Порекло презимена Радић

7. марта 2012.

коментара: 121

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (121)

Одговорите

121 коментара

 1. Zika

  Radići su poreklom iz Rume

  • Bojan

   Znaš li možda odakle su došli u Rumu? Znam da je to bilo u prvoj polovini 18. veka. Čuo sam za neku priču da su došli iz Stejanovaca ali nisam našao potvrdu za to u dokumentima gde se navode prezimena stanovnika Stejanovaca. Nasuprot tome, našao sam da je Radića bilo u S.Mitrovici pa je moguće da su odatle prešli u Rumu. Od oca sam saznao koji su bili “špicnameti” Radića. Prvobitni je bio Drljani i od njih svi potiču. Ostali su Čure, Rape, Nikići (po Nikoli koji je živeo u 19. veku), Lićarovi (mislim da su izumrli), Spaije (nadimak nastao jer je jedan Radić imao dve kuće pa su govorili da je bogat kao spahija), Zuje (nadimak dat po tome što predak nije znao da oćuti kad mu se bilo šta kaže). Zanima me da li se očuvalo predanje iz kog mesta ispod Save su došli u Srem ako nisu slučajno došli iz Dalmacije jer tamo ima Radića sa istom slavom Đurđevdan. U istočnoj Hercegovini, kod Trebinja ima Radića sa istom slavom i oni su iz Domaševa gde su podigli crkvu Sv. Đorđa ali ima i drugih Radića koji slave Sv. Nikolu. Možda bi DNK analiza mogla da utvrdi ili opovrgne srodstvo.

   • Rade

    Bojane, radica nema u domasevu ne znam odakle ti to. Niti znam da neki slave nikoljdan od ovih sto su kod trebinja. Mi slavimo svetog stefana i iz popovog smo polja, a na ove sto si mislio da su iz domaseva su sa zrvnja pored ljubinja i slave djurdjevdan

    • Bojan

     Znam da ih nema u Domaševu jer su se odatle iselili ka Trebinju i Ljubinju. Izvor je Hercegovina Jevta Dedijera. On je naveo da su u Domaševu najstarije porodice bile Radić i Zotović. Radići su se iselili pre više od 200 godina jer su ih Turci pritiskali sa porezom.

     • Snezana

      Bojane, Radići koji su porijeklom sa Žrvnja, okolina Ljubinja, su se, po dolasku iz Crne Gore, prvo naselili u Domaševu. U Domaševu su započeli izgradnju crkve, ali su iz, meni nedovoljno poznatih razloga, Domaševo morali napustiti i nakon određenog vremena i mnogo peripetija, naselili su se na Žrvnju. Prema pričama starih, iz Crne Gore su došle tri porodice. Jedna je ostala u Hercegovini, druga se navodno nastanila u Banjaluci ili okolini, a treća u Šibeniku. Radići sa Žrvnja slave Đurđevdan.

      • Бранислав Рафић

       Поздрав, знате ли нешто о Радићима који су се настанили у Бања Луци, слава нам је Јовањдан?

 2. Ljiljana Radić

  Pozdrav svim Radićima,
  Moj deda je rodjen u Hrvatskoj, Lika, tačnije mesto Vrhovine. Slavimo Sv. Petra i Pavla. Koliko vidim niko od prethodnika nije naveo ovu slavu. Dosta je svega različitog što se tiče našeg prezimena.

 3. Radić Ilija

  Od Oca Milana majke Stane Dolazimo iz sela Medne 1950 dolazimo u Bačko Novo Selo Vojvodina Bačka posle poplave reke Dunav Slava nam je Dzurdzevdan

 4. Давид

  Zna li neko poreklo Radića iz sela Melina, Bronzani Majdan, kod Banja Luke?

 5. Vlado Radic

  Ja sam se javio 2018. Naveo sam da poticem iz sela Kozaperovica, Mali Gradac, opstina Glina. Moj otac je Nikola Radic, a moj deda, koga su ustase zaklale u glinskoj crkvi 1941. godine, zvao se Milan (Milos).
  Koliko je meni poznato slavili su Mratindan. Mojih tamo vise nema, ali ima nekoliko porodica istog prezimena i mojih godina (65).
  Imam brata od strica, Nenad, koji zivi u Bg. Tu mi je i strina Smilja.
  Da li neko poznaje moju porodicu i da li zna njeno poreklo?
  Veliki pozdrav svim Radicima, kojih ima i u Nisu, Negotinu, na Kosovu itd.

 6. Marija

  Zdravo, da li ima Radića kod kojih je Blagoje Radić u prošlom veku pobegao sa nekom ženom iz Budve i promenili su i ime i prezime?
  Krsna slava je Sv. Nikola.

 7. Rajko Radić

  Moji su poreklom iz Hr, Dalmacija, Knin, selo Strmica.
  Od 1960 su u Sremu, Inđija
  Slavimo Svetog Georgija( Đurđevdan)