Poreklo prezimena Radić

7. mart 2012.

komentara: 166

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (166)

Odgovorite

166 komentara

  1. Đorđe Radić

    Poštovana gospodo,
    Poreklo prezimena Radić potiče od Rada Crnojevića,srpskog vladara Zete.Svi dvorjani,vlastelini koji služili Radu Crnojeviću zvali su se Radići.Car Dušan je u XIII veku poslao sveštenika koji je prvo služio u Dubrovniku a potom u Trebinju.1700 – ih veliko bratstvo Radića se seli u Podrinje,planinu Radalj,gde teče reka Radaljica,gde dan – danas postoji selo Radalj,pod vođstvom Bogdana Radića,sveštenika manastira Tvrdoš.
    Radići su se bavili kamenolomstvom gde i dan – danas postoji na planini Radalj kamenolom.
    Veliko bratstvo Radića postoji od 1726 – e godine. ( Izvor dr.Radivoje Radić – vizantolog ).
    Dostarešina velikog bratstva Radića,Đorđe Radić
    P.S. biću voljan svima koji su zainteresovani da dostavim porodično stablo porodice Radić.
    Svi naši Radići slave sv.Đorđa,Pobedonosca u selu Radalj.Izvolite doći.

  2. Djordje Radic

    Đorđe Radić,
    molim vas pošaljite i meni porodično stablo porodice Radić.
    [email protected]
    Hvala.

  3. ALEKSANDAR RADIC

    Ako moze porodicno stablo
    Hvala unabled!
    [email protected]

  4. Milos Radic

    Pozdrav svima,moji poticu iz Nevesinja sigurno od cukundede na ovamo,pradeda se zvao Djuro,prababa Mara,deda Borislav i imao je bracu Dejana,Bozidara i Ognjena. Dejan je bio pilot i 1941. preko Kaira stigo do Washingtona nakon rata. Bozidar se nakon rata doselio u Sarajevo gde je bio direktor Bosna filma jedno vreme. Ognjen je bio protojerej u Mostaru i bio je medju prvim zrtvama 1941. zaklan je i bacen u Nerervu sa Carinskog mosta. Od tada su svi napustili domove . Moj deda Borislav je preko Cacka zavrsio u Nisu gde je bio revizor Niske Banke i dan danas tu zivimo. Slavimo Sv Stefana. Ako neko ima vise podataka o poreklu zamolio bih ga da ih podeli,hvala.

    • Dragan

      Svi Radici koji slave Sv.Stefana neka se jave

    • Petar

      Pozdrav Miloše, ja sam Radić iz Nevesinja, kada stigneš javi se

    • Mladen Radic

      Ja sam iz Novog Sada, rodjen sam u Mostaru a vodimo poreklo iz Popovog polja selo Do. Slavimo Svetog Stefana 🙂
      Radio sam DNK analizu a ovo je komentar na istu:
      Radić, Stevanjdan, Do, Trebinje
      Pripada haplogrupi R1a-Z280>CTS1211>Y35>YP4278>Y109474>BY30743, rodu B1 (Brđani-Stevanjštaci). Poseduje potpuno modalan haplotip, bez ijedne vrednosti koja odstupa od modala. Ima potpuno poklapanje na 23 markera sa Babićem iz Selišta kod Bileće (Lazarevdan), Kešeljem iz Ranikuća kod Nevesinja (Đurđevdan), Elezom iz Krbljina kod Kalinovika (Matijevdan) i Đedovićem iz Blinje kod Petrinje (Jovanjdan), ali zanimljivo ni sa jednim pripadnikom roda B1. Preporuka za dalje testiranje je dubinski test (WGS ili BigY-700). Radići se smatraju starosedeocima u selu, i obrađeni su u knjizi Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine.

      Moja email adresa: [email protected]

      Odgovori

  5. Aleksandra Radic

    Moja porodica je iz Like (Vrhovine). Imamo vrlo malo podataka o poreklu. Tamo je zivelo svega nekoloko porodica sa ovim prezimenom i svi slavimo Sv. Petra slavu.

  6. Bilja

    Moje devojačko prezime je Radić. Tata mi kaže da ima saznanja da je porodica Radić bila jedna od tri porodice koje su osnovale selo Tekija, kod Kladova, a da im je poreklo okolina Šibenika.

    Moji slave Sv. Jovana Zlatoustog.
    Tata je na kraju sa porodicom završio u Smederevu još ’60ih i tu i dalje žive.

  7. Aleksandra

    Pomaže Bog svim Radićima.
    Moje porijeklo je iz Radića, rodom iz Maglajana kod Banjaluke, pokojni otac Petar rođen 1942, njegov otac Đurađ kojeg nije ni upamtio jer je ostao bez njega sa tri godine, Krsna slava Sveti Georgije. To je sve što znam o porijeklu. Hvala svima na informacijama koje dijelite o prijeklu na ovom portalu. Takođe ako neko ima dodatnih saznanja, bila bih zahvalna da ih podijeli sa mnom. Svako dobro svima gdje god se nalazili.

  8. Slavko Radic

    Postovani Radici ,

    Moja porodica je iz sela Dolac opstina Glamoc Bosna i Hercegovina ,doselili su se iz Tuzle ,a pre Tuzle ,iz Vojvodine ,a pre sa kosova i Metohije a pre iz Valone danasnja Albanija.
    Rovinski je zapisao da su u Lješu i Draču i u 14. veku vladali Radići i Jurasovići, sve do Avlone sa wikipedije grada Valone