Poreklo prezimena Đurović

7. mart 2012.

komentara: 114

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐUROVIĆI

(u Šavniku)

Sredinom 19. vijeka Ilija Đurović iz Zagrada, u Nikšićkoj župi, doselio se u drobnjačko selo Timar, gdje je živio tridesetak godina kada se sa sinovima preselio u Šavnik. Po nekom nadimku prozovu se Džarići, kako se danas prezivaju oni u pljevanskom kraju. Ima ih odseljenih u Nikšić.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (114)

Odgovorite

114 komentara

  1. vojislav ananić

    Đurovići

    Polovinom XVIII veka, pop i hajduk Dragutin, od najvećeg maleševskog bratstva Aleksića, rodom iz Bileće u Hercegovini, kada mu je u već zrelim godinama dosadilo hajdukovati po Trebinju i Grahovu, rešio se na seobu.
    Sa sobom je poveo i brata Đuru i sinovce Đoka i Petka. Neko vreme se sklonio u Foču, a zatim se zadržao neku godinu u Višegradu, pa preko Mokre gore i Kremana dođe u Biosku (oblast Užičke Crne Gore) i tu zastane.
    Po sevapu svojih prijatelja Zaharića iz Kremana, preselio je svoju brojnu porodicu u Ribaševinu i prvo je bio pop pri karanskoj crkvi, da bi zatim prešao u crkvu u Sečoj Reci, a za stalno se naselio u Godljevo. Neko vreme po dolasku u ovaj kraj Dragutin je i hajdukovao.
    Dve do tri godine po prelasku u Godljevo umre Dragutin, a brat mu se Đuro preseli u Drenovce.
    U Ribaševini ostanu braća Đoko i Petko. Potomci Dragutina u Godljevu prozovu se Dragutinovići, a od Đura Aleksića u Drenovcima postadoše Đurovići.
    Pamti se da su bili stara sveštenička porodica i da su se bavili trgovinom od davnine.

    IZVOR: Srpsko pleme Maleševci

    Maleš, srpski vojvoda

    Po predanju, rodonačelnik plemena. Potiče iz Stare Hercegovine.
    U drugoj polovini XIV veka, zbog svojih zasluga dobio je vojvodstvo u Berovu (Makedonija).
    Učestvovao je u Maričkoj bici 1371. godine, gde je ranjen.
    Zbog nadiranja Turaka spaljuje kuće i seli se u Drenicu na Kosovu.
    Učestvuje u Kosovskoj bici 1389. godine. Kada se oporavio od rana, opet spaljuje kuće i vraća se u postojbinu, u selo Malina (na putu između Bileće i Trebinja). Tu se bavio trgovinom i lovom. Prokrčio je klanac u planini Ljubotinji kod Kručice i ostavio zapis o tome. Obnovio je manastir Dobrićevo.
    Umro je u dubokoj starosti, početkom XV veka.
    Maleševci su prvo držali planinu Ravno, pa je zamenili sa pivskim vojvodom za planinu Kručicu kod Volujaka. Trgovali su sa Dubrovnikom i prenosili robu karavanom od Dubrovnika u unutrašnjost, do Arilja i dalje. Pleme se raširilo i dalo mnoga BRATSTVA…

    Odabrao: Vojislav Ananić

  2. Nesto razmisljam , meni bi bolje bilo da uzmem prezime Li, da se udam za neku kineskinju i da krenem na tu stranu…… Putem svile….

  3. Branko

    Pozdrav iz sela sam Pretoke okolina Gruze moj najstari predak za koga znam je Matija Djurovic doselio se negde oko 1850 godine slavimo Djurdjevdan.

  4. Viktor

    Pozdrav svima.
    Moj otac je Prvoslav Đurović iz okolice Valjeva.
    Potomci djeda Radislava i babe Marije i dalje zive u Valjevu.

    Molio bih sve koji imaju informacije o podrijetlu Đurovića iz Valjeva i okolice Valjeva da mi se jave na mail:
    [email protected]

    Unaprijed hvala.

  5. Profesor

    Đurovići su veoma često prezime u Bjelopavlićima,dolina rijeke Zete,Danilovgrad,Brda,CG. Ima ih u Vražegrmcima,Višu,Veletima,Sretnji,Krivačama,Grliću,Kosovom lugu i Begovinama.Iako svi potiču od Bijelog Pavla i slave istu slavu Svetu Petku,nisu bliski rođaci.Poznata je kuća Đurovića iz Viša koja je dugo imala vojvodstvo. Bjelopavlići inače vode porijeklo iz Metohije,od Pavla.Pavle je imao dva brata:Nikolu i Gavrila.Nikola je ostao u Srbiji i ne zna se tačno ko je od njega, a od Gavrila zvanog Gašo,koji je ostao u Metohiji vode porijeklo današnji- najprije islamizovani,a kasnije albanizovani- bratstvo Gaši.Starješine plemena Gaši su, svi odreda,pričali čuvenom istraživaču Petru Šobajiću,da u najskrovitijim djelovima svojih kuća čuvaju ikonu Svete Petke.

    • Danilovgradski

      Kralj Nikola u svojoj poemi Hajdana, opisuje stihom poznatu bjelopavlićku vojvodsku kuću Đurovića iz sela Viša :
      Na malenom selu Višu plemenita kuća ima
      Označena vojvodama, junacima i ljudima !

      • Viš

        Nije tačna vaša konstatacija već Kralj Nikola u svojoj poemi Hajdana, opiduke vojvodsku kući Vojvodića iz sela Viš, opština Danilovgrad.
        Na malenom selu Višu,plemenita kuća ima , označena vojvodama,junacima i ljudima…Sve biste da krivotvorite i istoriju da prekrajate. Pođite do Čeva jer je groblje svjedok i potvrda istorije. Pročitajte koje prezime piše na Jeleninom grobu. Piše VOJVODIĆ JELENA iz sela Viš, a bila je udata za čuvenog Petra Vukotića.

  6. Djurovic Sasa

    Pozdrav svima,
    Ja sam Djurovic Sasa od oca Milana dede Janka i pradede Jovana,koji je dosao iz Pranjana(Druzetici) opstina Gornji Milanovac u selo Slavkovica,pocetkom XX veka ne znam tacnu godinu,deda Janko je rodjen1919 god u Slavkovici. Slava nam je Arandjelovdam po pradedi Jovanu a slavimo i Djurdjevdan zbog dolaska pradede na zemlju u Slavkovici.Znam da je moj pradeda imao brata u Pranjanima a zvao se Milasin, a za dalje ne znam dali je imao jos brace i sestara.Smatram da je moj pradeda rodjen1893/4 godine.Molim sve koji nesto znaju o mojoj famili i dolaskom na te prostore da mi se jave unapred zahvalan.Moj email je [email protected] ili telefon +38164/6610760 pozdrav.

    • Aleksandar

      Pozdrav Sasa,
      moje ime je Aleksandar Djurovic i moji pretci su iz Pranjana, gde je rodjen moj otac. Ako je ista familija, prica o nasem prezimenu dolazi iz srednjeg veka kada je familija Markovic (poreklom iz Crne Gore, ne znam oblast) koja se nastanila u Pranjanima bila pokosena kugom. Posle zaraze jedini preziveli je bio Djuro odakle potice moje (moguce i vase) prezime.

  7. MILOVAN

    Postovani,znani i neznani rodjaci, Djurovici ( koji slave Sv.Nikolu- zadnjih bar 100 godina) iz mesta Crvsko- sa Pestera,doseli iz okoline Rozaja,pre toga po prici iz Crne Gore,sada nas ima na sve strane,Kraljevo, Kragujevac,Cacak,Nis itd.Zna li neko nesto vise,tacnije,pozdrav…

    • BOZIDAR

      Milovane ja sam od tih djurovica i slavim sv.Nikolu i zmam dosta o poreklu a Djurovici zive u Rozaje selo Grižca.

    • Danilo

      Đurovići iz Crvska(kasnije iseljenih u Grgaje,Unevinu,Slatinu) koji slave sv.Nikolu su najverovatnije od Bjelopavlića ili su iz Crmničke Nahije(zato što ovi slave Nikoljdan),
      i došli su početkom 18v na Pešter kao čipčije, druga malobrojnima linija Đurovića u Crvsku je došla iz Bašče nešto kasnije i oni slave sv.Nikolu takođe, jasna je razlika u izgledu i psihologijiĐurovića od ove 2 linije, prvi su(Bjelopavlići) pretežno plavi, svijetle puti, nekad često zdepastog izgleda, liče na Ruse i slovensko stanovništvo istočne Evrope, druga linija Đurovića su crnomanjasti,visoki jer su porijeklom Kuči!
      Prvi su mirniji i dobri zemljoradnici drugi su srčaniji i kao Đurovići iz Bašče u svakom ratu su uvijek davali dobre borce i ratnike!

      • Ilija

        E odavno nista tacnije nisam chuo DOBRO SI OPISAO OVE MOJE I GRIZICE BASCA UJCEVINA BORCI LUDI JAKI SRCANI BAS TAKO I OPISANI BAS TAKO KAKO JESTE BRAVOO

  8. Brane

    Postovani, moje ime je Brane Djurovic poreklom sam iz sela Takova kod Gornjeg Milanovca.
    Otac mi se zvao Milinko rodjen 1936. godine, imao je cetvoricu brace Jovana, Radosa, Rajka i Mikajla, njegov otac tj. moj pradeda se zvao Radosav rodjen je 1869. godine.

    Slavimo Sv. Nikolu

    Znate li gde bih mozda mogao da nadjem vise informacija o porodicnom stablu i poreklu?
    Hvala unapred na odgovoru.

    Moj mail je [email protected]
    Takodje me mozete kontaktirati na broj +38165 991 9970

  9. Djurovic Milos

    Ja sam iz okoline Arandjelovaca selo Vencani, moj deda mi je pricao da su nasi preci dosli iz Crne Gore tacnije iz Rozaja, slavimo sv. Kozmu i Damjana Vracevi 14 novembar, interesuje me poreklo Djurovica sa tih prostora. Pozzz