Порекло презимена Јашовић

7. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Pa da budem prvi sa komentarom, od Jašovića. Moji vode poreklo iz Crne Gore, Pljevlja. Slavimo slavu Mrantindan. Interesuju me ostali Jašovići, odakle vode poreklo i koju slavu slave?

    • Небојша Новаковић

      Јашовићи су пореклом од Вујановића из Војтине код Потковача. Не знају кад су дошли на Ступ, а потом прешли у горњи део Великих Крћа. Ново презиме су добили по некој баби коју су звали Јашара, па их прозваше Јашовићи. На Ступу су живели богато. Памте имена предака од Лазара (1860) и брата му Гавра. Лазарев син је Марко.

      Према једној верзији предања, Вујановићи су дошли са Цетиња, не знају када. Род су им Јашевићи/Јашовићи. Према другој верзији, они су староседеоци. Памте имена предака од Милића (1850) који је рођен у Рађевићима. Милићев син је Новица, а Новичин Миланко и Анђелко. Кад су дошли променили су презиме и презивали су се Прибиловићи. Аге су им били Дулићи. Милићеви су рођаци Саватије и Шурко. Биле су их 1912. године 2 куће. Шурко је имао 5 синова. Од њега сада има 6 кућа у Војтини. Једна линија иде овако: Саватије – Милован (1900) – Велимир – Душан. У црногорској војсци 1914-1915. године учествовали су Саватије и Новица. Саватије је био у робији, али се вратио.