Порекло презимена Зеленовић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ЗЕЛЕНОВИЋИ Воде поријекло Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ЗЕЛЕНОВИЋИ Воде поријекло Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Зеленовић

Порекло презимена Зеленовић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЗЕЛЕНОВИЋИ

Воде поријекло од Зелена Церовића, који се, средином 17. вијека, из Тушиње одселио у Автовац, а одатле су прешли у Миољаче код Гацка.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (3)

 • Војислав Ананић

  Зеленковићи

  Породица Зеленковић (Срби) су настањени на Речицама и у Опличићима. На почетку двадесетог вијека Дедијер пише: “Зеленковићи су веома стари, затекли су их Турци овдје, имају и данас своју земљу, а имали су своју планину на Бјелашници, коју су напустили јер не држе много стоке. Има их у Опличићима а има их и у Пазарићу само не знају јесу ли њихов род. Овдје их има 6 кућа. Славе Шћепандан.”
  Презиме Зеленковић свакако долази од свеславенске ријечи зелен са цијелом лепезом значења и метафоричних прилагодби. Најчешће се у овом случају мисли на зелене очи (зело, човјек зелених очију) као особеност која је карактеристична до мјере да се уздигне у ранг презимена цијелог рода. Не треба искључити и евентуално поријекло из мјеста које има такву основу, рецимо Зелениковац или сл.

  Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЗЕЛЕНОВИЋ (п), у Михољачама и Автовцу (Гацко). Поријеклом су из Дробњака у Црној Гори, одакле им је предак дошао. Побјегао је „због некакве крви“ и настанио се у Михољаче. У Автовац је Зеленовиће око 1880. године „дотјерала тјескоба и сиромаштина“ из Михољача. Славе Ђурђевдан (59:198,204).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top