Порекло презимена Кузмановић

7. март 2012.

коментара: 102

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (102)

Одговорите

102 коментара

  1. Radovan

    Ja sam iz Rume.Ovde nas ima malo kuzmanovica nekoliko porodica.Ono sto sam ja dosao do saznanja preko nekog istoricara da vodimo poreklo iz Gackog iz hercegovine od nekog deda kuzmana inace smo se prezivali Grgurevic.Pa kako je to islo po dedi uzeli prezime Kuzmanovic. ja slavim Sv Jovana krstitelja.

    • Aleksa Kuzmanovic

      Ja sam Aleksa Kuzmanović iz Šapca,poreklom iz Bukora.Naš čukunčukundeda zvao se Kuzman koji je živeo u Bukoru i mi vodimo prezime po njemu.Tačno je da smo došli iz okoline Gacka.

  2. milan kuzmanovic

    ja sam iz vrnjacke banje ovde ima dosta kuzmanovica ..tacnije selo stulac magistralni put kraljevo krusevac slavi mo svetog arandjela ..ja znam da moj deda i otac zive ovede vise od 100god..tako da ako neko prodje nek se javi pozzz

  3. Ivona

    Moj pradeda se zvao Đorđo Kuzmanović iz Ugodnovića kod Teslića. Krsna slava je Lazareva subota. Deca Zdravko,Dušan,Branko i Milena.Žena od pradede Đorđo se zvala Aleksija devojačko prezime joj je bilo Buzak.

  4. ljubisa

    -Кузмановићи* и Илићи, друга половина 18. века, Бањалука, Јовањдан.

    *Предак Кузман доселио се као воденичар прво на Сави, а после и на Колубари где га Карићи из овог села, као свог сељака (земљака), довели у село на своју одиву и окућили.
    Порекло презимена, село Бело Поље (Обреновац)
    slava sv.Jovan
    Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“, издање 1912. године.

  5. ljubisa

    Ali postoji legenda da su tri brata dosla
    preko kolubare na spavu,jedan je ostao u obrenovcu,drugi je otisao u veliku mostanicu a treci je otisao u srem sto nije dokazano………….al legenda je tu.

    • Раденко Кузмановић

      Ја сам од фамилије Кузмановић из Бистрице код Лазаревца. Живим у Рудовцима такође код Лазаревца где има још неколико породица Кузмановића и колико ми је познато нико ником није род. Једни славе Св.Враче, други ако се не варам Аранђеловдан а моја породица слави Светог Алимпија Столника.
      И за моје постоји нека прича како је био неки Кузман па имао 5 синова па убили неког Турчина и онда да би сачували главе морали да побегну и онда су дошли у Бистрицу, Рудовце, Венчане код Аранђеловца, Паљуве код Уба и за пето место нисам сигуран. Па су онда по Кузману постали Кузмановићи али та прича слабо пије воду јер као што рекох сви славе различите славе. Истина у овом крају није ништа чудно да се слави крсна слава и тзв.слава земље на којој живиш па онда временом да ова друга превлада а права слава фамилије да се кроз време и заборави. Нажалост.
      И та прича има неколико верзија места одакле су дошли тај Кузман и синови. Помињу се Пећ, Црна Гора и Ужички крај. Бог ће свети знати шта је ту тачно а шта не.

      • Никола Павловић

        Поздрав Раденко,
        мени је чукунбаба од Кузмановића из Бистрице, не знам ништа о њима, а волео бих.

      • Jela

        U toj priči sa nađo i ja. Moj prapraprapra deda bio je Kuzman koliko sam čuča bili su knezu blizu, jedan od njih je prebegao u Trebavu, Koprivna.tu se ustalijo. Imo 4 sina i ćerku, mome praprapra dedu je ime Jovan sa prvom ženom imo sina Staju i Jerko, mome prapra dedi Mićo imo sina Risto i pradedu je ime Aleksa Kuzmanović. Mome dedi Niko Kuzmanović. Mome ocu Aleksa Kuzmanović, kućna slava Sveti Dimitrija Mitrov dan.

    • Onda smo porodica,KUZMANOVICI iz Srema,moj pradeda Boza Kuzmanovic iz Ledinaca iz Srema, posle rata smo presli u Futpg, ali ima nas jos i u Ledincima,pricao mi je pokojni otac da imamo rodbinu u Velokoj Mostanici. Ja sam DUSICA KUZMANOVIC ,praunika BOZINA.Volela bih da stupimo u kontakt,,sada sam u Beogradu.

    • DUSICA KUZMANOVIC

      JA VODIM POREKLO OD KUZMANOVICA IZ SREMA, PRADEDA BOZA JE IZ LEDINACA .SLAVA NAM JE SV.DIMITRIJE ILI MITROVDAN.POSLE DRUGOD SVETSKOG RATA SMO SE DOSELILI U FUTOG…

  6. Jelena

    Ja sam od Kuzmanović iz Rudog, BiH.

  7. Ђорђе

    И ја сам Кузмановић. Покојни отац рођен у Јагодини, од оца Петра и мајке Радмиле.
    Фамилија је велика у Јагодини и сви славимо Светог Алимпија Столпника ,9.децембра.
    Ја са породицом живим у БГ. ПОздрав свим Кузмановићима и честитам им Православну Нову годину.

  8. Milka

    Ja sam od Kuzmanovica-selo Donja Gorevnica kod Mrcajevaca-Cacak.Moj deda Perisa je rodjen 1897 a i njegov otac koji se zvao Obrad je ziveo tu-ne znam kada je rodjen.Slavimo Sv.Georgija-Đurđevdan.Volela bih da znam jos malo dalje-ako je moguce…hvala…

  9. petar

    Ja sam od Kuzmanovića – Belo polje kod Obrenovca, pa me interesuje dali neko ima bliže podatke. Posebno se zahvaljujem Ljubiši na početnim podacima, koji se slazu sa nekim mojim saznanjima. UNPRED HVALA

  10. Zoran

    Ja sam kuzmanovic
    Deda mi je sa stare planine
    Ima li neko neke podatke
    Inace sam iz panceva