Порекло презимена Ракићевић

8. марта 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Milen

  Prezime ‘’ Rakićević ‘’ ima u selu Donje Grgure, opstina Blace, Toplicki okrug. Po priči dedova donela ih je baba Kata četiri sina I ćerku. Pre dolaska u Donje Grgure kratko su boravili selu Marince. Usput joj je muz ubijen u D. Gruguru su došli oko 1860g. u nekoj priči pominje se Sartijan Rakićević nebicno ime o kome nista ne znamo.

  Krsna slava je Sveti Vraci 14. novembar I 14. Jul.
  Jedan od poznatijih je Tomislav Rakićević radio je na geografskom fakutetu u Beogradu
  Ako saznate nešto više, odgovorite.
  Unapred zahvalan
  Rakićević Milen

 2. Veliki pozdrav dragi prijatelji.Pre izvesnog vremena je objavljena jedna veoma lepa knjiga o poreklu familije Rakicevic a ona se zove-,,Vekovi Rakicevica u Guberevcima,,.Knjiga govori o porelu ove familije koja zivi u dragacevskom selu Guberevci,koje se nalazi u okolini Guce.Takodje Rakicevica ima i u cacanskim selima Viljusi,Preljini i Donjoj Trepci.Krsna slava familije Rakicevic u dragacevskom selu Guberevci je sveti Nikola,kao i Rakicevica u Donjoj Trepci i Preljini,dok Rakicevici koji zive u cacanskim selima Viljusi,Trnavi i Gornjoj Atenici slave svetog Arhangela Mihajla.Moja majka je poreklom iz familije Rakicevic,iz dragacevskog sela Guberevci ,a nekoliko pojedinaca iz te familije ,medju kojima i moj deda po majci su otisli na miraz u susedna sela dragacevska sela Milatovice,Goracice i Vlasteljice.Knjiga je veoma zanimljiva pa cu navesti neke delove iz ove knjige-,,Preci danasnjih Rakicevica tada su ziveli u plemenu Kuci a u bratsvu Drekalovica u susedstvu Arbanasa.Borili su se i krvili sa njima da bi opstali i svoje porodice sacuvali od krvopija.Tako jednom prilikom kada su Siptari napali na nase cobane i zaplenili im dosta ovaca i koza a nasi su potrcali za siledzijama stigli su ih i ubili iz pusaka,ali su im koze i ovce oterali jer je Arnauta bilo vise.Ali kod njih je imalo ranjenih a mozda i mrtvih.Posle toga sleduje jos veci napad a mozda i krvna osveta.Nasima nije nista drugo ostalo nego opet da se bore sa Arnautima na smrt ili zivot ili da napuste svoje mesto i udalje se daleko odatle.I to opet u zemlju gde vladaju Turci jer tada ni pedalj zemlje ne bese slobodan.Zbog toga se rese braca Nenad i Jacim Radevic u Crnoj Gori da se sa svojom familijom udalje od Arnauta i da se povuku dalje u Srbiju u Sumadiju.Iako i tamo vladaju Turci,verovali su bar ce biti manje Arnauta a mozda ih nece ni biti.Tada su krenuli na neznani put,nocu su isli a danju bi zalazili u guste sume da predanu pa opet tako.Dolazili su u dodir sa cobanima i preko njih hvatali vezu sa starijim Srbima od kojih su dobijali izvestaje o bezbednosti i pravcu putovanja.Tako su se probili preko Andrijevice,Berana i Bijelog Polja u sjenicku ravan pa preko Stavlja,Sjenice i Ivanjice presli u Dragacevo do Lise.To je bilo oko 1700.godine.,,Uglavnom,predak Rakicevica iz Guberevaca se zvao Nenad Radevic koji se doselio 1700.godine u Srbiju,i buduci da posle Lise je kratko ziveo u Obrvi pored Kraljeva,i da su tu bili mocvarni predeli nastanio se konacno u selu Guberevcima i od njegovih sinova Rakica i Dragica Rakicevica je nastala familija Rakicevic.

  • Iako nisu u srodstvu sa mojim Rakicevicima iz Guberevaca,Rakicevica ima u cacanskim selima Viljusi i Trnavi,i njihova krsna slava je sveti Arhangel Mihajlo.Ti Rakicevici vode poreklo iz Raske Oblasti iz okoline Sjenice odakle se u 19.veku njihov predak doselio u okolinu Cacka.Od tih Rakicevica vodi poreklo i iguman -staresina manastira Studenice,visokoprepodobni otac Tihon 1971.

 3. Rakicevic Stanko

  Roden.vapa sjenica

 4. Ракићевићи се помињу у Сувом Долу на Пештери (Тутинска општина) 1873. године. Да ли нечији преци имају везе са овим Ракићевићима?