Poreklo prezimena Radibratović

7. mart 2012.

komentara: 17

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. vladimir

    RADIBRATOVIĆ
    Prezime Radibratović postoji u selu Rožanstvu na Zlatiboru, slave Sv. Đorđa.
    Prema predanju doselili su se sa Durmitora gde su boravili samo kraće vreme posle dolaska negde iz primorja ( neki novi podaci pominju Dubrovnik, bavljenje trgovinom školjkama pa čak i porodični grb ). Nisam pouzdano utvrdio kada su se doselili ali krajem 18. ili početkom 19. veka se deo familije raseljava ka Šumadiji i deli na sedam prezimena i to osim Radibratovića na : Saviće ( od Sava ), Vilotijeviće ( od Vilotija )i još neka ( bilo je sedmorica braće od kojih je jedan zadržao staro prezime ).
    Moj predak Vasilije, Sava Radibratovića, Savić se sa još nekoliko rođaka ( braće i braće od stričeva ) naselio u s. Gojna Gora gde je pomenut u turskom popisu 1813. pa sam na osnovu toga podatka izveo verovatno vreme raseljavanja.

  2. vladimir

    Od mog prethodnog post dosao sam do novih podataka o Radibratovićima. Poreklo porodice je iz Bosne, Oko 1460. se sele u Dubrovačku oblast. Uostalom evo teksta:Radibratović- prezime se prvi put spominje 1460 godine u mjestu Zamaslina,kod Stona, te se prezime održalo do danas.Inače se spominju često za vrijeme Dubrovačke republike, bilu su pomorci , trgovci, kovači,svečenici, itd.Godine 1555 se spominju Radibratovići uzgajivači školjaka-kamenica u malostonskom zaljevu u mjestu Zamaslina.Kako su putevi trgovine Dubrovačke republike išli svugdje tako je jedan Radibratovič trgovac ostao živjeti u Senju , imao je svoj plemički grb obitelji Radibratović i sahranjen je u tamošnjoj crkvi .Isto tako jedan trgovac Radibratović nastanio se na području Zlatibora kamo se prolazili trgovački putevi dubrovačke republike te je tamo ostao i od tuda se ovo prezime razvilo i na tom području.Inače u arhivu u Dubrovniku ima dosta arhivske građe u kojoj se spominje prezime Radibratović.

    • Božidar Vasiljević

      Jedan potomak Radibratovića (Radiša, rodjen u Gojnoj Gori 1869. godine od oca Jefrema i majke Millice) priženio se u Pranjane, odnosno venčao sa Stranojkom Cakom Vasilijević-Klincović 1891. godine. U knjizi državnog popisa za1862/63. godinu u Gojnoj Gori nema nikjoga sa prezimenom Radibratović, ali ima Savića, Vasilijevća i Mijailovića, zta koj sve mislim da su direktni potomci Radibratovića iz Rožanstva. U tom popisu bila su dva Jefrema (Vasilijević i Mijailović), oba stara 28 godina, pri čemu je prvi bio oženjen Aleksijom, a drugi (Mijailović), čiji je sin Radiša_Radoje RADIBRATOVIĆ (sa kasnije promenjenim prezimenom: Janjić) verovatno rodonačelnik pranjanskih Radibratovića-Janjića, u vreme popisa nije bio oženjen. Ako neko zna, neka napiše po kome je taj Radiša dobio prezuime Janjić.

      • Djordje

        Postovano Bozidare

        Procitao sam vas komentar i direktan sam potomak Radise Janjica imam podatke o njegovim pretcima.Radisa Janjic kao sto kazete rodjen je 1869 i ozenio se 1891 sa Stanojkom Cakom Vasiljevic.Takodje njegov otac se zvao Jevrem/Jefrem a majka Aleksija,Jevrem je rodjen 1835 dok Aleksija 1838.Njih dvoje imali su 3 sina i 2 cerke,sinovi Miljko,Mijailo i Radisa a cerka Nerandza i jos jedna za koju se ne zna ima zbog unistenja dokumenata za vreme Prvog Svetskog rata.Naime Jevremov otac se zvao Vasilije koji je rodjen oko 1800 godine dok njegova zena JANJA je rodjena 1813 godine.Po tome kada je Vasilije umro njegovi sinovi i naslednici se prezivaju Radibratovic(u nekim dokumentima i Vasilijevic)medjutim pod nekim okolnostima Radisa je promenio prezime u Janjic verovatno zbog njegove babe Janje.Ne znam ko se od Janjica doselio u Gojnu goru ali znam da je Radisin deda Djordje(Djoko) Radibratovic bio vec u Gojnoj gori(njegov deda jeste bio cuveni Rade Radibratovic iz Rozanstva)
        Nadam se da sam vam pomogao

    • Radibratović Gorana Petar

      Imate u knjizi, čini mi se ,, Slomljena krila Zlatibora” pominje se porodica Radibratović sa oko 40 učitelja od kojih je moj deda Radosav, sa još dvojicom rođene braće iz sela Božanstva podno Zlatibora.
      Da dodam da poreklo nije iz Bosne,nego stare Hercegovine – Svetog Save dedovine

  3. Djordjo

    Radibratovići iz Rožanstva su poreklom Drobnjaci i nemaju veze sa
    Radibratovićima iz primorja osim što se isto prezivaju

  4. Božidar Vasiljević

    Da li su Radibratovići iz Drobnjaka ili iz primorja ne znam, ali sam u međuvremenu povezao stvari, odnosno shvatio zašto se neki od njih (u Pranjanima i Gojnoj Gori) prezivaju i JANJIĆI. Jefrem Vasilijević i Đoko Vasilijević iz Gojne Gore bili su braća a mati im je bila Janja, a Vasilijevići su, kako reče poštovani Vladimir, ustvari Radibratovići koji su po ocu Vasiliju Saviću uzimali i ovo prezime (Vasilijević).

  5. Božidar Vasiljević

    Znači, pranjanski Janjići su blizak rod Vladimiru, koji reče da mu je predak bio Vasilije (Savov) Radibratović.

    • Djordje

      Postovani

      Zaboravio sam u komentaru dodati
      Gde ste nasli podatak da se Vasilije prezivao Savic veoma me zanima,za njega znam da mu se otac zvao Djordje(Djoko) Radibratovic,takodje Vasilije je imao i 3 brata Jevta Petra i Janjicija,a deca su mu se zvala Djordje(Djoko),Jevrem i Marija

      • Božidar

        Vladimir je 28. januara 2013. godine na ovom forumu napisao da je potomak Vasilija a da je Vasilijev otac bio Sava (ili Savo), pa da se i Vasilije prezivao Savić? Međutim, vidim da vi pouzdanije tvrdite da je Vasilijev otac bio Đoko Radibratović i da se on doselio u Gojnu Goru iz Rožanstva. Jevremov brat Đoko je dobio ime po svom đedu? Radišin otac Jevrem je u vreme popisa 1863. godine bio oženjen Aleksijom kaoja je umrla pa se Jevem oženio Milicom, Radišinom majkom. Podaci o Radišinoj godini rođenja, imenima i prezimenima oca i majke se nalaze u knjizi venčanih za 1892. godinu. Sva Radišina deca su u knjigama rođenih upisana kao Janjići.

        • Đorđe

          Prema mojim podacima koje imam Janjići su dobili prezime po babi Janji koja je Jevremovu decu odgajala kada su im veoma rano umrli i otac i majka,pa su zbog toga ostala siročad.Zbog toga stanovnici sela su ih počeli zvati Janjini/Janjići zbog babe koja ih je odgajala pa od toga i dobiše prezime Janjić.Pre godinu dana je umro i poslednji Janjić iz Gojne Gore koji je živeo tamo. Za Saviće stvarno ne znam da li su ili nisu rod sa Janjićima iz Pranjana,jer teško je reći kada su mnogi dokumenti iz crkve i popisa spaljeni i da li je Savo otac Vasilijev.Moguće da je i reč o dva Vasilija Radibratovića,ali stvarno ne znam.

  6. Veska Antonijevic

    Meni su rekli da smo se mi Antonijevici doselili u G. GORU iz Hercegovine 1845 god. Pod prezimenom Radibratovic. A prezime Atonijevic dobili smo 1865.god.Slavimo sv. Djordja.

  7. Božidar Vasiljević

    Za Vesku Antonijević:
    U popisu 1863. godine u Gojnoj Gori je zapisano domaćinstvo Petra Antonijevića, tada starog 38 godina, sa ženom Smiljanom, sinovima Josifom, Kostom i Teofilom. i ćerkama Marom , Anđom, Stankom i Petrijom. Morate proučiti da li ste vi od toga Antonijevića. Bila su i dva Antonija (Stepanović i Mitrović), pa je moguće da su njihovi potomci uzeli prezime Antonijević.

  8. Božidar

    U nekom popisu u 19. veku video sam da je jedan Bojović iz Gojne Gore upisan jednom pod tim prezimenom a više puta kao Radibratović.