Poreklo prezimena Dubljević

7. mart 2012.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

DUBLJEVIĆI

(u Žabljaku)

Miloš Radovanov Dubljević iz sela Boričja, iz Pive, doselio se sa svojom porodicom 1945. godine na Njegovuđe, gdje je radio kao upravnik pilane. Na Njegovuđi su živjeli do 1954. godine, kada su se preselili na Žabljak. Imao je pet sinova: Radovana, Miodraga, Dragomira, Velimira i Radoša. Najstariji sin Radovan je 1954. godine kao dječak od dvanaest godina poginuo od bombe koja je zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Miloš je bio učesnik NOR-a 1941-1945. godine. Nalazio se u Durmitorskom odredu i u 7. omladinskoj brigadi kao komandir voda izviđačke čete. Bio je cijenjen i ugledan čovjek i privrednik. Umro je 1969. godine.

Miloševi sinovi žive i rade na Žabljaku.

Slave Đurđic.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    DUBLJEVIĆ (p.m). Dubljevići (p) su u Medinama (Gornji Polog, Široki Brijeg). Nije im poznalo porijeklo, odakle su i kada doselili. Slave Đurđic (189:54). Dubljevići su stara porodica iz Dubljevića, sela u nevesinjskoj Površi koje je po njima i dobilo ime. Odselili su u Pivu kod Foče, jer su im u Dubljevićima “činili zulum muslimani iz Slivlja” (59:328). Dubljevići (m), u Podbilima (Gornji Polog, Široki Brijeg). Nije im poznato porijeklo. Ima ih samo u Podbilima (189:54).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.