Порекло презимена Иванковић

7. март 2012.

коментара: 20

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

  1. ALEXANDAR IVANKOVIĆ

    INTERESUJE ME POREKLO IVANKOVIĆA IZ OSEČINE ZASEOK KONJUŠA 7.KOLENO IVAN IVANKOVIĆ DOŠAO IZ OBLASTI CRNE GOR ILI HERCEGOVINE SA KRSNOM SLAVOM ĐURĐEVDAN U PERIODU OKO 1850.GODINE.AKO NEKO NEŠTO ZNA O POREKLU IVANKOVIĆA U SRBIJI NEKA MI SE JAVI NA E MAIL [email protected]

  2. Фамилије-презимена Иванковић, по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари.Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Иванковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Лесковац
    -Петка
    -Вреоци
    -Арнајево
    -Шиљаковац
    -Бождаревац
    -Брајковац
    -Велики Борак
    -Врбовно
    -Степојевац
    -Шопић

  3. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Иванковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Иванковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Лесковац
    -Петка
    -Вреоци
    -Арнајево
    -Шиљаковац
    -Бождаревац
    -Брајковац
    -Велики Борак
    -Врбовно
    -Степојевац
    -Шопић

    П.С. Претдходни мој коментар (и ово П.С.) избрисати, грешка у наслову.

  4. Spring and youth

    Moja paradeda se zvao Obrad Ivankovic i dosao je iz Crne Gore, okoline grada Niksica, u Mladenovac i tu je prezime iz Ivankovic promenjeno u Obradovic, po njegovom imenu… Hm, ko zna mozda imam i rodjake u Niksicu Od Ivankovica… 😀 😀

  5. Фамилије-презимена Иванковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Чумић
    -Жировница
    -Поскурица
    -Војиновац

  6. slobodan Ivankovic

    Ja sam Ivankovic U opstini Sabac postoji selo Skupljen i cini ga porodica Ivankovic danas 27 kuca a svi smo bili pre sto godina u jednoj koja je postojala do 1992 god inace smo dosli tu pre nekih 310 godina iz Niksica (par godina gore dole) to mi je deda preneo i to postoji u nekom rodoslovu ali ja do njega ne mogu da dodjem nikako

  7. Милан Иванковић

    Ја сам рођен у Србији у Нишу али је мој отац рођен у околини Ниша,село Ћелије.Пре3ивамо се Иванковић. У том селу нас је било релативно пуно Иванковића и углавном смо сви били ту и тамо неки рођаци. На југу Србије колико ја 3нам,једино смо ми Иванковићи. Немам појма одакле смо се населили и немам ни кога питати.Кга год сам питао,нико не 3на.

    • Бранко Тодоровић

      Ту једино ДНК тестирање би могло дати неки одговор. Узгред, ако није тајна, до када знате своје претке без прекида?

  8. Smiljana

    More devojacko prezime je Ivankovic ,rodom iz sela Provo kod Sapca.Moj pradeda se zvao Miloje,a njegov pradeda se navodno doselio iz okoline Velesa u Makedoniji.Slavimo sv. Jovana.Ne znam da li je oval podatak tacan I da li ima Ivankovica iz tog kraja.

  9. Војислав Ананић

    ИВАНКОВИЋ (к.п.м). Иванковићи (к) живе у Бухову, Близном Куку. Иванковића Доцу, Доњем Пологу, Љутом Доцу, Подкрају, Трну…(Широки Бријег). У Бухову, Доњем Пологу и Близном Куку су старосједиоци. У Кочерин су неке породице доселиле из Бухова, а у Подкрај и Трн из Иванковића Доца у Кочерину. У Љути Долац су доселили из Хамзића, а у Приваљ из Кочерина. Веома су разгранат род на подручју Широког Бријега, али су различитог поријекла и не припадају истом роду. Има их у Сјекосама и Доњем Храсну (Неум). У Сјекосе су дошли из Стријежа, засеока у Доњем Храсну. Старином су из Добрана у Даламацији (189:30,51,53,79,82.83,89,90). Дедијер их помиње у Сјекосама, Стријежу и Черигају. За Иванковића у Черигају каже да је Билић из Мамића” и да је славио Никољдан (59:279.352). Иванковића има у Поклечанима, Барбићима и Доњој Сутини (Ракитно). Доселили су у ова мјеста из Полога и једно су од “најјачих и најстаријих племена у Ракитну“. (181:75-77). Иванковићи (п) су у Врпољу (Љубомир) и у Требињу. Према породичном предању поријеклом су из околине Никшића, од братства Угреновића. У Љубомир се, око 1700 године, доселила удовица неког Угреновића са четири сина: Бором, Иваном, Миљаном и Петком. Иванови потомци прозвани су Иванковићи. Према попису из 1900.г. у Врпољу је било шест, а 1970. четири куће Иванковића. Славе Аћимовдан (187:101,102). Иванковићи (м) су живјели у Стоцу и околини. Иванковићи и још ”нека муслиманска презимена столачког краја су кршћанског поријекла“ (97:8,101).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. Smiljana

    Поздрав Иване,У праву си,сви Иванковићи из Прова славе Св.Јована и сви су потомци првог претка који се доселио у Прово у првој половини деветнаестог века,што значи да смо сви Иванковићи рођаци.мој деда се звао Милисав и волела бих да знам како се звао твој деда и прадеда,претпостављам да си много млађи од мене.Овде,где ја дуго живим(Нови Сад)има Иванковића,али су већином католици.Поздрав још једном.