Порекло презимена Кузмановић

7. март 2012.

коментара: 102

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (102)

Одговорите

102 коментара

  1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Кузмановић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица ККузмановић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Венчани
    -Барајево
    -Бистрица
    -Брајковац
    -Врбовно
    -Даросава
    -Рудовци

  2. MOMO

    KUZMANOVICI prezime se nalazi i u REPUBLICI SRPSKOJ ima nas u TESLICU,PRNJAVORU,CELINCU,SRPSKOM BRODU,

  3. vlado

    Rodjen sam u Popovicima opstina Prnjavor, Republika srpska. Slavim slavu Sveti Georgije (DJurdjevdan) pa me interesuje ako neko nesto zna o porijeklu mojih pra, pra djedova da mi se javi. Hvala svima na pomoci.

  4. Svetlana

    Ja sam Kuzmanovic, znam da mi preci poticu iz Zablja, kod Novog Sada, i deda i pradeda su mi rodjeni u Zablju, krsna slava nam je Sv. Nikola

    • Milenko

      Vi ste iz Žablja a ja iz Srbobrana pa sam pomislio da može da imamo neke daleke zajedničke pretke. Inače moj deda je poreklom iz Banoštora u Sremu i slavio je Svetog Nikolu

      • Mira

        Moj padeda se zvao Ilija Kuzmanovic, rodjen 1882.g. na Čeneju. Znam da je porodica imala veze sa Srbobranom.

          • Ljilja

            I ja sam od Kuzmanovića sa Čeneja. Čenej je vekovima bio pun Kuzmanovićevih salaša, sada nas ima samo na čenejskom groblju :))) Sv. Nikola je krsna slava porodice. Deda mi je pričao da smo kadgod, daaavno iz Bosne, preko Loznice na Čenej došli. Špicname nam je bio Lukavac, i rečeno mi je da to ima veze sa mestom iz kog smo došli.

        • Andrea Kuzmanović

          Draga Miro, odavno je ova tema polemisana ali tek sada čitam ovo. Molim Vas javite mi se e mailom akonekako ova moja poruka dodje do as, moji su isto sa Ceneja volela bih da saznam nesto o svojoj porodici jer jako malo znam. Hvala, pozdrav.

        • Verica

          Draga Miro,verujem da su tvoj pradeda i moj pradeda rodjena braca.Zvao se Branislav a zvali su ga Bora.Ziveo je na Ceneju do posle drugog sv. rata,kada se seli u Backi Jarak.Koliko ja znam imao je jos brace ali nazalost nemam vise koga da pitam.
          Eto,drago mi je kad pronadjem nekog svog.
          Puno pozdrava

    • Branka

      Postovana, Milanka Trifunovic iz Smedereva je bila sestra Dragise Kuzmanovica koji je bio ozenjen mojom tetkom Nadezdom Pujic i o kojima, nazalost, ne znam nista, ako Vi nesto znate, molim Vas pisite mi. Hvala

  5. Nenad

    Kuzmanovića u Republici Srpskoj pored već nabrojanih mijesta ima i u Doboju i okolini (nekoliko različitih porodica), te u Derventi i Modriči. U Republici Srpskoj svake godine na različitom mijestu oko praznika sv. Kozme i Damjana održava se Sabor Kuzmanovića. Ove godine 5. Sabor Kuzmanovića će se održati 19. 07. 2014 g. u Krečanama kod Modriče…

    • Милорад Богдановић

      Свака част Ненаде.
      Желим вам многаја љета да се састајете и своју традицију очувате.

      У селу Славићка код Бањалуке некада је била велика породица Кузмановић звани Кузмани, која се раселила, али не сва, славе Јовањдан.

      П.С. Кречане сам добро у рату запамтио.

    • Darko

      Nisam imao pojma za to Nenade, moracu doci jednom prilikom 🙂

    • Милан Кузмановић

      Da Nenade,i ja sam jedan od Kuzmanovića iz Krečana,i bio sam jedan od organizatora Sabora Kuzmanovića u Krečanama.Takđe,bavim se istraživanjem srpskih prezimena,pa tako i našeg.Ako te interesuje nešto više o porijeklu našeg prezimena mogu da ti iznesem svoja saznanja putrm ovog foruma ili na mail adresu ako je imaš.

      • Tomislav Kuzmanovic

        Pozdrav,Milane! Zanima me da li mozda znas kada i gde se odrzava Sabor Kuzmanovica 2017? Inace i ja sam Kuzmanovic i slavim Arandjelovdan.

      • Mozes li i meni poslati to sto si saznao o poreklu neseg prezimena? U mojoj okolini se samo moja porodica preziva Kuzmanovic pa bih volela da saznam nesto vise. Evo mog email [email protected]

      • Radovan

        ako bi mogao da mi das podrobnije neke informacije o poreklu bio bi ti zahvalan.

      • andrea

        Pozdrav Milane, molim Vas ako ova poruka dodje do Vas javite mi se na email. Hvala.

      • Kuzmanovici Loznica

        Pozdrav Milane, istrazujuci poreklo moje familije Kuzmanovica iz Loznice u Srbiji saznao sam po nekom starom neformalnom popisu lokalnog stanovnistva od pre 100 god da su se oni doselili iz Bosne iz Birca (oblast u okolini Vlasenice) jos krajem 18og veka. Interesuje me da li si mozda naisao na podatak o nekim Kuzmanovicima koji i sada zive ili su ziveli u tom kraju ranije i gde su se odselili, jer pretpostavljam da imamo tih rodjaka koji su ostali tamo tada, a sada zive negde drugo ili su cak i dalje na tom prostoru. Slavimo Djurdjevdan. Ukoliko neko ima podataka o Kuzmanovicima iz tog dela Istocne Bosne javite mi se na [email protected] da razmenimo informacije. Hvala!

      • Dalibor Kuzmanović

        Milane ,i ja sam iz Krečana. T.j otac moj, ako možeš pošalji mi molim te. Pozdrav Dalibor

      • Zoran

        Milane, da li ste možda vršili istraživanje haplogrupe u okviru DNK projekta, ja sam Zoran i dobio sam podudaranje svih 23 markera sa Kuzmanovićima iz Krečana.Takođe slavimo Đurđevdan, Tomići Supač polje Vlasenica.

    • Aleksandra

      Bilo bi mi drago ako bi me mogo kontaktirati zbog prezimena Kuzmanovic.

  6. sonja kitanovic

    Zanima me poreklo prezimena Kitanovic,slava sv.Nikola.

  7. Игор Kузмановић

    Ја сам из Рипња код Авале( Београд) моји су ту близу триста година што закључујем по споменицима,одакле смо дошли незнам али знам да ми је 90 % Рипња род што доказује колико смо ту. У рипњу живи око 13000 становника. Крсна слава нам је Свети Архангел Михаило.

  8. Ранко Кузмановић

    Ja Sam iz Stepojevca kod Lazarevca,moje su ovde vec oko 500 godina,slavimo Djurdjevdan.

    • Лепеничанин

      Драги Ранко,

      у књизи „Шумадијска Колубара”, аутора Петра Ж. Петровића, издатој 1939. године, у тексту о Степојевцу стоји:

      После окупације-анексије Босне од стране Аустроугарске доселили су се ови родови из Босне:

      -Кузмановићи, Ђурђевдан.
      .итд……………

      Босна је окупирана 1878. а анектирана 1908. године. Ако је податак изнет у књизи тачан, онда се потврђује жалосна чињеница да многи Срби не знају ни ко им је деда. Јел могуће да заиста не знаш за досељавање својих предака у Степојевац?

  9. Aleksandar

    Кузмановићи фамилија из Црвене Јабуке код уба,слави св. Николу, по Љуби Павловићу,књига Ваљевска Тамнава, води порекло од Станковића из Голе Главе у Подгорини.Станковићи су у Голу главу доселили из Полимске Грачанице код Берана у првој половини осамнаестог века од тамошњих Станковића. У Голој Глави и полимској Грачаници и данас постоје Станковићи.Веза између ове три фамилије данас не постоје, она се не помиње ни у предању. Ако неко зна нешто више нека напише.

  10. Jovan Kuzmanovic

    Rodjen sam u Prokuplju
    otac mi je rodjen u Kursumliji,a deda u mestu Perunika kod Kursumlije
    porodicna slava je Sv.Agatonik
    Zanima me poreklo Kuzmanovica,posto znam zasigurno da nije iz Vojvodine,jer su mi tako rekli u crkvi!

    • Biljana

      Mi smo rod 🙂 Moja slava je Sv.Agatonik,deda iz Perunike.Ono što ja znam jeste da su Nešići i Kuzmanovići zajedno došli,koliko se secam prica sa Kosova i da su se podelili na dve porodice.Tako tamo i žive koliko znam iako nisam nikad bila,na dve strane sela.Nešići istu slavu slave.Nemamo veze ni sa Bosnom ni sa Vojvodinom.Niti sa Kuzmanovicima iz G.iD. Tocana kod Blaca.To je to što znam…

      • srdjan kuzmanovic

        Takodje poreklom iz Perunike,slavim slavu sv.Agatonik,zivim u Prokuplju,verovatno neka familija☺

      • Goran

        Pozdrav svim Kuzmanovićima ma gde bili, ja sam Kuzmanović iz sela Gornja Draguša kod Blaca, u selu ima nekoliko porodica sa ovim prezimenom, naši preci su došli iz sela Ulije, opština Leposavić, Kosovo i Metohija, krajem XIX veka, slava je Sveti Vrači; poznato mi je da je deo porodice ostao u selu Ulije, ali je kontakt davno prekinut a sada nisam uspeo da pronadjem podatak da li na području Leposavića ima još Kuzmanovića; u vreme seobe Kosovo i Metohija su bili pod turskom okupacijom; Kuzmanovići iz Perunike kao i oni iz Tocana nam nisu u rodu iako smo blizu jedni drugima.

        • Milan

          I ja sam Kuzmanovic ali iz sela Postenje opstina Leposavic slavimo svetog Tomu 19 oktobra veci broj kuca u selu ci e porodice kuzmanovic ali ne znam tacno odakle poticemo znam da mi se ocev deda zvao Filip i to je sve

        • Goran

          Podaci o poreklu nase porodice su objavljeni u knjizi – Gornja Dragusa RODOSLOV- autora Milana i Zvonka Joksimovica, knjiga je objavljena 2014. godine.

          • MILEN

            Ja sam Milen Ilić, Kruševca, svi moji preci pa i ja slavimo Sv. Vrače. Moj otac, i dva strica su rođeni u Donjoj Draguši kao i deda, pradeda, čukundeda, a njegov otac Ilija se prezivao Kuzmanović i doselio se u Toplicu iz predela Vračevi, Podstenje…. ili taj lokalitet (opština Leposavić). Da li ima šanse da u ovim predanjima ima bar malo istine, i da li imamo nekih rodbinskih veza?

            • БОРИС

              А шта тек ја да Вас питам??? Читајте налаз :

              62. Мартинов, Велика Госпојина, Српска Црња, Нова Црња

              Припада хаплогрупи R1a-Z280, врло могуће и низводној грани Z92>Y4459. Осим повишене DYS389I=14 нема других вредности које значајније одударају од модалних. Најближа поклапања има са тестиранима из рода А (Ковачани, слава Св. Врачи), од Илића из Доње Драгуше и Кузмановића из Горње Драгуше код Блаца разликује се на 2 од 23 маркера, а од већине осталих припадника рода на 3 од 23.
              По предању у Банат смо дошли са Чарнојевићем са Косова, а предходно из Црне Горе. Мој деда по својој мајци носи презиме Мартинов, иначе по мушкој линији презиме је Попов.
              Волео бих да ако неко има неко објашњење о поклапању са породицом Кузмановић и Илић, да ми то објсани. Унапред хвала на помоћи.
              Срдачан поздрав……………Борис Мартинов сада из Суботице.

        • БОРИС

          Господине Горане,
          молим Вас да ако имате коментар на мој налаз хаплогрупе, појасните поклапања са породицама Кузмановића и Илића. Моја породица је по предању са Чарнојевићем са Косова дошла у Банат (1690.г), а предходно је из Црне Горе. Презиме је раније било Попов.
          62. Мартинов, Велика Госпојина, Српска Црња, Нова Црња

          Припада хаплогрупи R1a-Z280, врло могуће и низводној грани Z92>Y4459. Осим повишене DYS389I=14 нема других вредности које значајније одударају од модалних. Најближа поклапања има са тестиранима из рода А (Ковачани, слава Св. Врачи), од Илића из Доње Драгуше и Кузмановића из Горње Драгуше код Блаца разликује се на 2 од 23 маркера, а од већине осталих припадника рода на 3 од 23.

    • Radmila Kuzmanovic

      i moj otac je iz Perunike,slavimo slavu Sv.Agatonik…Ako nesto znate o poreklu Kuzmanovica sa tih prostora,volela bih da i ja znam

    • Srdjan

      I moji su iz Perunke, deda mi se zvao Obrad Kuznanovic