Порекло презимена Дубљевић

7. март 2012.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДУБЉЕВИЋИ

(у Жабљаку)

Милош Радованов Дубљевић из села Боричја, из Пиве, доселио се са својом породицом 1945. године на Његовуђе, гдје је радио као управник пилане. На Његовуђи су живјели до 1954. године, када су се преселили на Жабљак. Имао је пет синова: Радована, Миодрага, Драгомира, Велимира и Радоша. Најстарији син Радован је 1954. године као дјечак од дванаест година погинуо од бомбе која је заостала из Другог свјетског рата.

Милош је био учесник НОР-а 1941-1945. године. Налазио се у Дурмиторском одреду и у 7. омладинској бригади као командир вода извиђачке чете. Био је цијењен и угледан човјек и привредник. Умро је 1969. године.

Милошеви синови живе и раде на Жабљаку.

Славе Ђурђиц.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ДУБЉЕВИЋ (п.м). Дубљевићи (п) су у Мединама (Горњи Полог, Широки Бријег). Није им познало поријекло, одакле су и када доселили. Славе Ђурђиц (189:54). Дубљевићи су стара породица из Дубљевића, села у невесињској Површи које је по њима и добило име. Одселили су у Пиву код Фоче, јер су им у Дубљевићима “чинили зулум муслимани из Сливља” (59:328). Дубљевићи (м), у Подбилима (Горњи Полог, Широки Бријег). Није им познато поријекло. Има их само у Подбилима (189:54).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.