Poreklo prezimena Railić

8. mart 2012.

komentara: 19

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. Zoran

    Moje prezime je Kisin, ali prema predanju mi smo imali prezime Railići. Prije zadnjeg rata živjeli smo u Donjem Vakufu, Bosna i Hercegovina, ali mi je poznato da je na nadgrobnim spomenicima predaka pored prezimena Kisin pisalo i Railić. Ono što mi je poznato pardjedu je ime bio Đorđe, a kako je bilo ime njegovom ocu nije mi poznato, ali njegovom najstarijem sinu je bilo ime Ilija. Krsna slava nam je Sveti Jovan. Volio bih saznati nešto više o tome.

    • Sasa

      Zdravo Zorane!
      Bas mi je drago da vidim prezimenjaka!
      Ja sam Kisin, moji su iz Donjeg Vakufa, tj selo Kisini.
      Ja znam za Kisine-Railice.
      Javi se pa da s dopisujemo

  2. vera

    Ja sam Railic iz sela Sula kod Pljevalja.

  3. sretimir

    Moje prezime je rajlic,stric se preziva railic,pogresili prilikom upisa pa neznam koje mi je pravo prezime pa me interesuje poreklo prezimena.otac mi se zove sreto,deda nikola a baba dusanka.

    • Marija

      Upravo sam saznala da su prilikom pisanja mog prezimena isto izostavili slovo j, neki pisari kada su prepisivali dokumenta, a moj deda se nije bunio pa ostalo Railic. Inace, moji su poreklom iz Sanskog mosta.

      • Vlada

        Postovani
        ono sto sam do sada saznao je da je doslo do podele familije Railic iz Crne Gore i da je jedan deo otisao za Srbiju ka Vapi i Cacku. A drugi deo familije je krenuo ka Bosni i Foci da bi na kraju dosao do Sanskog mosta. Slava im je svima bila Sveti Jovan.
        Familija se nalazila na potezu Zekavica i okolini

        Pozdrav svima

      • Ljubo

        Ja sam iz sela podvidace kod sanskog mosta otac mi je pero a djed todor prandjed mi je trivun krsna slava je nikoljdan pa me interesuje moje porjeklo pozz

  4. Miloš

    Pozdrav, interesuje me prezime Rajilić…Cuo sam davno da smo nekad bili Railici, pa onda Rajlići i da se to sve greskom upisivalo. Na kraju smo Rajilići

  5. Siniša

    Poštovanje svima. I ja sam Kisin ali iz Jajca. Djed Nikola je rođen u Donjem Vakufu, ali mislim da se selo zvalo Novo Selo a ne Kisini. Slavimo sv. Tomu. Koliko znam, dalje porijeklo vuče iz Trebinja, selo Zubci. Pozdrav svima.

  6. Snjezana

    Pozdrav svima!
    Ima li više informacija o Rajlicima koji su do poslednjeg rata bili u Zapadnoj Slavoniji (Gornja Vrijeska). Otac Ljubiša, deda Vaso, pradeda Petar, cukundeda Ljuboje. U jednom zapisu iz katastra od 1906 stoji prezime Railic. Po priči mog oca cukundeda Ljuboje ( ili njegovi preci) je došao/došli iz Like. Krsna slava Sv. Vasilije Veliki.
    S poštovanjem Snjezana Rajlic.

    • Branko Todorović

      Zdravo Snježana,

      U Popisu Kraljevine Slavonije iz 1736. godine, u selu Vrijeska popisan je Blagoe Railich, otac porodice, oženjeni brat i sin 1, brat i sin s navršenih 15 god. 1, vola 2, krava i junadi 4, ovaca i koza 15, oranice 4 jutra, livade 3 kosca, vinograda 2 motike, šljiva 10 stabala. Ovo prezime je zabeleženo iste godine i u Ilincima i Erdeviku.

    • Jasmina

      Zdravo Snjezana.
      Ja sam iz Malih Bastaja.
      Poznajem tu familiju Rajlic iz G.Vrijeske,a najvise zelim pozdraviti Ljubu Rajlica,njegov sam duznik jer mi je puno pomogao 1991.g
      Ako zelim mogu se raspitati kako bi ti dala tacne informacije jer moj brat od tetke je njihov komsija.
      Pozdrav!

  7. Dusko

    Postovanje.
    Moja majka Mara djevojacki Rajlic. Iz Bosanskog Novog- selo Mala Novska Rujiska. U upisima je dolazilo do gresaka pa se neki od njih prezivaju Rajilic , a neki Railic. Inace su poreklom iz Crne Gore dosli. Krsna slava Sveti Nikola.
    Pozdrav svima i puno srece.

  8. Mirko

    Poštovani,

    moje prezime je Rajilić, koje od rođenja moga oca sa greškom upisano.
    Pravilno Prezime je Railić.

    Đed Mirko Railić (rođen 1918), selo drugovići
    Pranđed Spasoje Railić (rođen negdje 18 vj.),
    Ćukundeda Jevto Railić (rođ negdje 17-18 vj.) dalje se gubi trag.
    Inaće što znam kao klinac dok je moj Đed bio živ govorio je da je Jevto Railić bio privi koji se doselio u selo drugovići (poreklo dragovići) i bio je – danas bi tako rekli – hajduk, koji se borio protiv turaka pa je tada morao u begstvo.

    Voleo bih znati više da mogu i moja djeca sjutra prićati ko su im bili preci.

    hvala i veliki pozdrav iz austrije!

  9. Zoran

    sumnjam u poreklo porodice Rajlić iz CG. Tu mislim na Bosansku Krajinu. Greške kod upisa postoje, to stoji. Prezime se mora “spelovati”. U Srbiji opet kad kažem pišu Rajić, Rajević, Rajović… Dakle, Rajlić, slava sveti Nikola.
    Majka-devojačko prezime Lučić. O tom prezimenu …

    Molim mišljenje u vezi sa sledećim:

    https://rajlich.cz/

    Lep pozdrav
    Zoran