Порекло презимена Раденковић

7. март 2012.

коментара: 41

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (41)

Одговорите

41 коментара

  1. Фамилије-презимена Раденковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Доња Сабанта
    -Белошевац
    -Драгобраћа
    -Грошница

  2. Никола

    Раденковићи потичу из источне Херцеговине (Невесиње – Требиње – Цетиње), одатле се селе у два правца: на Косово (Медвеђа и Кос. Митровица) и на подручје Власине. Са Власине прелазе на Радан планину (село Драги Део) док се данас тај део рода Раденковића налази свугде по Србији (Лесковац, Прокупље, Београд, Инђија итд)

    • Aleksandar Nikolic

      Moj Deda se zvao Veselin Nikolic iz sela Magas u blizini Pusta Reka/Radan Planina, Inace on se rodio kao Radenkovic koji slave Sv Jovan, kako sam cuo od mog oca Radoje Nikolic njegovi roditelji su umrli u ratu i Nikolici koji slave Arandjelovdan su ga usvojili. Mi danas zivimo u SAD, gde sam i ja rodjen. Ako neko ima vise informacije za Radenkovici koji su danas zivi iz Dragi Deo/Radan Planina ja bih voleo da stupim u kontakt sa njim.

      • Dejan Radenkovic

        Ja sam takodje Radenkovic, a mi smo poreklom iz Srednjeg Statovca takodje na Radan planini. Poznajem i dalje rodjake (takodje Radenkovici) iz Dragog Dela, a svi inace zivimo u Prokuplju.
        Puno pozdrava familijo!

      • Предраг Раденковић

        Тачно, Раденковићи славе Светог Јована Крститеља, а хвала Богу и ја наследих славу која се преноси већ генерацијама с оца на сина. Најдаље по очевој линији знам за чукун-деду Радомира из околине Краљева. Свако добро.

      • Jelena Radenkovic udata Stanojevic

        Cudno je da se iz tvoje price poklapaju imena sa mojim dedom Radosavom i mojim paradedom
        Jovanom koji je imao jos 5 brata:Antonije,Petronije,Veselin,Djordje, Radoje.Ja cuvam porodicno stablo imam zapisano,oni su ziveli u Macedonce i svi su otisli negde odatlevecinu familije sam pronasla

    • Jelena Radenkovic udata Stanojevic

      Ja sam od Radenkovica,deda se doselio u Leskovac iz Macedonce,a moj para deda Jovan Radenkovic od oca Djordja Radenkovica se doselio u Macedonce iz Herzegovine,ja zivim u Italiji

  3. Milan Radenkovic

    Radenkovici poticu od Nevesinja, slave Djurdjev dan i Svetog Djordja. U selo Bratici dolaze oko 1800 godine odakle se 1830 jedan deo seli u Vrbnicu a 1850 se sele u Trnavce (opstina Aleksandrovac).

  4. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Младен
    3. септембра 2016. у 19:17
    Ја сам Младен Раденковић. Живим у Београду. Отац ми је Драган Раденковић из Медвеђе а деда Љубомир Раденковић. У Родословној књизи ми пише да сам од Дрекаловића из Куча

    Одговори

    Lazar
    30. новембра 2016. у 04:52
    http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/plemena/drekalovici_porijeklo_vojvoda_drekale_m_miljanov.html
    Radenkovici iz Kuca inace vode poreklo od Jovana Kastriotica oca Djuradja Kastriotica poznatijeg (Sekderbega) coveka koji je kao princ Epira rodjen pocetkom 14-og veka. Inace otac Jovanov se zvao Pavle…..svi su sahranjeni kao pravoslavni hriscani u donjem manastiru na Hilandaru!

  5. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Miroslav B Mladenovic Mirac
    19. фебруара 2017. у 13:01
    Занимљиви су родови са презименима РАДЕНКОВИЋИ, којих видим има и Медвеђи. Неких видим има са крс.сл. Св. Никола, а оних РАДЕНКОВИЋА, ПЕТРОВИЋА, СТРАХИЊИЋА су са презименом Аранђеловдан и пореклом су са Косовом, а тамо у Медвеђи се населили када и остали после одлска АРНАУТА односно ослобођења од Турака 1878.године. Они су сви пореклом из села Гаре из општине Црна Трава. Има Раденковића и у другим селима:Дарковце(Црна Трава), Крушевица(Власотинце) и Г.Дејан(Власотинце-род је нестао са женским поколењем).
    Мирослав Б Младеновић Мирац, етнолог и етнограф Власотинце

    • Nebojša Radenković

      A šta je sa Radenkovićima, iz Selo Cukovac, Opština Bojnik. Odakle oni Potiču? Ima li neko predstavu? I slave svetog Nikolu!

    • Nebojša Radenković

      A šta je sa Radenkovićima, iz Selo Cukovac, Opština Bojnik. Odakle oni Potiču? Ima li neko predstavu? I slave svetog Nikolu! Otac mi je Radovan deda Blagoja Po te a Deda Mihajlo

  6. Tanja

    Moj otac je Slavoljub Radenkovic selo Jalovik Izvor kod Kalne.Na tromedji Pirot-Knjazevac-svrljig.Deda mi je Djordje pra deda Vlajko njegov otac Svetozar, a Svetozarev otac Radenko.Slave sv.Arhangela Mihajla.Moze li mo neko vise reci o porekli ovih Radenkovica.Hvala

    • Mirjana

      Tanja
      Mislim da je i moj deo familije Radenkovica iz tog kraja, deda Bozidar Radenkovic, ozenjen Stanom, imali kafanu u Aleksinackom kraju. Ne znam nista o njegovoj porodici i poreklu. Slava Sv Arandjelovdan.

  7. Драгиша

    Ја сам потпуковник Драгиша Раденковић из Лесковца. Отац ми је Радослав Раденковић из села Леце, Медвеђа. Мој деда је Михајло Раденковић, а његов отац је Спасоје Раденковић из с. Маћедонце, Медвеђа.

    Занима ме да ли неко зна ову линију Раденковића и евентуално и претке.
    Поздрав за Раденковиће

    • Jelena Radenkovic udata Stanojevic

      Ja sam Jelena Radenkovic rodom iz Leskovca.Sobzirom da znam svoje porodicno stablo,znam da je moj paradeda Jovan Radenkovic inace rodjen u Macedonce prema Sijarinskoj banji,oni su odavno doseljeni hercegovci,slavili su slavu sv.Jovan sve dok moj para deda nije umro na dan Sv.Jovana jer mu je puklo slepo crevo na dan slave nakon cega je izgubio zivot i od tada se u nasoj familiji nastavilo da slavi sv.Stefan.Otac mog paradede Jovana , tj.moj cukun deda se zvao Djordje i imao je jos brave mislim da ih je bilo per ali morala bih da pogledamu porodicno stalno secam se Samo imenaAntonije i Petronije, inace je imao zenu Milicu Radenkovic i 6 deteta:Veselin,Milka,Ruzica,Radosav,Mileva i Radomir.Veselin je ziveo u Medvedji i imao dva sina i cerku Radovan,Milisav i Rada.Radomir ima dve cerke u Beogradu Biserka i Vesna.Milka ima dva sina u Negosavlje Slavisa i Joca.Ruzica ima jednog sina u Californiji.Mileva je udata u Velikoj plani ima cerku u Leakovcu.Radosav je moj deda inace kupio plac i kucu u Lekovcu doselio se iz Macedonce nakon sto je sa mojom bakom zavrsio uciteljski fakultet u Aleksincu,radio je kao direktor skole 32 godine u Jasunji i prof.matematike a baka prof.srpskog jezika i knjizevnosti…od dece ima dva sina prim.spec.mr.dr.Zorana Radenkovica i prim.spec.mr.dr.Branimira Radenkovica…itd i kratko NASA loza je u svim delovima ne Samo Srbije nego i inostranstva.Ja Sam u Italiji,sestra u Americi,petali su Austria,Francuska,svajcerska…

  8. Dusica Radenkovic

    Zdravo svima.
    Lepo je čuti nešto o Radenkovićima pošto ja ne znam mnogo. Nažalost.
    Tata je bio rodom iz sela Galibabinac, severno od Svrljiga.
    Slavimo Svetog Trifuna.

  9. filip Radenkovic

    ja to jest moja familija slavi sveti djordjeta, kako moze biti da se prezivamo istim prezimenom a svako slavi svoju slavu ? Moje Poreklo je na Kosovu cuo sam da postoji Selo Radenkovici na Kosovu a cuo sam od svog oca u jednoj prici da su postojali i radenkovici u crnoj gori. Sta nas je Nateralo da se svi odaljimo i imamo druge Slave??? Ja zivim U cirihu otisao sam kao izbeglica zbog rata na kosovu. to bi bio9 razlog sto smo pobegli skosova ali zasto smo se razisli pre toga ?

  10. Andrej Radenković

    Moje ime je Andrej Radenković i moji pretci su sa planine Vlasine,čukun deda mi se zvao Tanasije Radenković.Neki kažu da imamo grčkog porekla,slava nam je Sveti Mihail ili ti Aranđelovdan.Specifično za našu familiju je da niko nema ime srpskog porekla, već sa kolena na koleno nosimo hrišćanska imena uglavnom grčkog i hebrejskog porekla,tako će biti i sa našim potomcima.

    • Jelena Radenkovic udata Stanojevic

      Moj cukun deda se zvao Tanasije Radenkovic i imao je jos 5 brata ali su hercegovci poreklom a paradeda je ziveo u Macedonce tamo su se zaustavili kad su bezali,ja imam izradjeno porodicno stablo,da li ga jos neko od Vas ima?