Порекло презимена Јоксимовић

7. марта 2012.

коментара: 7

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈОКСИМОВИЋИ

(у Жабљаку)

Владимир Радошев Јоксимовић из Стожера из Затарја, 1961. године дошао је у Жабљак као шумарски техничар на рад у шумско газдинство. У Жабљаку се оженио од братства Павловића из Пасјег Нугла. Има три сина: Драгомира, Веселина и Светомира.

Славе Цвијети.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Фамилије-презимена Јоксимовић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Јоксимовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бобова
  -Братачић
  -Јајчић
  -Кључ
  -Попадић
  -Пауне
  -Ракаре
  -Цветановци

 2. Јоксимовић Горан

  Читао сам све што би могло да се односи на моје породично стабло на Вашем сајту и хтео бих само да допуним базу података коју тако педантно водите. У тој Вашој бази не постоји податак о Јоксимовићима (којима ја припадам) из Темнића, тачније из села Бачина и Церница. Наше братство слави Светог Мрату, а презиме Јоксимовић се користи више од 150 година. Зна се да потичемо од Николића и да смо досељени у време другог српског устанка из Бруса. Из наше куће било је доста познатих људи, а најзначајни је несумњиво адвокат Dr. Драгић Јоксимовић; човек који је остао упамћен као један од бранилаца Драже Михајловића. У данашње време, такође, се издваја један из наше фамилије, а то је Војин Јоксимовић, нуклеарни инжењер који живи у Сан Дијегу, а једно време је био и председник једног од удружења Срба у САД-у. Анка Јоксимовић је доскора била судија у Параћину. Наше братство је познато по томе што има велики број мушких наследника. Има нас доста у Београду, али и у поморављу и у расејању.
  Поздрав !

 3. Aleksandar Joksimovic

  Joksimovici su Vasojevici (Mijomanovici) porijeklom iz sela Buče kod Berana i slave Aranđelovdan.

 4. Јоксим

  Јоксимовићи су разнородни. Јоксимовићи су засебна грана Мијомановића под старијим називом Рабљени. Изгледа да нема тестираних Јоксимовића, укључујући и Јоксимовиће Васојевиће.

 5. Zoran Lazarevic

  Postovani,prvo da vam se zahvalim sto nam pomazete da saznamo nase korene i da iste prenosimo nasim naslednicima.
  Molim vas ako znate i ako mi mozete blize dati informacije o mom prezimenu Lazarevic krsna slava sv.Ahrangel Mihailobili Arandjelovdan naseljeni u selu Brezna u opstini Gornji Milanovac.Prema popisu stanovnistva spolovine 19.veka pominju se po imenu svi clanovi zadruge Lazarevica i kao zemljodelac Stefan(36 godina star u vreme popisa) koji je bio i najstari sin Lazara.O Lazaru nemam nikakvih podataka …kada je umro kao ni odakle se doselio ,osim da su dosli iz Stare Srbije.Pored sina Stefana,upisana su i cetiri preostala Lazareva sina:Milovan,Jevrem,Vicentije i Vasilije.Neki tragovi vodili su me da smo usko povezani sa Dabeticima odnosno da su moji koreni iz plemena Vasojevica,s druge strane da smo s familijom Jokovic dosli iz sela Gornja Brezna Crna Gora u sta licno sumljam jer u G.Brezni ne postoje Lazarevici, koliko sam uspeo doznati.Napominjem da je prema nekom kazivanju ovdasnje selo Brezna postojalo pod istim imenom i za vreme Nikole Altomanovic.Starosedeoci sela su Ruzic i Vasovic ,slava Arandjelovdan.
  Molim vas ,ili bilo koga ko bi mi mogao pomoci putem da vise blize saznam o svojim korenima.Hvala vam unapred i veliki pozdrav!

 6. Јоксим

  Зоране да ли сте размишљали о тестирању по мушкој линији? Једино ће те тако брзо ријешити дилеме о поријеклу.