Порекло презимена Јоксимовић

7. март 2012.

коментара: 14

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈОКСИМОВИЋИ

(у Жабљаку)

Владимир Радошев Јоксимовић из Стожера из Затарја, 1961. године дошао је у Жабљак као шумарски техничар на рад у шумско газдинство. У Жабљаку се оженио од братства Павловића из Пасјег Нугла. Има три сина: Драгомира, Веселина и Светомира.

Славе Цвијети.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Фамилије-презимена Јоксимовић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Јоксимовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бобова
    -Братачић
    -Јајчић
    -Кључ
    -Попадић
    -Пауне
    -Ракаре
    -Цветановци

    • Đorđe

      Ja sam rođen 1962 a sa sigurnošću znam da su moji čukundedovi (više porodica) Joksimović doselili iz Podgorine u selo Batalage opština Koceljeva krsna slava SV Nikola.

  2. Јоксимовић Горан

    Читао сам све што би могло да се односи на моје породично стабло на Вашем сајту и хтео бих само да допуним базу података коју тако педантно водите. У тој Вашој бази не постоји податак о Јоксимовићима (којима ја припадам) из Темнића, тачније из села Бачина и Церница. Наше братство слави Светог Мрату, а презиме Јоксимовић се користи више од 150 година. Зна се да потичемо од Николића и да смо досељени у време другог српског устанка из Бруса. Из наше куће било је доста познатих људи, а најзначајни је несумњиво адвокат Dr. Драгић Јоксимовић; човек који је остао упамћен као један од бранилаца Драже Михајловића. У данашње време, такође, се издваја један из наше фамилије, а то је Војин Јоксимовић, нуклеарни инжењер који живи у Сан Дијегу, а једно време је био и председник једног од удружења Срба у САД-у. Анка Јоксимовић је доскора била судија у Параћину. Наше братство је познато по томе што има велики број мушких наследника. Има нас доста у Београду, али и у поморављу и у расејању.
    Поздрав !

  3. Aleksandar Joksimovic

    Joksimovici su Vasojevici (Mijomanovici) porijeklom iz sela Buče kod Berana i slave Aranđelovdan.

  4. Јоксим

    Јоксимовићи су разнородни. Јоксимовићи су засебна грана Мијомановића под старијим називом Рабљени. Изгледа да нема тестираних Јоксимовића, укључујући и Јоксимовиће Васојевиће.

  5. Zoran Lazarevic

    Postovani,prvo da vam se zahvalim sto nam pomazete da saznamo nase korene i da iste prenosimo nasim naslednicima.
    Molim vas ako znate i ako mi mozete blize dati informacije o mom prezimenu Lazarevic krsna slava sv.Ahrangel Mihailobili Arandjelovdan naseljeni u selu Brezna u opstini Gornji Milanovac.Prema popisu stanovnistva spolovine 19.veka pominju se po imenu svi clanovi zadruge Lazarevica i kao zemljodelac Stefan(36 godina star u vreme popisa) koji je bio i najstari sin Lazara.O Lazaru nemam nikakvih podataka …kada je umro kao ni odakle se doselio ,osim da su dosli iz Stare Srbije.Pored sina Stefana,upisana su i cetiri preostala Lazareva sina:Milovan,Jevrem,Vicentije i Vasilije.Neki tragovi vodili su me da smo usko povezani sa Dabeticima odnosno da su moji koreni iz plemena Vasojevica,s druge strane da smo s familijom Jokovic dosli iz sela Gornja Brezna Crna Gora u sta licno sumljam jer u G.Brezni ne postoje Lazarevici, koliko sam uspeo doznati.Napominjem da je prema nekom kazivanju ovdasnje selo Brezna postojalo pod istim imenom i za vreme Nikole Altomanovic.Starosedeoci sela su Ruzic i Vasovic ,slava Arandjelovdan.
    Molim vas ,ili bilo koga ko bi mi mogao pomoci putem da vise blize saznam o svojim korenima.Hvala vam unapred i veliki pozdrav!

  6. Јоксим

    Зоране да ли сте размишљали о тестирању по мушкој линији? Једино ће те тако брзо ријешити дилеме о поријеклу.

  7. Ljiljana

    I ja nosim prezime Joksimovic, moja familija je iz sela Skakavci pod Divcibarama, opstina Kosjeric! Bilo bi Jako interesantno prouciti odakle poticemo. Govorili su stari da poticemo iz Crne Gore I da su prebegli u Srbiju posle jednog sukoba …Hvala

    • Ивана (рођ.) Јоксимовић

      Поштована Љиљана,

      и моје презиме (девојачко) је Јоксимовић.
      Јоксимовићи од којих ја потичем су из Орашца (код Аранђеловца). Крсна слава је Св. Лука.
      Иста прича важи и за ове Јоксимовиће – дошли су из Црне Горе после неког сукоба. Изгледа да је то нека прича која се баш често јавља, а колико је истинита…то је већ друга ствар.
      Велики поздрав!

  8. Radomir

    Moji preci su sa Jadovnika kod Bijelog Polja doselili u Jugovac kod Prokuplja. Odatle su 1920 naselili selo Vidovača kod Prokuplja slavimo slavu Cveti. A odakle su i da li su na Jadovnik doselili ne znam. Govorim o Joksimovicima.

  9. Joksim

    Da li i gde se mogu dobiti podaci o poreklu Joksimovica koji zove na teritoriji Pocerine ili Macve,a krsna slava Sv. Petka?