Порекло презимена Радибратовић

7. март 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. владимир

    РАДИБРАТОВИЋ
    Презиме Радибратовић постоји у селу Рожанству на Златибору, славе Св. Ђорђа.
    Према предању доселили су се са Дурмитора где су боравили само краће време после доласка негде из приморја ( неки нови подаци помињу Дубровник, бављење трговином шкољкама па чак и породични грб ). Нисам поуздано утврдио када су се доселили али крајем 18. или почетком 19. века се део фамилије расељава ка Шумадији и дели на седам презимена и то осим Радибратовића на : Савиће ( од Сава ), Вилотијевиће ( од Вилотија )и још нека ( било је седморица браће од којих је један задржао старо презиме ).
    Мој предак Василије, Сава Радибратовића, Савић се са још неколико рођака ( браће и браће од стричева ) населио у с. Гојна Гора где је поменут у турском попису 1813. па сам на основу тога податка извео вероватно време расељавања.

  2. владимир

    Од мог претходног пост досао сам до нових података о Радибратовићима. Порекло породице је из Босне, Око 1460. се селе у Дубровачку област. Уосталом ево текста:Radibratović- prezime se prvi put spominje 1460 godine u mjestu Zamaslina,kod Stona, te se prezime održalo do danas.Inače se spominju često za vrijeme Dubrovačke republike, bilu su pomorci , trgovci, kovači,svečenici, itd.Godine 1555 se spominju Radibratovići uzgajivači školjaka-kamenica u malostonskom zaljevu u mjestu Zamaslina.Kako su putevi trgovine Dubrovačke republike išli svugdje tako je jedan Radibratovič trgovac ostao živjeti u Senju , imao je svoj plemički grb obitelji Radibratović i sahranjen je u tamošnjoj crkvi .Isto tako jedan trgovac Radibratović nastanio se na području Zlatibora kamo se prolazili trgovački putevi dubrovačke republike te je tamo ostao i od tuda se ovo prezime razvilo i na tom području.Inače u arhivu u Dubrovniku ima dosta arhivske građe u kojoj se spominje prezime Radibratović.

    • Božidar Vasiljević

      Jedan potomak Radibratovića (Radiša, rodjen u Gojnoj Gori 1869. godine od oca Jefrema i majke Millice) priženio se u Pranjane, odnosno venčao sa Stranojkom Cakom Vasilijević-Klincović 1891. godine. U knjizi državnog popisa za1862/63. godinu u Gojnoj Gori nema nikjoga sa prezimenom Radibratović, ali ima Savića, Vasilijevća i Mijailovića, zta koj sve mislim da su direktni potomci Radibratovića iz Rožanstva. U tom popisu bila su dva Jefrema (Vasilijević i Mijailović), oba stara 28 godina, pri čemu je prvi bio oženjen Aleksijom, a drugi (Mijailović), čiji je sin Radiša_Radoje RADIBRATOVIĆ (sa kasnije promenjenim prezimenom: Janjić) verovatno rodonačelnik pranjanskih Radibratovića-Janjića, u vreme popisa nije bio oženjen. Ako neko zna, neka napiše po kome je taj Radiša dobio prezuime Janjić.

      • Djordje

        Postovano Bozidare

        Procitao sam vas komentar i direktan sam potomak Radise Janjica imam podatke o njegovim pretcima.Radisa Janjic kao sto kazete rodjen je 1869 i ozenio se 1891 sa Stanojkom Cakom Vasiljevic.Takodje njegov otac se zvao Jevrem/Jefrem a majka Aleksija,Jevrem je rodjen 1835 dok Aleksija 1838.Njih dvoje imali su 3 sina i 2 cerke,sinovi Miljko,Mijailo i Radisa a cerka Nerandza i jos jedna za koju se ne zna ima zbog unistenja dokumenata za vreme Prvog Svetskog rata.Naime Jevremov otac se zvao Vasilije koji je rodjen oko 1800 godine dok njegova zena JANJA je rodjena 1813 godine.Po tome kada je Vasilije umro njegovi sinovi i naslednici se prezivaju Radibratovic(u nekim dokumentima i Vasilijevic)medjutim pod nekim okolnostima Radisa je promenio prezime u Janjic verovatno zbog njegove babe Janje.Ne znam ko se od Janjica doselio u Gojnu goru ali znam da je Radisin deda Djordje(Djoko) Radibratovic bio vec u Gojnoj gori(njegov deda jeste bio cuveni Rade Radibratovic iz Rozanstva)
        Nadam se da sam vam pomogao

    • Радибратовић Горана Петар

      Имате у књизи, чини ми се ,, Сломљена крила Златибора” помиње се породица Радибратовић са око 40 учитеља од којих је мој деда Радосав, са још двојицом рођене браће из села Божанства подно Златибора.
      Да додам да порекло није из Босне,него старе Херцеговине – Светог Саве дедовине

  3. Djordjo

    Радибратовићи из Рожанства су пореклом Дробњаци и немају везе са
    Радибратовићима из приморја осим што се исто презивају

  4. Božidar Vasiljević

    Да ли су Радибратовићи из Дробњака или из приморја не знам, али сам у међувремену повезао ствари, односно схватио зашто се неки од њих (у Прањанима и Гојној Гори) презивају и ЈАЊИЋИ. Јефрем Василијевић и Ђоко Василијевић из Гојне Горе били су браћа а мати им је била Јања, а Василијевићи су, како рече поштовани Владимир, уствари Радибратовићи који су по оцу Василију Савићу узимали и ово презиме (Василијевић).

  5. Božidar Vasiljević

    Значи, прањански Јањићи су близак род Владимиру, који рече да му је предак био Василије (Савов) Радибратовић.

    • Djordje

      Postovani

      Zaboravio sam u komentaru dodati
      Gde ste nasli podatak da se Vasilije prezivao Savic veoma me zanima,za njega znam da mu se otac zvao Djordje(Djoko) Radibratovic,takodje Vasilije je imao i 3 brata Jevta Petra i Janjicija,a deca su mu se zvala Djordje(Djoko),Jevrem i Marija

      • Божидар

        Владимир је 28. јануара 2013. године на овом форуму написао да је потомак Василија а да је Василијев отац био Сава (или Саво), па да се и Василије презивао Савић? Међутим, видим да ви поузданије тврдите да је Василијев отац био Ђоко Радибратовић и да се он доселио у Гојну Гору из Рожанства. Јевремов брат Ђоко је добио име по свом ђеду? Радишин отац Јеврем је у време пописа 1863. године био ожењен Алексијом каоја је умрла па се Јевем оженио Милицом, Радишином мајком. Подаци о Радишиној години рођења, именима и презименима оца и мајке се налазе у књизи венчаних за 1892. годину. Сва Радишина деца су у књигама рођених уписана као Јањићи.

        • Ђорђе

          Према мојим подацима које имам Јањићи су добили презиме по баби Јањи која је Јевремову децу одгајала када су им веома рано умрли и отац и мајка,па су због тога остала сирочад.Због тога становници села су их почели звати Јањини/Јањићи због бабе која их је одгајала па од тога и добише презиме Јањић.Пре годину дана је умро и последњи Јањић из Гојне Горе који је живео тамо. За Савиће стварно не знам да ли су или нису род са Јањићима из Прањана,јер тешко је рећи када су многи документи из цркве и пописа спаљени и да ли је Саво отац Василијев.Могуће да је и реч о два Василија Радибратовића,али стварно не знам.

  6. Veska Antonijevic

    Meni su rekli da smo se mi Antonijevici doselili u G. GORU iz Hercegovine 1845 god. Pod prezimenom Radibratovic. A prezime Atonijevic dobili smo 1865.god.Slavimo sv. Djordja.

  7. Božidar Vasiljević

    За Веску Антонијевић:
    У попису 1863. године у Гојној Гори је записано домаћинство Петра Антонијевића, тада старог 38 година, са женом Смиљаном, синовима Јосифом, Костом и Теофилом. и ћеркама Маром , Анђом, Станком и Петријом. Морате проучити да ли сте ви од тога Антонијевића. Била су и два Антонија (Степановић и Митровић), па је могуће да су њихови потомци узели презиме Антонијевић.

  8. Božidar

    У неком попису у 19. веку видео сам да је један Бојовић из Гојне Горе уписан једном под тим презименом а више пута као Радибратовић.