Порекло презимена Радичевић

8. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. branko radicevic

    Naselili se u sela RTARI I KRAVARICA U DRAGACEVU IZMEDJU 1770 I1780G,POTOMCI STARIH JELISIJEVICA IZ CG. PREZIME PO RADICU KMETU RTARSKOME PO POPISU PORESKIH GLAVA IZ 1839G SLAVE STEVANJDAN

    • Aleksandar Radicevic

      Dragi Branko,

      Zovem se Aleksandar, otac mi se zvao Ratko a deda Miloje Radicevic is Gornje Kravarice. Da li imas jos neki podatak o poreklu Jelisijevica. Iz kog kraja Crne Gore dolaze i kome plemenu su pripadali.

      Hvala unapred.

  2. Živadinović Darko

    Radičević Živadin, prezime dobijeno po prezimenu Radič Postupoić. Nekada po čelniku za vreme Nemanjića, i posle kosovog boja velikom čelniku za vreme Brankovića. Posle po Živadinu dobijeno prezime, Živadinović.Podaci pišu od oko 1804 godine po tadašnjem popisu.

  3. Darko Živadinović

    Pre prezimena Živadinović nosili smo prezime Radičević, da bi po Živadinu bili sakriveni u prezime Živadinović,inače sa već postojećim prezimenom u Srbiji. Prezime Radičević smo dobili po prezimenu Radič,pošto su tada na kosovom polju izginule sve muške glave iz porodice i ostala samo nejač. Da bi se sačuvala loza promenjeno je kasnij prezime u Radičević,direktni smo potomci Radič Postupović.U vreme Radičevića moj pradeda je bio Stevan Sinđelić, inače glava koja je uzidana u ćele kulu u Nišu,iznad ulaza je pripadala mom pradedi.Stevan Sinđelić i Rajko od Rasine su iz naše porodice, neznam kako je promenjeno ime Radičević u Sinđelić,ali to je najverovatnije napravljeno jer se bojalo Turske odmazde i uništenje ostatka porodice.

  4. Srećko

    Ima jedan čovek koji je napisao knjigu o svim žiteljima Kravarice i stoji sa su svi Radičević potomci Tvrtka prvog Kotromanića tako da sa Crnom Gorom i nemaju neku vezu njihov rodoslov počinje u Hercegovini.