Poreklo prezimena Zelenović

7. mart 2012.

komentara: 3

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ZELENOVIĆI

Vode porijeklo od Zelena Cerovića, koji se, sredinom 17. vijeka, iz Tušinje odselio u Avtovac, a odatle su prešli u Mioljače kod Gacka.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Zelenkovići

    Porodica Zelenković (Srbi) su nastanjeni na Rečicama i u Opličićima. Na početku dvadesetog vijeka Dedijer piše: “Zelenkovići su veoma stari, zatekli su ih Turci ovdje, imaju i danas svoju zemlju, a imali su svoju planinu na Bjelašnici, koju su napustili jer ne drže mnogo stoke. Ima ih u Opličićima a ima ih i u Pazariću samo ne znaju jesu li njihov rod. Ovdje ih ima 6 kuća. Slave Šćepandan.”
    Prezime Zelenković svakako dolazi od sveslavenske riječi zelen sa cijelom lepezom značenja i metaforičnih prilagodbi. Najčešće se u ovom slučaju misli na zelene oči (zelo, čovjek zelenih očiju) kao osobenost koja je karakteristična do mjere da se uzdigne u rang prezimena cijelog roda. Ne treba isključiti i eventualno porijeklo iz mjesta koje ima takvu osnovu, recimo Zelenikovac ili sl.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  2. Vojislav Ananić

    ZELENOVIĆ (p), u Miholjačama i Avtovcu (Gacko). Porijeklom su iz Drobnjaka u Crnoj Gori, odakle im je predak došao. Pobjegao je “zbog nekakve krvi” i nastanio se u Miholjače. U Avtovac je Zelenoviće oko 1880. godine “dotjerala tjeskoba i siromaština” iz Miholjača. Slave Đurđevdan (59:198,204).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.