Poreklo prezimena Radosavljević

8. mart 2012.

komentara: 131

[toggle title=”TESTIRANI RADOSAVLJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Radosavljević

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (131)

Odgovorite

131 komentara

  1. Radosavljevic

    zeleo bih nesto vise da saznam nego sto znam o svom prezimenu, a znam 4 kolena unazad do cukundede koji se zvao Stevan Radosavljevic i ziveo je u Raskoj, mesto Ladojevici

  2. Nikola Radosavnjević

    Poštovanje,
    Evo da priložim neke podatke i unapred se zahvaljujem svima koji budu mogli da daju nadogradnju, ili eventualnu ispravku.
    Elem. Ja sam iz Novog Sada. Ono što znam o svom prezimenu i poreklu je sledeće:
    Radosavljevići su doseljeni u selo Donji Krnjin, zadnja pošta Lešak (opština Leposavić), Kosmet. Iz Trebaljeva u crnogorskom Kolašinu. Sredinom XIX veka. Po poreklu smo jedno rodstvo sa Trboljevcima u Kruševu (selo na putu od Leposavića prema Kosovskoj Mitrovici), i Radosavljevićima u Vračevu (selo Zavade). Po predanju, bila su dva brata, od kojih jedan uzeo prezime po pretku Radosavu, a drugi je uzeo prezime Trboljevac (trebalo bi Treboljevac), kao uspomenu na mesto odakle su doseljeni. Slavimo sv. Apostola Luku. Podaci su preuzeti iz knjige Blagoja Pavlovića, “Naselja i migracije stanovništva opštine Leposavić”. Neposredni informator ovih podataka je Radosavljević Hranislav iz Leška, po struci pravnik. A hvala Bogu, i moj stric.
    50-ih i 60-ih godina HH-og veka dva brata (od njih četvorice) su se doselila u Novi Sad, gde i danas živimo, a ja sam potomak jednog od njih. Svetislava Radosavljevića. Drugi je Milovan, pomenuti Hranislav je i dalje u Lešku, a najstariji, Milija, nažalost, više nije među živima. Pozdrav svima, i nadam se novim podacima.

  3. Nikola Radosavnjević

    Greška u kucanju. RadosavLjević, a ne RadosavNjević. :))

  4. Bojana Radosavljevic

    Pozdrav Nikola,
    Ja sam iz Beograda, ako mozes javi mi se na mail([email protected]) iz razloga sto mislim da poticemo od istih jer i ja slavim Lucindan s tim sto su moji poreklom iz Dragaceva, a koliko sam nesto istrazivala tu su se doselili iz Arilja i pre toga su se prezivali Radosavljevici ali nisam sigurna, elem sipmtomaticno je da slavimo istu slavu pa mislim da je to-to, 🙂 pozz

    • Nikola

      Pozdrav Bojana,
      Dosta dugo nisam posećivao ovaj sajt (što se da primetiti), pa mi je drago da se još neko javio. Ja zaista nemam nikakvih informacija da se neki deo Radosavljevića odselio u te krajeve. Nemoj da te čudi što slavimo istu slavu. Sv. Luka je prilično česta slava među Srbima. U svakom slučaju, ako dođem do nekih informacija koje upućuju na to što si napisala, vrlo rado ću ti ih dostaviti. 🙂
      Pozdrav

  5. Milan Radosavljević

    Pozdrav svima, moji Radosavljevići su u centralnu Srbiju došli negde iz okoline Sjenice. Slavimo Sveti Jovan.

  6. Saša Radosavljević

    Pozdrav Nikola, Ja sam takođe od Radosavljevića iz Zavade. Ono što si ti rekao, a po knjizi Blagoja Pavlovića je delimično tačno. Naime bilo je po predanju tri brata, a porodice koje naseljavaju okolinu Leposavića, a u vezi sa nama su Jevtići u Sočanici (ne svi), Radosavljevići u Vračevu i Donjem Krnjinu i Trbaljevci u Leposaviću. Od mojih iz vrčave jedan krak ili veza, oko Drugog svetskog rata se gubi negde u Toplici, a zanimljivo je da i Trbaljevci imaju svoj krak u Toplici ali se oni prezivaju Petrovići, po Petru koji je tamo otišao ne tako davno. Zajedničko svima nama je da slavimo istu slavu. Sveti Apostol Luka. Što se tiče Hrana, ja sad treba da sednem sa njim i da porazgovaram u detalje o svemu, a istom prilikom da proverim podatke koje sam skupio za vreme rada dugog 4 godine.

    Pozdrav od Saše iz Leška.

  7. Nikola

    Dragi Saša,
    Više sam nego siguran da smo u nekakvom srodstvu. Ja, nažalost, od podataka imam samo ono što sam gore napisao, a i jedini pravi izvor mi je bio stric Hranislav. Voleo bih da znam koje si godište, pošto verujem da smo se, možda, i nekada videli. Moj krak je iz Donjeg Krnjina, a do pre 15-ak godina sam prilično često dolazio dole. Posle toga, nažalost, samo kada se mora. Od rođaka u Lešku su mi i Josović Vlado (bio nastavnik u OŠ”Stana Bačanin” u Lešku), njegova žena Stojka (matičar), Petronijevići u Leposaviću, Ivanovići iz Jezerina, Moković Lazar iz Leška (unuk Hranov)… Naravno, svi Radosavljevići iz Donjeg Krnjina. Zanimljiva mi je ta priča o kraku u Toplici. Mislim da mi je stric Hrano nešto pričao, ali nisam siguran koliko sam u tom momentu shvatio sve. U svakom slučaju, radujem se što si se javio, što ćeš pričati sa stricem, a ako Bog da da uskoro dođem do Leška, vrlo rado ću ti se javiti. Naravno to isto važi i za tebe, ako te put nanese u Novi Sad. Moj e-mail: [email protected]
    Pozdrav iz Novog Sad, i pozdravi mi Lešak i okolinu.
    🙂

  8. novica radosavljevic

    pozdrav svima,ja sam iz Sapca,prezivam se Radosavljevic,ovde su se moji doselili iz mesta Saraorci kod Smedereva jos 1920 godine.slavim Sv..Nikolu,ako neko ima iz tog kraja neka se javi voleo bi da saznam vise stvari.

  9. ako meko slicno ima znanje nek mi javi

  10. Moji preci su dosli u Cokesinu kod Sapca u pocetku 18 veka iz Rumunije kao zanatlije (kovaci, stolari) i kao zabavljaci (sviraci) za vreme Obrenovica. Pojedini iz familije su bili sluge nadnicari. Ostavljeno u obecanje da ce se vecno slaviti Sveta Petka koja se slavi i dan danas. Krscavani su u manastiru Cokesina isto i dan danas. Inace smo Cigani Radosavljevici verovatno po nekom kod koga smo bili sluge preuzeli prezime, a verujem i obicaje.