Порекло презимена Иванковић

7. март 2012.

коментара: 20

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

  1. Dragoljub Ivanković

    Ja sam Ivanković iz s. SKUPLJEN opština Vladimirce. U mom kraju Ivanković ima u Skupljenu, Provu, Svileuvi, Vlasnica. Retka je familija i moji i svi iz Skupljenu slave Svetog Jovana Milostivog, 25 novembra. Poreklo neznam al po nekim pričama potičemo sa granice između Crne Gore i HERCEGOVINE gde su bila dva brata i oni se podelili i doselili. Jedan otišao za srbiju a drugi za hrvatsku okolina Siska.

    • Kristina Ivankovic

      Dragoljube, i moji Ivankovici po nekim mojim saznanjima su porijeklom iz Crne Gore i Hercegovine. Isto su i meni poznati ti podaci o braci koja su se podjelila. Posle su se opet selili i neki od njih se nastanili u selo Peulje Bos. Grahovo, gdje je rodjen moj otac i stric. Mozda smo i rodbina 🙂 Mi slavimo Đurđevdan.

    • Славиша

      “У писаним документима Иванковићи се у Скупљену први пут појављују приликом пописа стоке у округу Шабачком у 1859.ој години,и то са 5 домаћинстава.До тада су уписивани као Нинковићи,Милисављевићи и Ђурђевићи.Пошто је несумљиво утврђено да се ради о истој фамилији,која је до 1851.г повремено имала три различита презимена,то ће бити приказани као једна фамилија са презименом Иванковић.У тефтеру чибука Капетаније Посавске за 1833.г налази се домаћинство Илије Нинковића као власника 12 комада оваца,а у списку пореских глава за 1834 г.налазе се три домаћинства фамилије Иванковића:Марка Милисављевића(мушких глава 3,женских 2),Ранка Милисављевића(5 мушких глава 5,женских?) и Илије Нинковића(мушких глава 9,женских 5)…Приликом пописа стоке у 1859.г. у фамилији Иванковића је било 5 кућа домаћинстава и свих 5 са презименом Иванковић,јер су у међувремену Нинковићи,Милисављевићи и Ђурђевићи узели презиме Иванковићи.Старешине тих 5 домаћинстава били су :Ђурађ,Матија,Милан,Петар и Филип….Четири године касније приликом пописа становништва у срезу Посавотамнавском у августу 1863.г.Иванковићи су имали 7 кућа са 44 становника………..На основу забележених казивања и предања,података из писаних извора и сазнања о пореклу и времену досељавања предака садашњих скупљенских фамилија могуће је да су Иванковићи(као и Јеротићи и Ивановићи)старином од Гацка у Источној Херцеговини;да су преко Фоче и долином Дрине дошли и населили се у Бирач,а око 1820.г. напустили Босну и дошли у Скупљен”Живорад П.Крстић:Скупљен- прошлост и становништво
      Иванковићи су род са фамилијом мог оца,такође скупљенском Радојчићима.

  2. A.Ivanković

    Prema popisu Hercegovine 1477.godine u plemenu Riđana Popisan je Ivanko sa sinom Bornom i verovatno je da su Ivankovi potomci poneli prezime po njemu .To je ujedno najstariji spomen Imena Ivanko koji je moguće rođen oko 1400.godine Rođeni su naseljavali oblast oko planine Orijen
    I tokom vremena su se pod uticajem zapadne i istočne Crkve gradili kao Srbi Hrvati Crnogorci i Bosanci !!!Mesto gde je Ivanko popisan u Hercegovačkom popisu 1477.Se zove Trešnjevo !!! Istražiti Turski popis Riđana u Hercegovačkom Vilajetu !!!

  3. Милош Иванковић

    Поздрав Иванковићи,
    ја сам рођен у Вировитици, у Славонији, славимо Св. Николу (19.12.)
    О својим прецима не знам баш много, а волео бих да сазнам. По неким причама потичемо такође из околине Никшића.

  4. Славиша

    Фамилија моје мајке носи презиме Иванковић.Село Крнуле,општина Владимирци,Посавотамнава.Некада најстарија породица у селу,сада скоро изумрла.По доступним подацима већ су били насељени пре Карађорђеве буне.А пошто су посавотамнавска села опустела средином и крајем ХVIII,што због турско-аустријских ратова,што због куге,вероватно је то и период када су досељени у Крнуле.Славе Ђурђиц.

  5. Dragoje Ivanković

    Pozdrav, u okolini Nove Varosi(zlatiborski okrug) tacnije sela Bukovik i Ljepojeviće(ispod Javora), ima nekoliko kuca Ivankovića. Svi slavimo Sv. Jovana Krstitelja 20-og januara.
    Po nekim predanjima doseljeni smo iz hercegovine.
    Voleo bih da malo blize saznamo nase familijarno stablo