Poreklo prezimena Radojičić

8. mart 2012.

komentara: 149

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (149)

Odgovorite

149 komentara

  1. Zdravo !
    Moj deda koji se rodio u Kragujevcu , Mihailo kao i njegov otac Maksim su nosili prezime Radojičić . Uostalom tamo se nalazila ta šira porodica . Ksna slava je Sveti Nikola . Živim u Nišu , ukoliko neko nešto ima da doda ili kaže unapred zahvalan .

    Mihailo

  2. Dejan

    Pozdrav,

    Moji Radojičići, koje ja pamtim potiču iz Šipovca, blizu Lukovske Banje ,Toplički kraj.

    Ni kod koga od navedenih komentara nisam primetio da slave Svetog Iliju, kojeg moja porodica slavi
    Ako neko ima više informacija molim da me kotaktira

    • Saša Radoičić

      Mi smo Radoičići, stričevi su mi Radojičići, iz Mrča kod Lukovske banje. To je svega nekoliko kilometara od Šipovca. Svi ti krajevi, koji su posle oslobođenja od Turaka postali pogranični krajevi, su naseljeni stanovništvom iz Stare Hercegovine. Odluka o naseljavanju je donešena 1889. godine. Uglavnom su dolazili iz Grahova, Banjana, Rudina i okoline Nikšića. Kod nas na groblju u Mrču, opština Kuršumlija je prvi sahranjen moj pradeda Vojislav. Pretpostavka je da je on prvi došao. Poginuo je 1917. u Topličkom ustanku. Na žalost, sa njegovom pogibijom nestaju i sve informacije vezane za naš dolazak u Toplicu tj. Kosanicu. Po priči mog pokojnog dede Ivana, čuo sam za Radojičiće iz Šipovca, ali navodno sa njima (vama) nismo u srodstvu, kao ni sa Radoičićima iz Mehana kod Prolom banje. Međutim, jesmo rod sa Radoičićima iz Ivan Kule, takođe kod Prolom banje. Naravno, sve je to usmeno predanje i ne mora da bude tačno. Vrlo je moguće da smo u srodstvu. Krsna slava je Đurđic, ali po nekom predanju je prisluživana i slava sv. arhangela Gavrila. Radojičići koji slave Đurđic dolaze iz Krivošija iznad Boke Kotorske. Naravno, to je od 1918. deo Crne Gore, pa otuda priča o ”Crnogorcima”, a u stvari je Hercegovina i ”Hercegovci”. Možeš mi se javiti na [email protected]
      Ukoliko neko ima rodoslov Radojičića, zamolio bih da mi pošalje na imejl. Unapred zahvalan.

    • Miljan

      Pozdrav, da li možeš da mi se javis na e-mail.

    • Milos

      Pozdrav Dejane I moji su iz Sipovca gde sad ti zivis?

  3. Vojislav Ananić

    RADOJIČIĆ (p), Kifino Selo. Bojišta i Batkovići (Nevesinje). Jedna je porodica bila nastanjena i u Počitelju (Čapljina). U Bojišta i Batkoviće doselili su iz Kifina Sela. U Počitelj je Radojičić došao oko 1870. godine iz Nevesinja na prezimu i “tu ostao”. Slave Nikoljdan (59:251,323.325).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. zli radoica

    Vidim da niko nije pomenuo Radojicice iz sela Kaona na obroncima Jelice planine (opstina Cacak) , mada blize Kraljevu . Zanima me da li neko nesto zna o njima ? Ja znam da mi je tu ziveo deda , pradeda , cukundeda . Po prici dede , mada se slabo secam , dosla su 3 brata (tu negde po dragacevu) , Radoica ili Radojica , Todor i jos jedan cijeg imena ne mogu da se setim . Iz te kuce od Radoice , kasnije je nastalo vise kuca , i tamo su svi Radojicici rodjaci . Ja mislim da svi slave Sv.Nikolu , nisam siguran . Deda mi je rekao da postoje te familije Todorovic i jos od tog jednog brata cije ime ne znam . Ta tri brata su dosla iz C.G. Ako neko nesto zna , bio bih zahvalan .

    • Milan Radojičić

      poštovani ja sam rođen U selu Kaona opština Lučani Gornje dragačevo gde i sada živi familija Radojičić koja slavi Svetog Nikolu. Pomoću matičnih knjiga došao sam do pretka Milete Radojičića rođenog 1823 umro 1903 u Kaoni. Njegov otac Pavle je imao četiri sina
      RADOIČIĆ PAVLE – RADOSAV 1803-1872
      – RADOVAN 1803-
      – BOGISLAV
      – MILETA imao 5 godina
      Ovo je iz popisa iz 1830 godine. Posle Milete imamrodoslov za sve potomke ali za Pavla nemam podatk dali je tu doseljen ili rođen po nekim kasnijim popisima gde se navodi da je star oko 60 godina može se zaključiti da je rođen oko 1770 godine. ali tih podataka nema sačuvanih. Po knjizi Koste Jovanovića iz 1903 godine navodi da je familija Radojičić doseljena iz Lise kod Ivanjice i da ima veze sa familijom Šuluburić iz lise ali ni tu vezu nisam uspeo da pronađem. Ako neko ima nekih još podataka za dopunu bilo bi mi veoma korisno, Može te me kontaktirati na mejl [email protected].
      Unapred zahvalan.

  5. Jelena Radojičić

    Poštovani Radojičići,
    Presrećna što Vas “vidim ” u ovolikom broju. Rodjena sam i živim u gradu Kragujevcu. Tu mi je rodjen otac i stric: Mihailo i Vladislav. Moj deda Dragiša je došao početkom 20. veka sa Čajetine – Zlatibor. Otac mi je pričao da je dedina familija prebegla iz Crne Gore preko Hercegovine. To je sve što sam saznala o poreklu mog prezimena. Naša Krsna slava je Đurđić.
    Volela bih da saznam više o mom poreklu. Svako ko ima nekih informacija koje mogu da budu povezani sa mojom familijom neka mi pošalje bila bih beskrajno zahvalna. Pozdrav svim Radojičićima.

  6. Jelena Radojicic

    Radojicici koji slave Djurdjic vode poreklo iz Nevesinja, gde su se doselili sa Kosova pod seobom Carnojevica..Od grane Pesikana ..Vecina porodice je presla iz Hercegovine u Crnu Goru,zbog osvete Turske vlasti prema porodici u 18.veku..Nastanili se na Krivosijama i odatle razgranali sirom sveta..

  7. Milan Radojičić

    Draga Jelena,
    da li imaš dodatna saznanja, zapise ili rodoslov svoje porodice?
    Zamolio bih i ostale koji imaju podatke o Radojičićima iz Nevesinja, ili su zainteresovani na tu temu, da pišu na adresu:
    [email protected]
    Hvala i veliki pozdrav svim Radojičićima 🙂

  8. Milica

    Pozdrav prezimenjaci! Ja se prezivam Radojicic,iz Beograda sam. Tatini su poreklom iz Valjeva. Neko kaze da nam je prezime Hercegovacko,neko tvrdi Crnogorsko,neko pak kaze da je iz Sumadije. U svakom slucaju Srpsko je. 🙂

  9. Miroslav Radojicic

    Postovani Radojicici
    Moje ime je Miroslav Radojicic,poreklom iz aleksandrovca zupskog.
    Voleo bih malo vise da saznam o mojim precima,trenutno znam samo da je 1800 i neke godine moj pra pra deda pobegao od turaka iz pljevalja,zvao se Ignjat i mislim da su slavili djurdjevdan i veliki spasov dan.
    Hvala unapred za svaku informaciju. Mozete mi pisati na mail:
    [email protected]
    Pozdrav svim Radojicicima

  10. Aleksandar

    Pomaže Bog dragi Radojičići!
    Molim Vas da mi pomognete u mom istraživanju koje sam započeo ovih dana, ali malo ozbiljnije!
    Moj prađed se zvao Matija Radojičić! Poginuo je u bitci na Ceru 1914.god.
    Imao je tri sina i dve kćeri.
    Sinovi su se zvali
    1. Milosav(Bajo),
    2. Živojin(Žiko, moj đed po majci) i
    3. Mijat.

    Danas mi je ujak Boban iz Beograda rekao, da mu je njegov pokojni otac Mijat pričao da je gledao na TV-u
    sedamdesetih godina emisiju nekog Kovačevića i tu je saznao da su se Radojičići iselili iz Crne Gore iz okoline Kolašina u Jablanički kraj u Srbiji u opštinu Medveđu, selo Pusto Šilovo i to negde krajem 19 veka.
    Malo sam počeo da čeprkam po nekim spisima i saznao da je to bilo sredinom 1879 godine, kada se knez Milan Obrenović obraća ” kao Brat Bratu” knjazu Nikoli I Petroviću i moli ga, da mu iz Knjaževine Crne Gore pošalje oko 1000 porodica radi neseljavanja novooslobođene teritorije Gornje Jablanice. Znam da su pre drugog svetskog rata Radojičići slavili Sv.Arh.Mihaila i da su po pretku Radojici dobili prezime Radojičić!
    Zvah rođenu sestru moje majke, tetku najstariju Radojku koja je 1944.godište da je pitam dali možda zna ime oca njenog đeda Matije. Nezna!!!
    Zvah tetku Milevu, koja je živa i najstarija od svih sestara, 39′ je godište, a ona je kćer Bajova, rođenog brata mog đeda Živojina.
    Nezna ni ona!!!
    Eto za sada su to svi podaci koje imam! Moj đed je imao prvo dva muška blizanca koja su živjela samo 17 meseci.Sahranjena su u P.Šilovu.
    Posle mu je Bog dao, sa mojom babom Stanicom još pet kćeri. Moja majka Mirjana je najmlađa 52′ godište.

    • Jović Nemanja

      Matijin deda se najverovatnije zvao Miloš. Pozdravlja te Ratko Durkovic iz Medvedje sin Mileve Radojičić i unuk Milije Radojičića. Ako te nesto interesuje javi mu se na broj 0659667849