Порекло презимена Капетановић

7. март 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Stefan Simić

    Rodom smo iz Crne Gore iz okoline Andrijevice , moj predak Sima Kapetanović je prebegao iz Andrijevice u Kalenic (Tamnavski) i promenio prezime u Simić, slavimo Aranđelovdan, zatim se iz Kalenića preselio u Velike Crljene (Lazarevac) . Moj otac se zove Goran, deda Slobodan, pradeda Borivoje, čukundeda Živojin, navrdedu ne znam kako se zove i na kraju askurđel Sima Kapetanovic(kasnije Simić). Čukundeda Živojin je bio Solunac i tamo je i poginuo , pradeda Borivoje bio u logoru u Nemačkoj odakle se vratio ziv.

  2. Radovan Mitrovic

    Po recima mog dede, Milomira Kapetanovica iz sela Bistrice kod Nove Varosi, njegovi stari su dosli iz Crne gore (ne znam tacno iz kog dela) i dole su se prezivali Pesic. Prica kaze da su bila trojica brace i da su po dolasku u Srbiju uzeli prezime Kapetanovic, jedan je ostao u Bistrici, drugi je otisao dublje u Srbiju a treci je otisao u Bosnu. On nije znao sta je dalje bilo sa tom dvojicom brace… Posle drugog svetskog rata iz Bistrice je deo Kapetanovica otisao mahom u Banat (Kovin, Mramorak…) i svi slave Svetu Petku (27.oktobar).

    • Aleksandar Kapetanović

      Meni je Milomir iz Bisrice deda samo nije rođeni. Ovu sam priču i ja čuo. Samo bih dodao nešto oko samog odabira prezimena . Jer taj moj predak koi se doselio u Sanđzak on se prezivao Pešić on je promenio prezime u Kapetanović zbog tadašnje situacije. Tada je Sanđzak bio pod Turskom opsadom i mislim da je on išao linijom manjeg otpora. Jer koliko ja znam u Bosni postoji selo kapetanovići sa čisto muslimanskim življem.

      • Edo

        Da, u Bosni ima selo Kapetanovici i svi su muslimani. Moje porijeklo je iz tog sela. Oni su mi rekli da su nekada tu prolazili kapetani i tako su dobili to prezime.Vjerujem da nemaju nikave veze sa Kapetanovicima iz Srbije, jer su oni (ljudi iz sela Kapetanovic) izuzetno svjetli, vecimom su plavi tj. plava kosa i plave oci. Medjutim u Bosni su Kapetanovic ili muslimani ili katolici, a ima i pravoslavaca. Skoro u svakom gradu ima prezime Kapetanovic i veoma je rasprostranjeno u Bosni i Hercegovini.

    • Драган Капетановић

      Моја фамилија је из Мале Новске Рујишке која је на подручју Новога Града (Република Српска). И ја сам исто мало истраживао и дошао до сличних података-да су Капетановићи поријеклом из Херцеговине или из Црне Горе. Иначе мањи дио села из којега сам је читав био насељен мојим прецима, а и дан данас постоји гробље гдје је моје презиме доминантно. Мој отац се звао Слободан, дјед Душан и пранђед Момчило…До њега знам, даље не … православни смо Срби и славимо Ђурђевдан. Док сам истраживао поријекло презимена, закључио сам, заједно са једним својим презимењаком Николом из Црне Горе, да су то тада била бурна времена у којима су људи мијењали презимена и вјере, те селили се због тадашњих многих притисака, Турака, ратова и другога. Много је тешко истраживати презимена због овога, али и због тога што нема много писаних извора…

      • Bosko Kapetanovic

        Pozdrav Dragane , ja sam od Kapetanovica iz Johovice a to je mesto odmah do Male Novske Rujiske. U mom porodicnom stablu nema tih imena a znam da je cukundeda promenio prezime nekad u 19om veku u Kapetanovic. Da li mozemo razmeniti mailove pa da Vam posaljem moje porodicno stablo ? Pisite mi na [email protected]

  3. Раде Бракочевић

    Пешићи су из Горњих села код Берана.

  4. Небојша Бабић

    Пореклом из Бјелопавлића.

  5. vojislav ananić

    КАПЕТАНОВИЋ
    Поријекло из Азије

    У традицији је забиљежено да су из породица Ширбеговића, Ахмедкадића и Ибрахимкадића били капетани на подручју тешањског кадилука (Тешањ, Добој, Дервента, Кобаш). Потомци капетана, поменутих капетанија, данас се у правилу презивају Капетановић.
    Породицу Капетановић, која сада живи у Београду интересује њено поријекло, и како пишу, по предању, су од тешањских капетана.
    У Тешњу непосредно уз чаршију, на предјелу званом Трчица, налазе се куће данашњих Еминагића, Ширбеговића, Мемишбеговића, Ахмедкадића и Мехинагића, а у Медакову Ибрахимкадића. По предању они су сви једно “племе” и нису се међусобно женили. По истом предању били су овдје прије доласка Турака. Од три брата: Сирбег, Ахмед и Ибрахим су данашњи Сирбеговићи, Ахмедкадићи и Ибрахимкадићи.
    Све горе наведене породице улазе у ред најугледнијих тешањских беговских породица. У традицији је забиљежено да су из ових породица били капетани на подручју тешањског кадилука. (Тешањ, Добој, Дервента, Кобаш).
    Капетаније су осниване послије 1699. године. Потомци капетана поменутих капетанија данас се у правилу презивају Капетановић.
    Нас у овом случају интересује тешањска капетанија и њени капетани. На основу досадашњих сазнања први тешањски капетан је био Јахја у трећој деценији XVIII вијека. Послије њега се спомиње 1731/1732. године Хаџихасан.
    Највише података има о Али-Капетану (1745) године који је ушао и у народну пјесму.
    Послије њега у периоду 1777. до 1805. године на тој дужности је његов имењак.
    Познат је и капетан Мехмедбег, којег је босански везир Али-паша Ђелалија осудио на смрт (1818. године).
    Њега је наслиједио брат Бећирбег који се 1829. године оженио Хатиџом, кћерком Дервиш Мустафе из Травника. Био је противник Хусеин-капетана Градашчевића, “Змаја од Босне”.
    Посљедњи капетан у Тешњу био је Мурадбег, а на том положају је био од 1832. до 1835. године, када су капетаније укинуте.
    Тешањски капетани су имали своју кулу у селу Логобаре, удаљеном око три километра од Тешња. Они су по положају били аге, а од почетлца XIX вијека бегови, и сви су из исте породице.
    На основу података с краја XIX вијека установили смо да је у Тешњу било неколико породица које су се презивале Капетановић, па на основу тога и закључујемо да су оне насљедници горе споменутих капетана.
    Једну групу породица чине они који се презивају Капетановић звани Еминагић. Сви они се касније презивају само Еминагић. Други су имали презиме Капетановић звани Добојла (Добојлија), али се и они касније презивају само Еминагић, што показује да се ради о истом роду.
    За Капетановиће је забиљежено и предање да су поријеклом из Азије. Знамо да су имали око 150 кметовских селишта, те да су бегови домаћини породица били: Мех- медбег, Алибег и Сулејманбег. Ови подаци се односе на вријеме аустроугарске окупације.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  6. Nemanja Kapetanović

    Moje deda je došao iz Bosne u Srbiju (Vojvodinu) u Kać. Tamo je živeo na području koje se zove Zmijanje, međutim kako je on čuo od starijih ljudi, pričalo se da Kapetanovići vode poreklo iz Hercegovine. Moj deda se zvao Sava, pradeda Gojko. Gojkov otac se zvao Vid i on je bio knez te oblasti. Vidov otac se zvao Stevan i to je sve što znam. Voleo bih da saznam više.

  7. Gojkov otac se zvao Aleksa, greskom sam napisao Vid.

  8. Војислав Ананић

    КАПЕТАНОВИЋ (м), старе породице некада настањене у Почитељу (Чапљина), Витини код Љубушког, Домановићима (Столац)…У Почитељу су дуго били “капетани овог града”. Звали су их Гаврани. У Витину су, тврди Ј. Дедијер, дошли из Травника “још прије Омер-паше и постали капетани града Љубушки. Према подацима које наводи Х. Хасандедић, Капетановићи из Љубушког потичу од Јоза Здилара- Цвитковића из Имотског. Јозо је (око 1815. године) прешао на ислам и узео име Сулејман-бег. Овај поисламљени католик био је капетан Љубушког. Тако је од титуле капетан настало презиме Сулејман-бегових потомака. Капетановићи су у Домановиће доселили из Корјенића (Требиње), одакле су побјегли “за вријеме посљедњег Црногорско-турског рата” (59:251.300.306: 99:64). Мехмед-бег Капетановић Љубушак (1839-1902), најпознатија личност међу беговима Капетановићима, рођен је у Витини. Био је познати сакупљач народних умотворина. Објавио је 1883. године Народно благо. Тај репрезентативни зборник објављен 1888. године и у ћириличном издању, садржи око пет хиљада пословица. узречица и других записа. Његова је књига дала “изванредно свједочанство о богатој паремолошкој пракси и традицији у Босни и Херцеговини и касније подстицајно дјеловала на књижевно стваралаштво муслиманских писаца, посебно оних чија су дјела писана у фолклорном духу или прожимана поучно-дидактичким порукама” (203:76). Капетановићи су живјели и у другим мјестима Херцеговине: Рабини и Бакрачуши (Невесиње), Меданичима, Мрђеновићима и Наданићима (Гацко), Клобуку, Ластви и Скочигину (Корјенићи), Горици код Требиња… Забиљежено је да су сви капетани “клобучког града” били из породице Капетановића која је поријеклом од Агбабића из Клобука (97:158.219.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Radmila

    Moj deda Vukadin je rođen i odrastao u Donjoj Gušterici nadomak Prištine . Otac mu se zvao Tomo a majka Marica . Dedin stric Stojan je bio osnivač prve gimnazije na Kosovu , krajem 19. veka , koja je bila u Donjoj Gušterici ,a kasnije preseljena u Prištinu. Ne znam odakle su se doselili , po pradedinom imenu bih rekla da je Hercegovina u pitanju . Vukadin je bio oženjen Desankom Pop-Ristić iz Prištine . Oboje su bili učitelji u Prištini .

  10. Stefan

    Da li neko zna nesto o Kapetanovicima iz Hercegovine slave Arandjelovdan u 18 veku su napustali hercegovinu u razne krajeve srbije,moguce da su i prezimena menjali.Da li neko zna recimo kom plemenu su pripadali ili mogli pripadati