Порекло презимена Ђуровић

7. март 2012.

коментара: 114

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЂУРОВИЋИ

(у Шавнику)

Средином 19. вијека Илија Ђуровић из Заграда, у Никшићкој жупи, доселио се у дробњачко село Тимар, гдје је живио тридесетак година када се са синовима преселио у Шавник. По неком надимку прозову се Џарићи, како се данас презивају они у пљеванском крају. Има их одсељених у Никшић.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (114)

Одговорите

114 коментара

  1. vojislav ananić

    Ђуровићи

    Половином XVIII века, поп и хајдук Драгутин, од највећег малешевског братства Алексића, родом из Билеће у Херцеговини, када му је у већ зрелим годинама досадило хајдуковати по Требињу и Грахову, решио се на сеобу.
    Са собом је повео и брата Ђуру и синовце Ђока и Петка. Неко време се склонио у Фочу, а затим се задржао неку годину у Вишеграду, па преко Мокре горе и Кремана дође у Биоску (област Ужичке Црне Горе) и ту застане.
    По севапу својих пријатеља Захарића из Кремана, преселио је своју бројну породицу у Рибашевину и прво је био поп при каранској цркви, да би затим прешао у цркву у Сечој Реци, а за стално се населио у Годљево. Неко време по доласку у овај крај Драгутин је и хајдуковао.
    Две до три године по преласку у Годљево умре Драгутин, а брат му се Ђуро пресели у Дреновце.
    У Рибашевини остану браћа Ђоко и Петко. Потомци Драгутина у Годљеву прозову се Драгутиновићи, а од Ђура Алексића у Дреновцима постадоше Ђуровићи.
    Памти се да су били стара свештеничка породица и да су се бавили трговином од давнине.

    ИЗВОР: Српско племе Малешевци

    Малеш, српски војвода

    По предању, родоначелник племена. Потиче из Старе Херцеговине.
    У другој половини XIV века, због својих заслуга добио је војводство у Берову (Македонија).
    Учествовао је у Маричкој бици 1371. године, где је рањен.
    Због надирања Турака спаљује куће и сели се у Дреницу на Косову.
    Учествује у Косовској бици 1389. године. Када се опоравио од рана, опет спаљује куће и враћа се у постојбину, у село Малина (на путу између Билеће и Требиња). Ту се бавио трговином и ловом. Прокрчио је кланац у планини Љуботињи код Кручице и оставио запис о томе. Обновио је манастир Добрићево.
    Умро је у дубокој старости, почетком XВ века.
    Малешевци су прво држали планину Равно, па је заменили са пивским војводом за планину Кручицу код Волујака. Трговали су са Дубровником и преносили робу караваном од Дубровника у унутрашњост, до Ариља и даље. Племе се раширило и дало многа БРАТСТВА…

    Одабрао: Војислав Ананић

  2. Nesto razmisljam , meni bi bolje bilo da uzmem prezime Li, da se udam za neku kineskinju i da krenem na tu stranu…… Putem svile….

  3. Branko

    Pozdrav iz sela sam Pretoke okolina Gruze moj najstari predak za koga znam je Matija Djurovic doselio se negde oko 1850 godine slavimo Djurdjevdan.

  4. Viktor

    Pozdrav svima.
    Moj otac je Prvoslav Đurović iz okolice Valjeva.
    Potomci djeda Radislava i babe Marije i dalje zive u Valjevu.

    Molio bih sve koji imaju informacije o podrijetlu Đurovića iz Valjeva i okolice Valjeva da mi se jave na mail:
    [email protected]

    Unaprijed hvala.

  5. Profesor

    Đurovići su veoma često prezime u Bjelopavlićima,dolina rijeke Zete,Danilovgrad,Brda,CG. Ima ih u Vražegrmcima,Višu,Veletima,Sretnji,Krivačama,Grliću,Kosovom lugu i Begovinama.Iako svi potiču od Bijelog Pavla i slave istu slavu Svetu Petku,nisu bliski rođaci.Poznata je kuća Đurovića iz Viša koja je dugo imala vojvodstvo. Bjelopavlići inače vode porijeklo iz Metohije,od Pavla.Pavle je imao dva brata:Nikolu i Gavrila.Nikola je ostao u Srbiji i ne zna se tačno ko je od njega, a od Gavrila zvanog Gašo,koji je ostao u Metohiji vode porijeklo današnji- najprije islamizovani,a kasnije albanizovani- bratstvo Gaši.Starješine plemena Gaši su, svi odreda,pričali čuvenom istraživaču Petru Šobajiću,da u najskrovitijim djelovima svojih kuća čuvaju ikonu Svete Petke.

    • Danilovgradski

      Kralj Nikola u svojoj poemi Hajdana, opisuje stihom poznatu bjelopavlićku vojvodsku kuću Đurovića iz sela Viša :
      Na malenom selu Višu plemenita kuća ima
      Označena vojvodama, junacima i ljudima !

      • Viš

        Nije tačna vaša konstatacija već Kralj Nikola u svojoj poemi Hajdana, opiduke vojvodsku kući Vojvodića iz sela Viš, opština Danilovgrad.
        Na malenom selu Višu,plemenita kuća ima , označena vojvodama,junacima i ljudima…Sve biste da krivotvorite i istoriju da prekrajate. Pođite do Čeva jer je groblje svjedok i potvrda istorije. Pročitajte koje prezime piše na Jeleninom grobu. Piše VOJVODIĆ JELENA iz sela Viš, a bila je udata za čuvenog Petra Vukotića.

  6. Војислав Ананић

    Црногорска племена

    (Машо Ђуровић…)

    http://mondo.rs/a1087712/Info/Ex-Yu/Crnogorska-plemena-nazivi.html

  7. Djurovic Sasa

    Pozdrav svima,
    Ja sam Djurovic Sasa od oca Milana dede Janka i pradede Jovana,koji je dosao iz Pranjana(Druzetici) opstina Gornji Milanovac u selo Slavkovica,pocetkom XX veka ne znam tacnu godinu,deda Janko je rodjen1919 god u Slavkovici. Slava nam je Arandjelovdam po pradedi Jovanu a slavimo i Djurdjevdan zbog dolaska pradede na zemlju u Slavkovici.Znam da je moj pradeda imao brata u Pranjanima a zvao se Milasin, a za dalje ne znam dali je imao jos brace i sestara.Smatram da je moj pradeda rodjen1893/4 godine.Molim sve koji nesto znaju o mojoj famili i dolaskom na te prostore da mi se jave unapred zahvalan.Moj email je [email protected] ili telefon +38164/6610760 pozdrav.

    • Aleksandar

      Pozdrav Sasa,
      moje ime je Aleksandar Djurovic i moji pretci su iz Pranjana, gde je rodjen moj otac. Ako je ista familija, prica o nasem prezimenu dolazi iz srednjeg veka kada je familija Markovic (poreklom iz Crne Gore, ne znam oblast) koja se nastanila u Pranjanima bila pokosena kugom. Posle zaraze jedini preziveli je bio Djuro odakle potice moje (moguce i vase) prezime.

  8. MILOVAN

    Postovani,znani i neznani rodjaci, Djurovici ( koji slave Sv.Nikolu- zadnjih bar 100 godina) iz mesta Crvsko- sa Pestera,doseli iz okoline Rozaja,pre toga po prici iz Crne Gore,sada nas ima na sve strane,Kraljevo, Kragujevac,Cacak,Nis itd.Zna li neko nesto vise,tacnije,pozdrav…

    • BOZIDAR

      Milovane ja sam od tih djurovica i slavim sv.Nikolu i zmam dosta o poreklu a Djurovici zive u Rozaje selo Grižca.

    • Данило

      Ђуровићи из Црвска(касније исељених у Гргаје,Уневину,Слатину) који славе св.Николу су највероватније од Бјелопавлића или су из Црмничке Нахије(зато што ови славе Никољдан),
      и дошли су почетком 18в на Пештер као чипчије, друга малобројнима линија Ђуровића у Црвску је дошла из Башче нешто касније и они славе св.Николу такође, јасна је разлика у изгледу и психологијиЂуровића од ове 2 линије, први су(Бјелопавлићи) претежно плави, свијетле пути, некад често здепастог изгледа, личе на Русе и словенско становништво источне Европе, друга линија Ђуровића су црномањасти,високи јер су поријеклом Кучи!
      Први су мирнији и добри земљорадници други су срчанији и као Ђуровићи из Башче у сваком рату су увијек давали добре борце и ратнике!

  9. Brane

    Postovani, moje ime je Brane Djurovic poreklom sam iz sela Takova kod Gornjeg Milanovca.
    Otac mi se zvao Milinko rodjen 1936. godine, imao je cetvoricu brace Jovana, Radosa, Rajka i Mikajla, njegov otac tj. moj pradeda se zvao Radosav rodjen je 1869. godine.

    Slavimo Sv. Nikolu

    Znate li gde bih mozda mogao da nadjem vise informacija o porodicnom stablu i poreklu?
    Hvala unapred na odgovoru.

    Moj mail je [email protected]
    Takodje me mozete kontaktirati na broj +38165 991 9970

  10. Djurovic Milos

    Ja sam iz okoline Arandjelovaca selo Vencani, moj deda mi je pricao da su nasi preci dosli iz Crne Gore tacnije iz Rozaja, slavimo sv. Kozmu i Damjana Vracevi 14 novembar, interesuje me poreklo Djurovica sa tih prostora. Pozzz