Poreklo prezimena Radičević

8. marta 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

 1. branko radicevic

  Naselili se u sela RTARI I KRAVARICA U DRAGACEVU IZMEDJU 1770 I1780G,POTOMCI STARIH JELISIJEVICA IZ CG. PREZIME PO RADICU KMETU RTARSKOME PO POPISU PORESKIH GLAVA IZ 1839G SLAVE STEVANJDAN

  • Aleksandar Radicevic

   Dragi Branko,

   Zovem se Aleksandar, otac mi se zvao Ratko a deda Miloje Radicevic is Gornje Kravarice. Da li imas jos neki podatak o poreklu Jelisijevica. Iz kog kraja Crne Gore dolaze i kome plemenu su pripadali.

   Hvala unapred.

 2. Živadinović Darko

  Radičević Živadin, prezime dobijeno po prezimenu Radič Postupoić. Nekada po čelniku za vreme Nemanjića, i posle kosovog boja velikom čelniku za vreme Brankovića. Posle po Živadinu dobijeno prezime, Živadinović.Podaci pišu od oko 1804 godine po tadašnjem popisu.

  • Darko Živadinović

   Gore navedeni podaci su uzeti iz popisa stanovništva 1834 godine,iz Opštine Aleksinac, selo Prćilovica kod Žitkovca.

 3. Darko Živadinović

  Pre prezimena Živadinović nosili smo prezime Radičević, da bi po Živadinu bili sakriveni u prezime Živadinović,inače sa već postojećim prezimenom u Srbiji. Prezime Radičević smo dobili po prezimenu Radič,pošto su tada na kosovom polju izginule sve muške glave iz porodice i ostala samo nejač. Da bi se sačuvala loza promenjeno je kasnij prezime u Radičević,direktni smo potomci Radič Postupović.U vreme Radičevića moj pradeda je bio Stevan Sinđelić, inače glava koja je uzidana u ćele kulu u Nišu,iznad ulaza je pripadala mom pradedi.Stevan Sinđelić i Rajko od Rasine su iz naše porodice, neznam kako je promenjeno ime Radičević u Sinđelić,ali to je najverovatnije napravljeno jer se bojalo Turske odmazde i uništenje ostatka porodice.