Порекло презименан Здравковић

7. март 2012.

коментара: 45

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (45)

Одговорите

45 коментара

  1. Sandra Zdravkovic

    Zelela bih da saznam poreklo svog prezimena. Otac Nemanja Zdravkovic , nekima poznat i kao Milos, potice iz Tekija, kod Paracina. Od oca Borivoja. Majka Draginja (Dragica) mi potice iz Krusevca a devojacko prezime joj je Urosevic .

  2. Ne znam hoće li Vam štagod značiti moje pisanije ali koliko mi je poznato naše prezime je najčešće u južnoj Srbiji Niš Leskovac Vranje itd. Verzija Zdravkov se javlja u severnoj Makedoniji oko Kumanova
    Moji su poreklom iz sela Duboka Dakle blizu smo Regija Jagodina Ćuprija Paraćin
    Mislim da smo mi najseverniji sa tim prezimenom
    Pozdrav

  3. Nikola Zdravković

    Moj pradeda Zdravković Pavle imao je šestoro dece(Rosa,Luka,Aleksa,Svetomir,Draga i Mira).
    Pa ako možete nekako da uđete u trag mojoj daljoj familiji.
    Hvala unapred!

  4. snežana

    Moj deda Dragomir Zdravković živeo je u Ropočevu i Sopotu.
    Saznala sam da potičemo iz Crne Gore,negde u nekom manastiru,ima zapisano.
    Okolina donje Morače?
    Krsna slava Sv.Nikola.
    Volela bih da saznam nešto više.

    • Jovan

      Evo ovako.Ja sam Jovan iz Smedereva sam.Otac Zivorad,deda Novica .
      Otac mi je rodjen na Kosovu selo Cernica kod Gnjilana,deda rodjen isto na Kosovu selo Djelekare. Moj otac je pre nekih 10-15god procitao u nekoj knjizi koju je pisao neki svestenik da je poreklo Zdravkovica iz Crne Gore tacnije iz Niksica sto i deda potvrdio da je negov deda ili pradeda bio iz Niksica.Kod mene u familiji su podeljena prrzimena kako:Bio je neki Zdravko i Mirko tako da su ni uzimali ta prezimena Zdravkovic i Mirkovic.Toliko od mene,ako neko jos nesto zna neka napise da saznamo jos…Veliki pozzz

      • Igor Zdravkovic

        Ja sam iz Vladicinog Hana, Od loze Mirka Zdravkovica,prezime nam je staro sigurno 200 godina, Pa Jovane ako si zainteresovan, mogu da ti mnogo toga pojasnim..Dobro si naveo da su bila dva brata Mirko i Zdravko, ali su svi ostali Zdravkovici, nisu Mirkovici…Pozzz za sve Zdravkovice….Krsna slava Zdravkovica je Sv. Nikola……

    • Maja

      Mog dede Ljubomira rodjena sestra Milinka je bila udata za Životu Zdravkovića i živeli su u Ropočevu.Imali su četvoro dece.Kažu da je Života bio vidjen čovek i dugo godina bio predsednik opštine Sopot pa posle i Mladenovca.Tražim podatke o porodici.Unapred hvala

      • Snežana

        Majo,moje poštovanje.Mi smo u rodu.Moj stric Slobodan pričao mi je o braći od strica moga dede Dragomira:Ljubomir,Života,Nemanja…i da je sin od jednog strica,Draga ,imao 4 sina,jedan je bio prvi predsednik Opštine Sopot,a Rade direktor pošte u Mladenovcu.Pominje se sestra Draga,udata u Ralji.Moj pradeda Vladimir,poginuo na solunskom frontu,ima spomenik tamo,i u crkvi u Sopotu,upisano ime.Bosiljka i Danica,sestre od strica moga oca Mihaila Zdravkovića,njegova braća su:Brana,Slobodan,Miloš,Miroslav i sestra Ruža.

      • Snežana

        I krsna slava je Sv.Nikola.

      • Slavica

        Moja baba Natalija je bila rodjena sestra Milinke Zdravković

  5. Фамилије-презимена Здравковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Лапово
    -Горња Сабанта
    -Корићани
    -Мирашевац
    -Рача
    -Грошница
    -Драгобраћа

  6. dusan zdravkovic

    Hteo bih nesto da saznam vise o familiji Zdravkovic iz Knez Sela kod Nisa.Nadimak familije je boscevci i slave Sv.Jovana Krstitelja.Deda mi je Velimir dok je njegov otac Stanko ozenjen Katom rodom iz Jasenovika.Njegov otac je Ceka rodjen oko 1870.godine.Unapred hvala!

  7. Nenad

    Ja sam iz Gnjilana,krsna slava nam je Lazareva subota
    Od oca Novice,dede Dušana,dalje Gata…
    E sad jedina aj da kazem poznata ličnos sa tim prezimenom naš pokojni pevač Toma Zdravkovic.To je sve sto znam,hvala unapred

    • Филип

      Има и познатијег од Томе.. Милосав Здравковић учесник оба устанка, после погибије Синђелића постао Војвода Ресавски..

  8. Sasa

    Postovani,
    zeleo bih da saznam nesto vise o svom poreklu, odnosno prezimenu Zdravkovica, krsna slava nam je Djurdjevdan a preslava Djurdjic. Moji preci su ziveli u Bogavi kod Despotovca, cukundeda Dimitrije, njegov otac Radisav, pradeda Milojko rodjen 1903.
    Hvala unapred.
    Sasa

  9. Zdravković

    Poštovani,

    najdalje što znam su pradeda i prababa. Pradeda se zvao Dragutin, prababa Altana (poreklom iz Grčke). Pradeda Dragutin i deda Vojislav rođeni su u Katunu kod Vranja. Slavimo Đurđic.
    Čula sam neke priče da se pradeda prezivao Tasić pa je onda promenio prezime, ne znam koliko je to tačno. Ako neko zna nešto o Zdravkovićima iz Katuna, neka piše… Hvala.

  10. Postovani,

    Moj cukun deda “Janko Zdravkovic” je dosao sa juga Srbije, nezna se bas odakle, kazu Vranje mozda? Krsna svala Sveti Nikola.