Poreklo prezimena Janićijević

7. mart 2012.

komentara: 65

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (65)

Odgovorite

65 komentara

  1. milkena

    prezivam se Rakić po ocu.Moj pradeda je Janićijević Budimir. it sela Šantarovac koje se nalazi između Kragujevca i Jagodine-region poznat kao Levač. Slavimio sv. Luku. Po sećanju mog oca, čiji je deda Janićijević ( budimir ) potičemo sa Kosova pa i aleksandrovačke župe-okolina Brusa,Aleksandrovca. takodje prezime Janićijević se iz nekog razloga vezuje za prezime Milutinović. Eto, bilo bi lepo kad bi dobila neki odgovor od nekoga. Unapred hvala !

  2. Dragan

    Vladimire , po tvom ocu, mi smo rod.Janićijevići iz Leška koji slave Đurđevdan su iz sela Ostraće, oko šest kilometara od Leška prema Belom Brdu.Moj pokojni deda je Jovan , braća su mu Mišo , Đurđe i Miroslav a braća od strica Milić i Veso. Pitaj oca kako se yvao tvoj deda.Po priči mog pokojnog dede , rodom smo Drobnjaci sa severa Crne Gore.

    • Ljubiša

      Ja sam ljubisa janićijević iz Kragujevca .Moj pokojni deda je Milic a pradeda je Antonije.Najblizi brat mu je bio Veselin ,t.j Veso ,a braca od striceva ,Miso ,Jovan ,Djurrdje .Poreklom smo Drobnjaci neznam od koga bratstva ,ali kako mi je otac i stric pricali ,dosli smo 1880 ,iz sela Vrapce ,Tutin.Znaci Mog pradedu Antonija je otac Janicije po kom nosimo prezime doveo i Ostrace kad je imao 6god.IZ Crne Gore Smo.najverovatnije se.iselili.Sredinom 19 veka .Pozdrav i toliko.

  3. Janićijević

    Dobro veče svima, da li znate poreklo prezimena Janićijević, selo Slatina kod Vučitrna, slava Aranđelovdan?

    • Janicijevic

      Postovani,u Slatinu su polovinom 19. veka iz Ibarskog Kolasina ,selo Krligate,dosli Djordje i Janicije ,sinovi Radosava.Od Djorjda su danasnji Djordjevici,a od Janicija Janicijevici,Slava Arandjelovdan.U Krligate su preci dosli nekud oz Metohije,u Devicu su se u knjigama mogli naci podaci.A i tu su dosli negde iz okoline Peci.Sve u svemu,poticu iz Morace,Medenice su,a Medenice su potomci Bogica sa severa Albanije,blizu Skadarskog jezera.I Janicijevici i Djorjdevici su sahranjivani kod crkve sv. Nikole u Banjskoj kod Vucitrna.Smatra se da je davni predak pobegao sa mladom iz Crne Gore zbog neke krvne osvete,kako su stari pricali,ubistva Turcina znog obicaja prve bracne noci.Djordjevici kumuju Raskovicima iz Morace,smatra se da je to kumstvo staro i da jos iz Crne Gore potice.Raskovici su u Drenu bili nastanjeni,Ibarski Kolasin.Djordja koji je dosao iz Krligata su I zvali Krligacanin.Nadam se da sam pomogla koliko sam znala Pozdrav,rodjaci!

      • Opet ja

        Poštovani,malo sam tražila po internetu,pošto je malo živih koji bi mogli nešto znati.Naišla sam na prezime Čubrk koje je naš zajednički predak nosio.Imate i ovde na sajtu tekst o poreklu prezimena u Slatini,ali nema detaljno.Jednom sam na groblju videla stari spomenik,brat od strica mi je rekao da tu leži Aleksandar,da li je on Radosavov otac,to ne znam,ipak su oni došli kao porodica,više generacija.Moguće je,dakle,Aleksandar,Radosav,od Radosava Đorđe i Janićije,pa dalje veroavtno znate svoju granu.Ti Čubrci su iz Morače definitivno,a sad kako se to deli ,još nisam našla,ima dosta moračkih prezimena.Treba po crnogorskim sajtovima kopati.

      • Marko

        Ja imam neke podatke o porodici Janicijevic koja je zivela u selu krligate.
        U selo Krligate zivela je porodica Janicijevica, koju su sacinjavala tri brata Todor, Maksim I Janicije. Zbog osvete I ubistva turcina morali su da beze u Srbiju. Todor je ostao u Slatinu kod Vucitrna, Janicije se naselio u Pepeljevac kod Kursumlije, to je danasnja porodica Milojevic. Maksim sa svoja dva sina I dve cerke se naselio u selo Djake kod Kursumlije.

  4. Radosav

    Zelim da pitam o prezimenu Janicijevic Slatina opstina Vucitrn slava sveti Arandjelovdan Radule Janicijevic iz Vucitrna iz plemena Vasojevici

    • Rodbina Janicijevic Vucitrn

      Rodjace,od istih smo.Ja od Djordjevica.Janicije i Djordje su bili braca.Sinovi Radosava,a on Aleksandra,ako se ne varam.Aleksandar sin Djordja,ako se ne varam.Taj Djordje je dosao iz sela Krligata u Ibarskom Kolasinu,negde polovinom 19. veka ,a i tu je dosao negde iz okoline Srbice,a tu negde iz okoline Peci,a tu odnekud iz Crne Gore.Neki misle iz Morace da su preci,Medenica,a neki misle sa Skadra,iz Nahija.Slava je ista Arandjelovdan,sv.Arhangel Mihailo,a i Gavrilo u julu,kao preslava,mala slava.Kumovi su sa Raskovicima iz Drena,a i oni su tu dosli iz Morace,zato ce pre biti da to kumstvo i datira otuda i da ni jedni ni drugi slavu menjali nisu.Za Janicija ne znam koliko je dece imao,Djordje je imao Cvetka,Petka i cerke.Ja sam od Cvetka.On je imao 4 dece,,dve cerke i sinove Krsta i Borislava,Krsto je moj deda,6 dece,3 sina i 3 cerke,a Boro je imao 1 sina i 5 cerki.Sada je potomaka mnogo,Krsto od 6 dece 10 unucadi,ja sam jedna od njih,od toga 23 praunucadi trenutno :),.Sahranjivani su u Banjskoj kod Vucitrna,groblje je zaraslo,strasno izgleda.Mislim da je Aleksandrov nadgrobni spomenik tamo najstariji ocuvan,jednom sam ga u travi videla.Veliki pozdrav.Nadam se da cete naci jos predaka u nizu.Jedan rodjak ,Borov unuk,on je ove podatke sakupio i mislim da dalje nije nasao.Trebalo bi u Moraci istraziti.On misli da smo Medenice starinom i da je do bezanja doslo da bi se spasila cast daleke babe kada je bila mlada,da je Turcin ne obescasti.

      • Radosav

        Hvala rodice, ja sam saznao da smo se nekada prezivali Čubrk i da smo došli iz Morače, a da smo u Slatinu došli 12 godina pre uzimanja Toplice. Šta je sa Slatinom?

      • Radosav

        Saznao sam od nekih Moračana da smo se mi u Moraču doselili negde u 15. veku, a pre Morače smo živeli na Kosovu. Dakle mi smo na Kosovu još od Kosovskog boja a i pre toga.

  5. Srna

    Interesuje me poreklo prezimena Janicijevic, selo Orašje, opština Varvarin, slava Sv. Petka. Hvala unapred.

  6. Šarko

    Srna, jel ti šta kaže prezime Turčinović? Vi ste verovatno nekada zvali Turčinovići.

    Dr. Stanoje Mijatović je proučavao Temnić 1905. godine i zabeležio je jedan jedini rod u Orašju koji slavi Sv. Petku, a to su: Turčinovići (8., kuća., sv. Petka), su došli iz sela Jasike kod Kruševca, a starinom su iz užičkog kraja, gde im je neki predak ubio Turčina, pa pobegao ovamo, otuda im ovako prezime.

    Nema sumnje vi ste garantovano od pomenutog roda Turčinovića, raspitajte se kod starih, pa nam javite…

  7. aleksandar

    Postovanje ljudi.Moj pradeda Janicijevic Antonije je rodom iz sela Borcane kod Kosovske Mitrovice.Slavimo svete Vrače.Takodje otac kaze da smo povezani sa prezimenom Milutinovic ali nema puno informacija o tome.Zna li neko vise ?

    • Gile

      Janićijevića (1 kuća) ima u Brzancu, odmah pored Borčana, slave Sv. Vrače i doseljeni su iz Ibarskog Kolašina, rođaci su sa Aleksićima, Milutinovićima i Jankovićima. U Kragujevac su se odselila 2 domaćinstva ovog roda, a po 1 u Smederevo, Kosovsku Mitrovicu i Leposavić.

      Aleksići (2 kuće), iz ovog roda 3 domaćinstva su odseljena u Smederevo, 2 u Kragujevac, 2 u Kosovsku Mitrovicu i 1 u Grabovac kod Zvečana.

      Podatke možete da pronađete u knjigama:
      Kopaonik – antropogeografsko ispitivanje, Radosav LJ. Pavlović
      Naselja i migracije stanovništva opštine Leposavić, Blagoje Pavlović

      Pozdrav!

  8. Janicijevic

    Interesuje me poreklo prezimena Janicijevic,selo Veliki Senj kod kragujevca.Slavimo Djurdjic

  9. Katarina

    Postovanje!
    Intersuje me poreklo rezimena Janicijevic,selo LJubva izmedju Trstenika i Krrusevca.Slava SV.Nikola.
    Hvala unapred!

  10. Blagoje

    Poštovani,

    Voleo bih da mi pomognete u odgonetanju porekla mog prezimena Janićijević.

    Ostaviću Vam neke podatke za koje ja znam.

    Moja porodica potiče iz Prizrena, slavimo Svetog Đorđa zimskog Đurđic 16. novembar po novom kalendaru.
    Po mojim saznanjima Janićijevića ima i u okolini Prizrena mesto Suva Reka, ali Janićijevići kojima pripada moja porodica u zadnjih 3 do 4 kolena živeli su u Prizrenu mislim da se ulica u koj je kuća bila zvala Svetog Save u samom centru grda.
    Moja porodica se bavila ranije trgovinom, čukundeda Milan Janićijević je bio oženjen sa Grkinjom iz Soluna koja se zvala Sanda, nisam siguran dali je i ona poreklom bila Srpkinja. Njegov sin a moj pradeda Blagoje Janićijević je bio policiski pisar. Deda Simeon Janićijević se tokom drugog svetskog rata priključio partizanima i nakon oslobođenja se više nije vratio u Prizren zbog poznatih političkih prilika. Simeon Janićijević se nakon toga preselio za Vršac gde je bio neki komunistički funkcioner, oženio mađaricom Etel Čengeri, a nakon toga su se više puta selili poslednje mesto boravišta je Beograd iz njihovog braka je moj otac Aleksandar i stric Marko. U kući u Prizrenu mu je ostala majka Milka njeno devojačko prezime neznam kuću su prodali 1975. godine nekom Turčinu.

    Unapred hvala!

    Srdačan pozdrav