Порекло презимена Радојичић

8. март 2012.

коментара: 149

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (149)

Одговорите

149 коментара

  1. Здраво !
    Мој деда који се родио у Крагујевцу , Михаило као и његов отац Максим су носили презиме Радојичић . Уосталом тамо се налазила та шира породица . Ксна слава је Свети Никола . Живим у Нишу , уколико неко нешто има да дода или каже унапред захвалан .

    Михаило

  2. Dejan

    Pozdrav,

    Moji Radojičići, koje ja pamtim potiču iz Šipovca, blizu Lukovske Banje ,Toplički kraj.

    Ni kod koga od navedenih komentara nisam primetio da slave Svetog Iliju, kojeg moja porodica slavi
    Ako neko ima više informacija molim da me kotaktira

    • Саша Радоичић

      Ми смо Радоичићи, стричеви су ми Радојичићи, из Мрча код Луковске бање. То је свега неколико километара од Шиповца. Сви ти крајеви, који су после ослобођења од Турака постали погранични крајеви, су насељени становништвом из Старе Херцеговине. Одлука о насељавању је донешена 1889. године. Углавном су долазили из Грахова, Бањана, Рудина и околине Никшића. Код нас на гробљу у Мрчу, општина Куршумлија је први сахрањен мој прадеда Војислав. Претпоставка је да је он први дошао. Погинуо је 1917. у Топличком устанку. На жалост, са његовом погибијом нестају и све информације везане за наш долазак у Топлицу тј. Косаницу. По причи мог покојног деде Ивана, чуо сам за Радојичиће из Шиповца, али наводно са њима (вама) нисмо у сродству, као ни са Радоичићима из Механа код Пролом бање. Међутим, јесмо род са Радоичићима из Иван Куле, такође код Пролом бање. Наравно, све је то усмено предање и не мора да буде тачно. Врло је могуће да смо у сродству. Крсна слава је Ђурђиц, али по неком предању је прислуживана и слава св. архангела Гаврила. Радојичићи који славе Ђурђиц долазе из Кривошија изнад Боке Которске. Наравно, то је од 1918. део Црне Горе, па отуда прича о ”Црногорцима”, а у ствари је Херцеговина и ”Херцеговци”. Можеш ми се јавити на [email protected]
      Уколико неко има родослов Радојичића, замолио бих да ми пошаље на имејл. Унапред захвалан.

    • Miljan

      Pozdrav, da li možeš da mi se javis na e-mail.

    • Milos

      Pozdrav Dejane I moji su iz Sipovca gde sad ti zivis?

  3. Војислав Ананић

    РАДОЈИЧИЋ (п), Кифино Село. Бојишта и Батковићи (Невесиње). Једна је породица била настањена и у Почитељу (Чапљина). У Бојишта и Батковиће доселили су из Кифина Села. У Почитељ је Радојичић дошао око 1870. године из Невесиња на презиму и “ту остао”. Славе Никољдан (59:251,323.325).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. zli radoica

    Vidim da niko nije pomenuo Radojicice iz sela Kaona na obroncima Jelice planine (opstina Cacak) , mada blize Kraljevu . Zanima me da li neko nesto zna o njima ? Ja znam da mi je tu ziveo deda , pradeda , cukundeda . Po prici dede , mada se slabo secam , dosla su 3 brata (tu negde po dragacevu) , Radoica ili Radojica , Todor i jos jedan cijeg imena ne mogu da se setim . Iz te kuce od Radoice , kasnije je nastalo vise kuca , i tamo su svi Radojicici rodjaci . Ja mislim da svi slave Sv.Nikolu , nisam siguran . Deda mi je rekao da postoje te familije Todorovic i jos od tog jednog brata cije ime ne znam . Ta tri brata su dosla iz C.G. Ako neko nesto zna , bio bih zahvalan .

    • Милан Радојичић

      поштовани ја сам рођен У селу Каона општина Лучани Горње драгачево где и сада живи фамилија Радојичић која слави Светог Николу. Помоћу матичних књига дошао сам до претка Милете Радојичића рођеног 1823 умро 1903 у Каони. Нјегов отац Павле је имао четири сина
      РАДОИЧИЋ ПАВЛЕ – РАДОСАВ 1803-1872
      – РАДОВАН 1803-
      – БОГИСЛАВ
      – МИЛЕТА имао 5 година
      Ово је из пописа из 1830 године. После Милете имамродослов за све потомке али за Павла немам податк дали је ту досељен или рођен по неким каснијим пописима где се наводи да је стар око 60 година може се закључити да је рођен око 1770 године. али тих података нема сачуваних. По књизи Косте Јовановића из 1903 године наводи да је фамилија Радојичић досељена из Лисе код Ивањице и да има везе са фамилијом Шулубурић из лисе али ни ту везу нисам успео да пронађем. Ако неко има неких још података за допуну било би ми веома корисно, Може те ме контактирати на мејл [email protected].
      Унапред захвалан.

  5. Jelena Radojičić

    Poštovani Radojičići,
    Presrećna što Vas “vidim ” u ovolikom broju. Rodjena sam i živim u gradu Kragujevcu. Tu mi je rodjen otac i stric: Mihailo i Vladislav. Moj deda Dragiša je došao početkom 20. veka sa Čajetine – Zlatibor. Otac mi je pričao da je dedina familija prebegla iz Crne Gore preko Hercegovine. To je sve što sam saznala o poreklu mog prezimena. Naša Krsna slava je Đurđić.
    Volela bih da saznam više o mom poreklu. Svako ko ima nekih informacija koje mogu da budu povezani sa mojom familijom neka mi pošalje bila bih beskrajno zahvalna. Pozdrav svim Radojičićima.

  6. Jelena Radojicic

    Radojicici koji slave Djurdjic vode poreklo iz Nevesinja, gde su se doselili sa Kosova pod seobom Carnojevica..Od grane Pesikana ..Vecina porodice je presla iz Hercegovine u Crnu Goru,zbog osvete Turske vlasti prema porodici u 18.veku..Nastanili se na Krivosijama i odatle razgranali sirom sveta..

  7. Милан Радојичић

    Драга Јелена,
    да ли имаш додатна сазнања, записе или родослов своје породице?
    Замолио бих и остале који имају податке о Радојичићима из Невесиња, или су заинтересовани на ту тему, да пишу на адресу:
    [email protected]
    Хвала и велики поздрав свим Радојичићима 🙂

  8. Milica

    Pozdrav prezimenjaci! Ja se prezivam Radojicic,iz Beograda sam. Tatini su poreklom iz Valjeva. Neko kaze da nam je prezime Hercegovacko,neko tvrdi Crnogorsko,neko pak kaze da je iz Sumadije. U svakom slucaju Srpsko je. 🙂

  9. Miroslav Radojicic

    Postovani Radojicici
    Moje ime je Miroslav Radojicic,poreklom iz aleksandrovca zupskog.
    Voleo bih malo vise da saznam o mojim precima,trenutno znam samo da je 1800 i neke godine moj pra pra deda pobegao od turaka iz pljevalja,zvao se Ignjat i mislim da su slavili djurdjevdan i veliki spasov dan.
    Hvala unapred za svaku informaciju. Mozete mi pisati na mail:
    [email protected]
    Pozdrav svim Radojicicima

  10. Александар

    Помаже Бог драги Радојичићи!
    Молим Вас да ми помогнете у мом истраживању које сам започео ових дана, али мало озбиљније!
    Мој прађед се звао Матија Радојичић! Погинуо је у битци на Церу 1914.год.
    Имао је три сина и две кћери.
    Синови су се звали
    1. Милосав(Бајо),
    2. Живојин(Жико, мој ђед по мајци) и
    3. Мијат.

    Данас ми је ујак Бобан из Београда рекао, да му је његов покојни отац Мијат причао да је гледао на ТВ-у
    седамдесетих година емисију неког Ковачевића и ту је сазнао да су се Радојичићи иселили из Црне Горе из околине Колашина у Јабланички крај у Србији у општину Медвеђу, село Пусто Шилово и то негде крајем 19 века.
    Мало сам почео да чепркам по неким списима и сазнао да је то било средином 1879 године, када се кнез Милан Обреновић обраћа ” као Брат Брату” књазу Николи I Петровићу и моли га, да му из Књажевине Црне Горе пошаље око 1000 породица ради несељавања новоослобођене територије Горње Јабланице. Знам да су пре другог светског рата Радојичићи славили Св.Арх.Михаила и да су по претку Радојици добили презиме Радојичић!
    Звах рођену сестру моје мајке, тетку најстарију Радојку која је 1944.годиште да је питам дали можда зна име оца њеног ђеда Матије. Незна!!!
    Звах тетку Милеву, која је жива и најстарија од свих сестара, 39′ је годиште, а она је кћер Бајова, рођеног брата мог ђеда Живојина.
    Незна ни она!!!
    Ето за сада су то сви подаци које имам! Мој ђед је имао прво два мушка близанца која су живјела само 17 месеци.Сахрањена су у П.Шилову.
    После му је Бог дао, са мојом бабом Станицом још пет кћери. Моја мајка Мирјана је најмлађа 52′ годиште.

    • Jović Nemanja

      Matijin deda se najverovatnije zvao Miloš. Pozdravlja te Ratko Durkovic iz Medvedje sin Mileve Radojičić i unuk Milije Radojičića. Ako te nesto interesuje javi mu se na broj 0659667849