Порекло презимена Ђуровић

7. март 2012.

коментара: 114

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЂУРОВИЋИ

(у Шавнику)

Средином 19. вијека Илија Ђуровић из Заграда, у Никшићкој жупи, доселио се у дробњачко село Тимар, гдје је живио тридесетак година када се са синовима преселио у Шавник. По неком надимку прозову се Џарићи, како се данас презивају они у пљеванском крају. Има их одсељених у Никшић.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (114)

Одговорите

114 коментара

  1. Pozdrav svima,

    Ja sam Nataša Đurović, živim u okolini Kraljeva. Krsna slava je Đurđic. Znam da su se moji preci doselili iz Ivanjice, da imamo veze sa familijom Mizdraković. Ne znam dalje poreklo, a ovo sam davno čula od jednog svog rođaka koji je umro.

    Od dede sam čula da se familija ovde doselila za vreme Turaka. Ja, nažalost, nemam mnogo informacija, a i to što imam ne znam da li je tačno.

    Može li neko nešto više da mi kaže o poreklu Đurovića koji su se doselili u selo Cvetke u okolinu današnjeg Kraljeva?

  2. Nemanja Djurovic

    Pozdrav svima,

    Ja sam Nemanja Đurović iz Bijelog Polja. Krsna slava je Đurđevdan. Znam da moji preci pripadaju plemenu stari Drobnjak. Moj čukun đed zvao se Vojin, imao je dva barta i sestru, braća su mu rano umrla i nisu imala potomaka, a sestra se udala u Tursku i ona ima potomstvo ali moja porodica o njemu ništa ne zna. Vojin je imao dva sina Milana i Milovana. Ovde se pleme dosta širi pa ću ja napisati o mom dedi i njegovim potomcima. Moj deda se zove Miloje, i on ima dva sina Danka i Ranka i ćerku Danicu. Dako je moj otac i on ima četvoro dece, dva sina i dve ćerke. Ranko moj stric ima dva sina i ćerku. Tetka Danica ima dva sina i ćerku.

    Mene interesuje da li neko zna nešto da mi kaže o mom plemenu pre Vojina. Moje selo je Vergaseviće pored Kovrena.

    Mene mozete kontaktirati na e-mail:[email protected] ili na skype: djuka0062

  3. Strahinja

    Pozzz poreklom sam iz Ivanjice selo gledjica, krsna slava Ilijndan…. ako ima nekog da je odatle, nek se javi na moj E mail. Potrebne su mi neke informacije o poreklu.
    e mail: [email protected]

  4. Strahinja

    Pozzz poreklom sam iz Ivanjice selo gledjica, krsna slava ILINDAN…. ako ima nekog da je odatle, nek se javi na moj E mail. Potrebne su mi neke informacije o poreklu.
    e mail: [email protected]

  5. Radmilo Đurović

    Ja sam Radmilo Đurović iz Beograda. Rođen sam u Nišu gde je moj otac Budimir Đurović došao da radi 1932 ili ,33 godine. Moj otac Budimir Đurović rođen je u selu Trnavci kod Višegrada. Moj deda se zvao Bogosav Đurović a baba Višnja Đurović ,rođena Buić ili Bujić. Moj deda Bogosav Đurović je imao četiri sina i jednu ćerku: Dragomira, Radomira, Vlajka, i moga oca Budimira. Takođe su imali i jednu ćerku čije ime ne znam. Slava koju smo slavili, i koju slavimo i danas je Sveti Pantelejmon. Selo Trnavce pojedinci i nazivaju još i ,,Đurovići,, jer tamo veoma mnogo ima potomaka porodice Đurović. Potomci mojih stričeva danas žive u selu Trnavci, u Nišu, u Beogradu, u Valjevu, u Mladenovcu pored Beopgrada Pozdrav svima koji nose prezime Đurović, i svima koji vode poreklo iz te porodice. Voleo bih da znam kakva je to titula ,,ober,, ili ,,obor,, kneza, i da li to znači da smo mi Đurovići plemstvo ? ))))

    • Какво црно племство…сеоске старешине, тј. неколико села у случају обор-кнеза.

    • Slobodan

      Nije plemstvo ,ali je bila važna titula u to vreme. Zna se da je, zahvaljujući tome što su Đurovići bili odor knezovi , Dobrunski paroh bio iz ove porodice dugo vremena . Kao što već rekoh , Đurovići su jedna od najznačajnijih porodica u Višegradskom Starom Vlahu .

      • Dejan Zivojinovic

        Слободане, да ли знате из ког племена су се иселили Кујунџићи? Колико сам ја читао, у Риђановићу јесте некад живело племе Риђани, али су они нестали и друга племена су се населила (попут Дробњака). Питање је како знати, из којих извора, да ли су Кујунџићи отишли из времена кад су ту живели Риђани или неки други. Занимљиво је да су у Вишеградском Старом Влаху били и Тасићи који кажу да су потомци Кујунџића који су старином из Грахова, од Дробњака. А Грахово и Риђан код Никшића су близу, при чему је познато да су Млеци Грахово населили из Риђана и Бањана. Хвала.

    • Мишко уе

      Поздрав! И ми смо пореклом од Риђановића, презиме Кујунџићи од Богдана. Бијела Брда

    • Поштовани, оборкнез је титула за угледног човека који је старешина над неколико села.

  6. Ivan Djurovi

    Pozdrav svima. Ja sam Ivan Djurovic iz Kotora. Moji su iz Velikih Zalaza. Moje saznanje je da su tu prebjegli iz Rovaca po mom saznanju oko 1750te godine ali ovi podatci su moja slobodna procjena. Imam porodicno stablo koje pocinje od nekog Djura Scepanovica koji je doso u Zalaze pocetkom zivota Petra I Petrovica Njegosa. Krsna slava nam je Sv Vraci Kozma i Damjan 14. Novembar ali to je slava Zalaza tako da to ne znaci mnogo. Zanima me zna li iko ikakve blize podatke o nekome prije Djura.

  7. Nikola

    Zovem se nikola djurovic i iz kraljeva sam. Moji su u kraljevu sto ja znam preko 150 god, prica se da smo dosli iz crne gore ali nista vise ne znam. Slavimo svetu petku. Ako neko ima neke informacije neka pise na [email protected]

  8. Дејан Ђуровић

    Моје име је Дејан Ђуровић, живим у Београду где сам и рођен. Мој отац Велибор је дошао из Ивањице, село Вучак и имао је два брата Емила и Милоша. Њихов отац а мој деда се звао Средоје, Средоје је имао једног рођеног брата који се настанио у Прокупљу. Наша крсна слава је Свети Илија или у народу позната као Илиндан. Слава се слави 2.Августа. О историји и пореклу племена сам ископао у књизи „Племе Васојевићи“, професор др Радослав Јагош Вешовић следеће:

    Васојевићи су највеће српско племе, које је настањено у источном делу Црне Горе, у Лијевој Ријеци и с обе стране Лима све до реке Љешнице, а некада се тај предео звао Стара Србија.

    По предању Васојевићи воде порекло од Васа, сина херцеговачког краља, који се такође преко Црне Горе доселио из Херцеговине и настанио на Ножици у Лијевој Ријеци.

    По легенди, Васо је имао још четири брата: Пипа, Озра, Краса и Ота. Од њих су настала племена Пипери и Озринићи у Црној Гори и Краснићи и Хоти у Албанији.

    Павел Аполонович Ровински, који је више од четврт вијека боравио у Црној Гори, проучавао прошлост, живот и обичаје и написао капитална дела о Црној Гори, истиче да Васови потомци „нијесу знали да објасне, одакле и када је Васо дошао у Црну Гору“. Нијесу могли јер Васо није „дошљак“ или српски пребег у Црној Гори, већ је поникао, опстао и челник племена Васојевића постао у Лијевој Ријеци.

    Првобитна, почетна, племенска територија и племенско језгро Васојевића формирани су у Лијевој Ријеци у периоду од друге половине XV, до средине XVI века, уједињавањем братстава црногорског поднебља, а Васо је био један од првих или можда први васојевићки челник. А сам Васо је, наводно, имао четири сина – Раја, Новака, Мија и Ђура.

    Најмлађи Ђуро се одселио у Црмницу и од њега је настало велико братство Ђуровићи, а од остала три Васова сина развиле су се три велике братственичке групе у Васојевићима – Рајевићи, Новаковићи и Мијомановићи.

    Па ето, можда може неком да послужи у разматрање.
    Моја маил адреса је : [email protected]
    Ако имате шта да додате или посаветујете, слободно ме контактирајте.

    Срдачан поздрав.

  9. видоје

    Васојевићи славе Св, Арханђела Михаила 21. новембра по новом календару. Мала слава или прислужба је Св. Александар Невски. Неки одсељени родови славе Св. Александра Невског. У Црној Гори , нека васојевићка братства славе Св. Саву. Наведени текст се односи на Ђуровиће у Црмници, а не и на Ђуровиће у Ивањици.

  10. Nemanja

    Pozdrav Djurovici 🙂 Ja sam Nemanja Djurovic iz Beograda od oca Veselina iz sela Beloljin kod Prokuplja. Deda Dragutin a pradeda Vukojica. Po prici sredinom 19 Veka se Djuro iz Kolasina preselio u okolinu planine Jastrebac okolina Kursumlije. Ako je verovati tim pricama i nacinu na koje je preneseno sa kolena na koleno, poreklo je Kolasin.