština Šavnik u Crnoj Gori, i Milošev Do kog Prijepolje. Slavimo Đurdevdan 6.5..Ako neko ima neku informaciju , neka piše. Pozdrav.

  8. Smilja

    Mitre koja je preslava vaše porodice.

  9. Војислав Ананић

    РАКИЋ (к), у Горњем Градцу (Широки Бријег) и Оровљу код Љубушког. У Горњи Градац су дошли из Дриноваца (Груде), прије “неких 150 година”. За претка им кажу да је “побига амо, покривија тамо“. У Оровљу су, према Дедијеру, поријеклом из Сплита, а предак им је “прешао на ширину” из Вргорца (59:301; 189:43).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. Darko Rakić

    Pozdrav Rakići 😁. Moj deda je dosao u Pančevo da živi. Inače je iz Ribaševine pored Uzica….. Naša slava je Nikoljdan…