Poreklo prezimena Đurović

7. mart 2012.

komentara: 114

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐUROVIĆI

(u Šavniku)

Sredinom 19. vijeka Ilija Đurović iz Zagrada, u Nikšićkoj župi, doselio se u drobnjačko selo Timar, gdje je živio tridesetak godina kada se sa sinovima preselio u Šavnik. Po nekom nadimku prozovu se Džarići, kako se danas prezivaju oni u pljevanskom kraju. Ima ih odseljenih u Nikšić.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (114)

Odgovorite

114 komentara

  1. Pozdrav svima,

    Ja sam Nataša Đurović, živim u okolini Kraljeva. Krsna slava je Đurđic. Znam da su se moji preci doselili iz Ivanjice, da imamo veze sa familijom Mizdraković. Ne znam dalje poreklo, a ovo sam davno čula od jednog svog rođaka koji je umro.

    Od dede sam čula da se familija ovde doselila za vreme Turaka. Ja, nažalost, nemam mnogo informacija, a i to što imam ne znam da li je tačno.

    Može li neko nešto više da mi kaže o poreklu Đurovića koji su se doselili u selo Cvetke u okolinu današnjeg Kraljeva?

  2. Nemanja Djurovic

    Pozdrav svima,

    Ja sam Nemanja Đurović iz Bijelog Polja. Krsna slava je Đurđevdan. Znam da moji preci pripadaju plemenu stari Drobnjak. Moj čukun đed zvao se Vojin, imao je dva barta i sestru, braća su mu rano umrla i nisu imala potomaka, a sestra se udala u Tursku i ona ima potomstvo ali moja porodica o njemu ništa ne zna. Vojin je imao dva sina Milana i Milovana. Ovde se pleme dosta širi pa ću ja napisati o mom dedi i njegovim potomcima. Moj deda se zove Miloje, i on ima dva sina Danka i Ranka i ćerku Danicu. Dako je moj otac i on ima četvoro dece, dva sina i dve ćerke. Ranko moj stric ima dva sina i ćerku. Tetka Danica ima dva sina i ćerku.

    Mene interesuje da li neko zna nešto da mi kaže o mom plemenu pre Vojina. Moje selo je Vergaseviće pored Kovrena.

    Mene mozete kontaktirati na e-mail:[email protected] ili na skype: djuka0062

  3. Strahinja

    Pozzz poreklom sam iz Ivanjice selo gledjica, krsna slava Ilijndan…. ako ima nekog da je odatle, nek se javi na moj E mail. Potrebne su mi neke informacije o poreklu.
    e mail: [email protected]

  4. Strahinja

    Pozzz poreklom sam iz Ivanjice selo gledjica, krsna slava ILINDAN…. ako ima nekog da je odatle, nek se javi na moj E mail. Potrebne su mi neke informacije o poreklu.
    e mail: [email protected]

  5. Radmilo Đurović

    Ja sam Radmilo Đurović iz Beograda. Rođen sam u Nišu gde je moj otac Budimir Đurović došao da radi 1932 ili ,33 godine. Moj otac Budimir Đurović rođen je u selu Trnavci kod Višegrada. Moj deda se zvao Bogosav Đurović a baba Višnja Đurović ,rođena Buić ili Bujić. Moj deda Bogosav Đurović je imao četiri sina i jednu ćerku: Dragomira, Radomira, Vlajka, i moga oca Budimira. Takođe su imali i jednu ćerku čije ime ne znam. Slava koju smo slavili, i koju slavimo i danas je Sveti Pantelejmon. Selo Trnavce pojedinci i nazivaju još i ,,Đurovići,, jer tamo veoma mnogo ima potomaka porodice Đurović. Potomci mojih stričeva danas žive u selu Trnavci, u Nišu, u Beogradu, u Valjevu, u Mladenovcu pored Beopgrada Pozdrav svima koji nose prezime Đurović, i svima koji vode poreklo iz te porodice. Voleo bih da znam kakva je to titula ,,ober,, ili ,,obor,, kneza, i da li to znači da smo mi Đurovići plemstvo ? ))))

    • Kakvo crno plemstvo…seoske starešine, tj. nekoliko sela u slučaju obor-kneza.

    • Slobodan

      Nije plemstvo ,ali je bila važna titula u to vreme. Zna se da je, zahvaljujući tome što su Đurovići bili odor knezovi , Dobrunski paroh bio iz ove porodice dugo vremena . Kao što već rekoh , Đurovići su jedna od najznačajnijih porodica u Višegradskom Starom Vlahu .

      • Dejan Zivojinovic

        Slobodane, da li znate iz kog plemena su se iselili Kujundžići? Koliko sam ja čitao, u Riđanoviću jeste nekad živelo pleme Riđani, ali su oni nestali i druga plemena su se naselila (poput Drobnjaka). Pitanje je kako znati, iz kojih izvora, da li su Kujundžići otišli iz vremena kad su tu živeli Riđani ili neki drugi. Zanimljivo je da su u Višegradskom Starom Vlahu bili i Tasići koji kažu da su potomci Kujundžića koji su starinom iz Grahova, od Drobnjaka. A Grahovo i Riđan kod Nikšića su blizu, pri čemu je poznato da su Mleci Grahovo naselili iz Riđana i Banjana. Hvala.

    • Miško ue

      Pozdrav! I mi smo poreklom od Riđanovića, prezime Kujundžići od Bogdana. Bijela Brda

    • Poštovani, oborknez je titula za uglednog čoveka koji je starešina nad nekoliko sela.

  6. Ivan Djurovi

    Pozdrav svima. Ja sam Ivan Djurovic iz Kotora. Moji su iz Velikih Zalaza. Moje saznanje je da su tu prebjegli iz Rovaca po mom saznanju oko 1750te godine ali ovi podatci su moja slobodna procjena. Imam porodicno stablo koje pocinje od nekog Djura Scepanovica koji je doso u Zalaze pocetkom zivota Petra I Petrovica Njegosa. Krsna slava nam je Sv Vraci Kozma i Damjan 14. Novembar ali to je slava Zalaza tako da to ne znaci mnogo. Zanima me zna li iko ikakve blize podatke o nekome prije Djura.

  7. Nikola

    Zovem se nikola djurovic i iz kraljeva sam. Moji su u kraljevu sto ja znam preko 150 god, prica se da smo dosli iz crne gore ali nista vise ne znam. Slavimo svetu petku. Ako neko ima neke informacije neka pise na [email protected]

  8. Dejan Đurović

    Moje ime je Dejan Đurović, živim u Beogradu gde sam i rođen. Moj otac Velibor je došao iz Ivanjice, selo Vučak i imao je dva brata Emila i Miloša. Njihov otac a moj deda se zvao Sredoje, Sredoje je imao jednog rođenog brata koji se nastanio u Prokuplju. Naša krsna slava je Sveti Ilija ili u narodu poznata kao Ilindan. Slava se slavi 2.Avgusta. O istoriji i poreklu plemena sam iskopao u knjizi „Pleme Vasojevići“, profesor dr Radoslav Jagoš Vešović sledeće:

    Vasojevići su najveće srpsko pleme, koje je nastanjeno u istočnom delu Crne Gore, u Lijevoj Rijeci i s obe strane Lima sve do reke Lješnice, a nekada se taj predeo zvao Stara Srbija.

    Po predanju Vasojevići vode poreklo od Vasa, sina hercegovačkog kralja, koji se takođe preko Crne Gore doselio iz Hercegovine i nastanio na Nožici u Lijevoj Rijeci.

    Po legendi, Vaso je imao još četiri brata: Pipa, Ozra, Krasa i Ota. Od njih su nastala plemena Piperi i Ozrinići u Crnoj Gori i Krasnići i Hoti u Albaniji.

    Pavel Apolonovič Rovinski, koji je više od četvrt vijeka boravio u Crnoj Gori, proučavao prošlost, život i običaje i napisao kapitalna dela o Crnoj Gori, ističe da Vasovi potomci „nijesu znali da objasne, odakle i kada je Vaso došao u Crnu Goru“. Nijesu mogli jer Vaso nije „došljak“ ili srpski prebeg u Crnoj Gori, već je ponikao, opstao i čelnik plemena Vasojevića postao u Lijevoj Rijeci.

    Prvobitna, početna, plemenska teritorija i plemensko jezgro Vasojevića formirani su u Lijevoj Rijeci u periodu od druge polovine XV, do sredine XVI veka, ujedinjavanjem bratstava crnogorskog podneblja, a Vaso je bio jedan od prvih ili možda prvi vasojevićki čelnik. A sam Vaso je, navodno, imao četiri sina – Raja, Novaka, Mija i Đura.

    Najmlađi Đuro se odselio u Crmnicu i od njega je nastalo veliko bratstvo Đurovići, a od ostala tri Vasova sina razvile su se tri velike bratstveničke grupe u Vasojevićima – Rajevići, Novakovići i Mijomanovići.

    Pa eto, možda može nekom da posluži u razmatranje.
    Moja mail adresa je : [email protected]
    Ako imate šta da dodate ili posavetujete, slobodno me kontaktirajte.

    Srdačan pozdrav.

  9. vidoje

    Vasojevići slave Sv, Arhanđela Mihaila 21. novembra po novom kalendaru. Mala slava ili prislužba je Sv. Aleksandar Nevski. Neki odseljeni rodovi slave Sv. Aleksandra Nevskog. U Crnoj Gori , neka vasojevićka bratstva slave Sv. Savu. Navedeni tekst se odnosi na Đuroviće u Crmnici, a ne i na Đuroviće u Ivanjici.

  10. Nemanja

    Pozdrav Djurovici 🙂 Ja sam Nemanja Djurovic iz Beograda od oca Veselina iz sela Beloljin kod Prokuplja. Deda Dragutin a pradeda Vukojica. Po prici sredinom 19 Veka se Djuro iz Kolasina preselio u okolinu planine Jastrebac okolina Kursumlije. Ako je verovati tim pricama i nacinu na koje je preneseno sa kolena na koleno, poreklo je Kolasin.