Poreklo prezimena Jašović

7. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Pa da budem prvi sa komentarom, od Jašovića. Moji vode poreklo iz Crne Gore, Pljevlja. Slavimo slavu Mrantindan. Interesuju me ostali Jašovići, odakle vode poreklo i koju slavu slave?

    • Nebojša Novaković

      Jašovići su poreklom od Vujanovića iz Vojtine kod Potkovača. Ne znaju kad su došli na Stup, a potom prešli u gornji deo Velikih Krća. Novo prezime su dobili po nekoj babi koju su zvali Jašara, pa ih prozvaše Jašovići. Na Stupu su živeli bogato. Pamte imena predaka od Lazara (1860) i brata mu Gavra. Lazarev sin je Marko.

      Prema jednoj verziji predanja, Vujanovići su došli sa Cetinja, ne znaju kada. Rod su im Jaševići/Jašovići. Prema drugoj verziji, oni su starosedeoci. Pamte imena predaka od Milića (1850) koji je rođen u Rađevićima. Milićev sin je Novica, a Novičin Milanko i Anđelko. Kad su došli promenili su prezime i prezivali su se Pribilovići. Age su im bili Dulići. Milićevi su rođaci Savatije i Šurko. Bile su ih 1912. godine 2 kuće. Šurko je imao 5 sinova. Od njega sada ima 6 kuća u Vojtini. Jedna linija ide ovako: Savatije – Milovan (1900) – Velimir – Dušan. U crnogorskoj vojsci 1914-1915. godine učestvovali su Savatije i Novica. Savatije je bio u robiji, ali se vratio.