Порекло презимена Ракић

8. март 2012.

коментара: 108

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ракић

Хаплогрупа: E1b род Орловића

Порекло: Роћевић, Зворник, Република Српска / старином из Малешића, Зворник

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Ракић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Залазје, Сребреница, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

РАКИЋ

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Ранчево, Сомбор, Бачка

Крсна слава: Св. Никола

_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (108)

Одговорите

108 коментара

  1. Svetozar / Blagoja/ Rakić

    Ja sam iz Tuzle, moji su poreklom sa Majevice , selo Podgora / ranije
    Zlo-selo/….zadnjih 400 godina su u tom mestu, po mom dedi Neđi, pre njega , pet kolena unatrag doselili su se tu , bežeći od turskog nameta, bežali su brdima…poreklom smo sa Kosova , I po njemu svi Rakići koji slave Sv. Nikolu , ma gde na Balkanu bili , su iz istog Plemena sa Kosova…Posle kosovskog boja počeli smo raseljavanje po balkanskim zemljama…Iz mog sela Podgore,odselili su se neki Rakići u Sremsku Mitrovicu, ka Nišu…Beogradu…Čuveni mi predak pesnik Milan Rakić, Srbin iz Hrvatske je poreklom iz istog našeg plemena sa Kosova…

    • Jelesijeva čukununuka

      Моји су Ракићи из Кузмина, поред Сремске Митровица, слава Никољдан. Кажу да су ту од оснивања села.

  2. Smilja

    Moji Rakići su iz Ibarskog Kolašina. Slava Sveti Đorđe, preslava Sveti Ilija. Doseljeni u Brnjak, selo Preseka (Prjeseka), krajem 18 veka. Oko 1830 godine,osam porodica Rakića preselilo se u selo Zupče. Prema podacima doseljeni iz Drobnjaka,selo Crešnjica ili Trešnjica (Criješnjica ili Triješnjica) kod Šavnika. Nemam podataka da li su se direktno iz Drobnjaka preselili u Brnjak ili ne. Prema podacima doselio se Rako,ali ne znam da li se i on prezivao Rakić.
    Rako- Neša-Apostol-Vukoica-Arsenije-Nestor (moj otac).
    Rođaci smo sa Jankovićoma i Kovačevićima iz s. Oklace kod Zubinog Potoka. Pronašla sam i podatak da smo u rodu sa Apostolivićima ( bilo ih je tri kuće, više podataka nisam mogla da pronađem) ;sa Klicanovićima-Popovićima o kojima imam veoma malo podataka. I dalje nastavljam da tragam za svojim korenima. Zanima me ko je bio Rako,odakle se doselio, o životu Rakića/ili su bili drugog prezimena, u Drobnjaku.

    • Драгиша Гиле Живковић

      Поштована Смиљо,

      Милисав др Лутовац, у својој студији о Ибарском Колашину, помиње 8 кућа Ракића у Зупчу, каква су Ваша сазнања о наведеним породицама, и да ли бисте могли да их “сложите” у једно породично стабло?

      Уколико желите, можете ме контактирати на [email protected]

      Хвала, срдачан поздрав!

      Драгиша

  3. Boris Rakic

    Moja porodica je iz okoline Siska, Hrvatska. Po pricama mog dede, doselili su se iz kamenitijih predela Dalmacije u potrazi za boljom zemljom, ali godina nije poznata. Po komentarima primećujem da niko ko je prezimena Rakić ne potiče iz istog kraja. Molim vas za pomoć ili neko dnk istraživanje koje možda ima veze sa ovim prezimenom. Krsna slava nam je Jovanjdan(21.januar).

    mail za kontakt
    [email protected]

  4. Јоксим

    Борисе, да ли сте размишљали да урадите днк тест?Једино тако ће Ваши резултати моћи да се упоређују са резултатима других.

    • Boris Rakic

      Postovani, to je odlicna ideja, ali nisam siguran gde bi test bilo najbolje uraditi i gde bi metoda istog bila verodostojna. Pozdrav.

      • Бранко Тодоровић

        Најповољнија вам је опција тренутно Светски ДНК дан, поводом кога наше Друштво организује тестирање по сниженој цени од 6.500 динара (попуст је 50%). Веродостојност свих релевантних лабораторија је свуда иста, а тумачења могу да зависе од озбиљности оних који их тумаче, с тим да то не ради лабораторија, већ они који се у генетичку генеалогију више или мање разумеју. Код нас у та питања најбоље се разумеју управо људи из Српског ДНК пројекта, из којих стоје већ хиљде обрађених резултата, и на чија тумачења до сада није било научно заснованих примедби.

  5. Milos

    Da li neko zna o Rakicima iz Ribasevine kod Uzica..
    Prica koju ja znam je da su prebegli iz Hercegovine valjda na Kadinjacu pa se odatle jedni preselili u Ribasevinu, jedni ostali na Kadinjaci pa ih danas ima u gradu Uzicu a za jos jedan ogranak ne znam.
    Slavi se Nikoljdan

    mail: [email protected]

  6. Dzon

    Postovani prijatelji,
    Da li mi neko moze nesto reci o porodici Rakic koja iz plemena Cincara?

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани Џоне, Цинцари су народ, а не племе. 🙂

      Што се тиче порекла ваших Ракића, реците нам одакле су иначе ваши Ракићи, пошто је за претпоставити да можда и међу Цинцарима има разних родова? 😉

      • Dzon

        Ne bih Vam znao tacno reci, u ovi pricu ulazim sa malo informacija, imam dve varijante, jedna prica kaze da je moja porodica Rakic poreklom iz Like ili Dalmacije, druga strana jeste da pripadamo narodu Cincara, i tu nisam mogao da nadjem povezanost.
        Moji preci, pradeda, deda i otac su mi rodjeni u Vojvodini, tacnije mesto Novo Milosevo, Kada su se i odakle doselili nemam takav podatak. Ukoliko raspolazete nekim saznanjima, bicu Vam vrlo zahvalan. Pozdrav

        • Olinka Rakic

          Postovani Dzon-e,

          ne mogu vam opisati kako sam se obradovala onome sto ste napisali. Trazeci poreklo mog prezimena Rakic sam nasla i ovu stranicu i vasu izjavu. Sasvim sam sigurna da imamo isto poreklo. Moj otac je doduse rodjen u Srpskoj Crnji ali baka Draginja i svi su ziveli u selu Novo Milosevo kod Zrenjanina. Vi spominjete da imate podatke o precima – pradedi, dedi, ocu……da li bi mogli da mi napisete nesto vise, jer ja znam jako malo, Moji su se roditelji razveli a i otac je umro kad sam imala 14g. pa bih volela da dodjem do vise informacija.

    • Dejan rakic

      Pozdrav,voleo bi da mi se javite na mail posto sam ja iz novog miloseva porodica Rakic,nadimak Cincari. Mlad sam pa me interesuje odakle ste tacno i ko su vasi tacno,msm da smo rod.

  7. Branislav

    Поштовани Ракићи – срдачан поздрав за све ,ма где били.
    Ја сам оставио информацију овде (недавно) о свом презимену .Но,да допуним – славимо Светог Николу / 19.Децембра ..Покушао сам да нађем некога од наших на Космету, но без успеха…Неко је овде питао за Ракиће из Хрватске .Има их.Ја сам био у контакту са Ракићима у Аустралији који су из региона иза Сплита ( дали су ми и место ).Такође,добио сам и податке од господина који је живео на * Острву човека* у приобаљу Енглеске,а,сада живи у Лондону. Супруга му је познати кантаутор са тим презименом..Његови су такође били из тог региона.Такође,интересантан је податак који сам нашао,да Ракића има и у Русији..Може нам много помоћи и неколико САЈТОВА КОЈИ ОКУПЉАЈУ ЉУДЕ СА НАШИМ ПРЕЗИМЕНОМ..Јавићу се са новим подацима.Срдачан поздрав.Бранислав Ракић -Рака из Банака .

  8. Aleksandar

    ima li Rakića da slave Stevanjdan 9. januar !??? Ii nekoga ko zna nešto o Rakićima sa planine Tare, selo Zaovine !???

    • Милорад Богдановић

      Има.
      Ракићи код Прњавора и оклини, спомињу се 1882 године као слављеници Стевањдана.

    • Станко

      Наравно да има. Има нас у селу Церу, недалеко од Зворника. Има нас разасутих и по беломе свету. Наиме, мој покојни прадеда је имао девет синова.

    • Aleksandar Rakić

      Да има Ракића који славе Св. Стефана Архиђакона 9 јануар. Моји су пореклом из Пећи по казиванју мог деде који ми није више од овог рекао. Дошли су у Кулпин / Бачка / и одатле су се преселили у околину Старог Бечеја почетком 20 – ог века. Има нас у Бачком Градишту и Новом Саду. Упознао сам једног момка који је са истом Крсном Славом из Бајине Баште. Драго ми је да се повежем са мојим далеки рођацима ! Моје име је Александар Ракић

  9. Marko

    Odakle potice prezime Raka.Preko cetrdeset pet godina mi je otac dosao sa kosova,tacnije 1972-3 ne znam tacno,iz Vucitrna.zanima me ko sam i sta sam.hvala

  10. smilja

    Marko koju slavu slavite?