Порекло презимена Ракићевић

8. марта 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Milen

  Prezime ‘’ Rakićević ‘’ ima u selu Donje Grgure, opstina Blace, Toplicki okrug. Po priči dedova donela ih je baba Kata četiri sina I ćerku. Pre dolaska u Donje Grgure kratko su boravili selu Marince. Usput joj je muz ubijen u D. Gruguru su došli oko 1860g. u nekoj priči pominje se Sartijan Rakićević nebicno ime o kome nista ne znamo.

  Krsna slava je Sveti Vraci 14. novembar I 14. Jul.
  Jedan od poznatijih je Tomislav Rakićević radio je na geografskom fakutetu u Beogradu
  Ako saznate nešto više, odgovorite.
  Unapred zahvalan
  Rakićević Milen

 2. Veliki pozdrav dragi prijatelji.Pre izvesnog vremena je objavljena jedna veoma lepa knjiga o poreklu familije Rakicevic a ona se zove-,,Vekovi Rakicevica u Guberevcima,,.Knjiga govori o porelu ove familije koja zivi u dragacevskom selu Guberevci,koje se nalazi u okolini Guce.Takodje Rakicevica ima i u cacanskim selima Viljusi,Preljini i Donjoj Trepci.Krsna slava familije Rakicevic u dragacevskom selu Guberevci je sveti Nikola,kao i Rakicevica u Donjoj Trepci i Preljini,dok Rakicevici koji zive u cacanskim selima Viljusi,Trnavi i Gornjoj Atenici slave svetog Arhangela Mihajla.Moja majka je poreklom iz familije Rakicevic,iz dragacevskog sela Guberevci ,a nekoliko pojedinaca iz te familije ,medju kojima i moj deda po majci su otisli na miraz u susedna sela dragacevska sela Milatovice,Goracice i Vlasteljice.Knjiga je veoma zanimljiva pa cu navesti neke delove iz ove knjige-,,Preci danasnjih Rakicevica tada su ziveli u plemenu Kuci a u bratsvu Drekalovica u susedstvu Arbanasa.Borili su se i krvili sa njima da bi opstali i svoje porodice sacuvali od krvopija.Tako jednom prilikom kada su Siptari napali na nase cobane i zaplenili im dosta ovaca i koza a nasi su potrcali za siledzijama stigli su ih i ubili iz pusaka,ali su im koze i ovce oterali jer je Arnauta bilo vise.Ali kod njih je imalo ranjenih a mozda i mrtvih.Posle toga sleduje jos veci napad a mozda i krvna osveta.Nasima nije nista drugo ostalo nego opet da se bore sa Arnautima na smrt ili zivot ili da napuste svoje mesto i udalje se daleko odatle.I to opet u zemlju gde vladaju Turci jer tada ni pedalj zemlje ne bese slobodan.Zbog toga se rese braca Nenad i Jacim Radevic u Crnoj Gori da se sa svojom familijom udalje od Arnauta i da se povuku dalje u Srbiju u Sumadiju.Iako i tamo vladaju Turci,verovali su bar ce biti manje Arnauta a mozda ih nece ni biti.Tada su krenuli na neznani put,nocu su isli a danju bi zalazili u guste sume da predanu pa opet tako.Dolazili su u dodir sa cobanima i preko njih hvatali vezu sa starijim Srbima od kojih su dobijali izvestaje o bezbednosti i pravcu putovanja.Tako su se probili preko Andrijevice,Berana i Bijelog Polja u sjenicku ravan pa preko Stavlja,Sjenice i Ivanjice presli u Dragacevo do Lise.To je bilo oko 1700.godine.,,Uglavnom,predak Rakicevica iz Guberevaca se zvao Nenad Radevic koji se doselio 1700.godine u Srbiju,i buduci da posle Lise je kratko ziveo u Obrvi pored Kraljeva,i da su tu bili mocvarni predeli nastanio se konacno u selu Guberevcima i od njegovih sinova Rakica i Dragica Rakicevica je nastala familija Rakicevic.

  • Iako nisu u srodstvu sa mojim Rakicevicima iz Guberevaca,Rakicevica ima u cacanskim selima Viljusi i Trnavi,i njihova krsna slava je sveti Arhangel Mihajlo.Ti Rakicevici vode poreklo iz Raske Oblasti iz okoline Sjenice odakle se u 19.veku njihov predak doselio u okolinu Cacka.Od tih Rakicevica vodi poreklo i iguman -staresina manastira Studenice,visokoprepodobni otac Tihon 1971.

  • Rakićević

   Kada se kaže da su preci današnjih Rakićevića iz Kuča, da li se misli na sve Rakićevića uopšte? Ja sam iz opštine brus

 3. Rakicevic Stanko

  Roden.vapa sjenica

 4. Ракићевићи се помињу у Сувом Долу на Пештери (Тутинска општина) 1873. године. Да ли нечији преци имају везе са овим Ракићевићима?

 5. Rakićević

  Zanima me poreklo Rakićevića iz Brusa-Sela lepenca ili batota. Ko zna bilo šta neka napise, svaka pomoć je dobrodošla!