Порекло презименан Здравковић

7. марта 2012.

коментара: 34

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (34)

Одговорите

34 коментара

 1. дејан

  мој деда Радош парадеда Андреја живели у Јасенову поред Деспотовца. крсна слава Света Петка. ако неко зна више?

 2. milan

  Postovani ,Zdravkovica ima i u okolini Kraljeva
  Krsna Slava Alempije
  Kazu stari,po slavi se gleda jesmo li rodjaci,Srbi su prezimena menjali ali slavu ne

  • GroF

   Оно што ја знам о Здравковићима из околине Краљева је следеће.Најстарији мени познати предак звао се Богић Пантовић,доселио се 20’их или 30’их година 19’ог века из места Полице у Црној Гори.Имао је три сина,Здравка,Благоја,Вукомана,отуд Здравковић,Благојевић,Вукомановић и сви славе Светог Алемпија.Здравков син звао се Аћим Здравковић и његов надгробни споменик ”стећак” још стоји на центру гробља у Опланићу.Ако ова линија предака има везе са тобом,онда смо јако близак род.Поздрав.

   • Milqn

    Grofe,a odakle si ti ?Ja sam Milan Zdravković
    Sin ljubodraga
    Unuk Milovana
    Praunuk Miliša
    Čukununuk Jaćima

   • Jovan Zdravkovic

    Pozdrav prezimenjaci! Koliko ja znam o mom poreklu je.Da nekoliko kolena unazad su bila 2 brata Mirko i Zdravko.Pa sad od nih dvojice su i nastala ta prezimena u našoj lozi.Inace moj deda Novica od oca Stojana je kako mi je on rekao poreklom iz nekog sela kod Niksica pa su se preselili na Kosovu u selo Djelekare gde je deda i rodjen 1937. Deda je imao nekoliko braće i sestara ali ja znam samo za Blagoja i Budimku.Kasnije negde 1970-ih su se preselili u Smederevo,inače krsna slava nam je sv.Jovan krstitelj.

 3. Tamara

  Zdravkovici iz naselja Rusanj, okolina Beograda, krsna slava Djurdjevdan. Deda mi je Zivota, pradeda Živan, čukundeda Ilija, poznat lovac u to vreme, u okolini Beograda. Molila bih obavestenje ukoliko neko zna neko dalje poreklo, odakle smo dosli i ostalo. Ne znam koliko je tacna prica, ali ranije smo imali prezime Mijailovici, te smo po Zdravku i dobili Zdravkovici.

 4. svetlana

  Moj deda, Jovan Zdravković, bio je direktor Prve zadružne banke u Kragujevcu. Ne znam odakle potiče, ali pokojna tetka je govorila da smo poreklom iz Prilepa. Slavimo Sv. Arhangela Mihaila. Unapred hvala na svakom obaveštenju, Pozz

 5. Igor Zdravkovic

  Ja sam iz Vladicinog Hana, Od loze Mirka Zdravkovica,prezime nam je staro sigurno 200 godina, Pa Jovane ako si zainteresovan, mogu da ti mnogo toga pojasnim..Dobro si naveo da su bila dva brata Mirko i Zdravko, ali su svi ostali Zdravkovici, nisu Mirkovici…Pozzz za sve Zdravkovice….Krsna slava Zdravkovica je Sv. Nikola……

 6. Milutin Zdravkovic

  Zelim da znam poroklo svog prezimena otac mi je Miodrag Zdravkovic poznatiji kao Miki
  Poreklom Iz Aleksinca
  Mama mi je Aleksandra (Balac)
  Poreklom Iz Baljevca na Ibru
  Deda mi se takodje zvao Miodrag
  A on je poreklom Iz sela Vrelo koje se nalazi izmedju Aleksinca I Nisa
  Cica(brat od mog oca) se zvao Ivan
  Nadimak Bulidza a baba mi se zvala Milosija poznatija kao Mica

 7. Milutin Zdravkovic

  Здравковићи воде порекло од кнеза Милије Здравковић, члана Правитељствујушчег совјета за ћупријску нахију и његовог сина војводе ресавске кнежине ћупријске нахије (од 1809) Милосава Здравковића, који је био ожењен кћерком војводе ресавске кнежине ћупријске нахије (до 1809) Стевана Синђелића.

  Порекло Уреди
  Преци Здравковића су из села североисточно од Ниша, Кнез Села

  Кнез Милија Здравковић Уреди
  Кнез Милија Здравковић, члана Правитељствујушчег совјета за ћупријску нахију родом из Ломнице, ресавске кнежине ћупријске нахије. Предао се турским властима 1813, али је ипак убијен 1814. у Београду.

  Кнез Милија Здравковић имао је два сина Милосава и Добросава.

  Милосав Здравковић био је војвода ресавски, а Добросав Здравковић, био је касније окружни начелник.

  Војвода Милосав Здравковић Ресавац Уреди
  Војвода ресавске кнежине ћупријске нахије (од 1809) Милосав Здравковић, син кнеза Милије Здравковића, био је ожењен кћерком војводе ресавске кнежине ћупријске нахије (до 1809) Стевана Синђелића. Војвода Милосав Здравковић наследио је војводу Стевана Синђелића који је погинуо у бици на Чегру, на месту војводе ресавске кнежине ћупријске нахије.

  Војвода Милосав Здравковић два пута се женио. Из првог брака са кћерком војводе Стевана Синђелића имао је сина Јована. Из другог брака са Станијом имао је Јосу, Милеву и Стану.

  Јован М. Здравковић Ресавац Уреди
  Јован Здравковић, син војводе Милосва Здравковића и унук кнеза Милије и војводе Стевана Синђелића имао је три кћерке Јулијану, Катарину и Цану. Јована Здравковића Ресавца звали су бег-Јован Ресавац[1].

  Јулијана Здравковић. Има потомства.

  Куртовићи Уреди
  Катарина Здравковић била је удата за Павла Куртовића. Има потомства.

  Протићи Уреди
  Цанка Здравковић била је удата за Милосава Р. Протића, кнежевског посланика у Петрограду, судију Касационог суда. Имали су кћерку Вуку удату за инж Нецу Манојловића и другу кћерку удату за Милана Кр. Ђорђевића, министра иностраних послова, правде. Имали су синове Александра Кр. Ђорђевића[2], коњичког мајора Косту М. Кр. Ђорђевића и Милана М. Кр. Ђорђевића.

  Кр. Ђорђевићи Уреди
  Александар Кр. Ђорђевић био ожењен Драгом Лешјанин.

  Коњички мајор Коста М. Кр. Ђорђевића (1882-1914)) је на челу свог ескадрона у Балканским ратовима ушао у низ градова у Македонији, стигао до Солуна у који је ушао заједно са грчком војском. Потом се придружио српској војски поново у бици за Битољ. Погинуо код Слатине 22.новембра 1914.

  Јоса Здравковић Уреди
  Војвода Милосав Здравковић је у другом браку са Станијом имао сина Јосу и кћерке Милеву и Стану.

  Јоса Здравковић бавио се приватним пословима. Био је ожењен.

  Ресавци Уреди
  Милева Здравковић била је удата за Стојана Н. Ресавца, трговца.

  Николајевићи Уреди
  Стана је била удата за Атанасија Јелића Николајевића, чиновника.
  Ovo sam nasao na Wikipediji
  Mozda nekom pomogne