Poreklo prezimena Ivanković

7. mart 2012.

komentara: 20

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. ALEXANDAR IVANKOVIĆ

    INTERESUJE ME POREKLO IVANKOVIĆA IZ OSEČINE ZASEOK KONJUŠA 7.KOLENO IVAN IVANKOVIĆ DOŠAO IZ OBLASTI CRNE GOR ILI HERCEGOVINE SA KRSNOM SLAVOM ĐURĐEVDAN U PERIODU OKO 1850.GODINE.AKO NEKO NEŠTO ZNA O POREKLU IVANKOVIĆA U SRBIJI NEKA MI SE JAVI NA E MAIL [email protected]

  2. Familije-prezimena Ivanković, po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari.Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ivanković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Leskovac
    -Petka
    -Vreoci
    -Arnajevo
    -Šiljakovac
    -Boždarevac
    -Brajkovac
    -Veliki Borak
    -Vrbovno
    -Stepojevac
    -Šopić

  3. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Ivanković.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ivanković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Leskovac
    -Petka
    -Vreoci
    -Arnajevo
    -Šiljakovac
    -Boždarevac
    -Brajkovac
    -Veliki Borak
    -Vrbovno
    -Stepojevac
    -Šopić

    P.S. Pretdhodni moj komentar (i ovo P.S.) izbrisati, greška u naslovu.

  4. Spring and youth

    Moja paradeda se zvao Obrad Ivankovic i dosao je iz Crne Gore, okoline grada Niksica, u Mladenovac i tu je prezime iz Ivankovic promenjeno u Obradovic, po njegovom imenu… Hm, ko zna mozda imam i rodjake u Niksicu Od Ivankovica… 😀 😀

  5. Familije-prezimena Ivanković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Čumić
    -Žirovnica
    -Poskurica
    -Vojinovac

  6. slobodan Ivankovic

    Ja sam Ivankovic U opstini Sabac postoji selo Skupljen i cini ga porodica Ivankovic danas 27 kuca a svi smo bili pre sto godina u jednoj koja je postojala do 1992 god inace smo dosli tu pre nekih 310 godina iz Niksica (par godina gore dole) to mi je deda preneo i to postoji u nekom rodoslovu ali ja do njega ne mogu da dodjem nikako

  7. Milan Ivanković

    Ja sam rođen u Srbiji u Nišu ali je moj otac rođen u okolini Niša,selo Ćelije.Pre3ivamo se Ivanković. U tom selu nas je bilo relativno puno Ivankovića i uglavnom smo svi bili tu i tamo neki rođaci. Na jugu Srbije koliko ja 3nam,jedino smo mi Ivankovići. Nemam pojma odakle smo se naselili i nemam ni koga pitati.Kga god sam pitao,niko ne 3na.

    • Branko Todorović

      Tu jedino DNK testiranje bi moglo dati neki odgovor. Uzgred, ako nije tajna, do kada znate svoje pretke bez prekida?

  8. Smiljana

    More devojacko prezime je Ivankovic ,rodom iz sela Provo kod Sapca.Moj pradeda se zvao Miloje,a njegov pradeda se navodno doselio iz okoline Velesa u Makedoniji.Slavimo sv. Jovana.Ne znam da li je oval podatak tacan I da li ima Ivankovica iz tog kraja.

    • Ivan

      Pozdrav Smiljana,
      Moj deda je iz Sela Provo rodom je Ivankovic…Kazu za Ivankovice ako slave Sv.Jovana da su iz iste kuce..

  9. Vojislav Ananić

    IVANKOVIĆ (k.p.m). Ivankovići (k) žive u Buhovu, Bliznom Kuku. Ivankovića Docu, Donjem Pologu, Ljutom Docu, Podkraju, Trnu…(Široki Brijeg). U Buhovu, Donjem Pologu i Bliznom Kuku su starosjedioci. U Kočerin su neke porodice doselile iz Buhova, a u Podkraj i Trn iz Ivankovića Doca u Kočerinu. U Ljuti Dolac su doselili iz Hamzića, a u Privalj iz Kočerina. Veoma su razgranat rod na području Širokog Brijega, ali su različitog porijekla i ne pripadaju istom rodu. Ima ih u Sjekosama i Donjem Hrasnu (Neum). U Sjekose su došli iz Striježa, zaseoka u Donjem Hrasnu. Starinom su iz Dobrana u Dalamaciji (189:30,51,53,79,82.83,89,90). Dedijer ih pominje u Sjekosama, Striježu i Čerigaju. Za Ivankovića u Čerigaju kaže da je Bilić iz Mamića” i da je slavio Nikoljdan (59:279.352). Ivankovića ima u Poklečanima, Barbićima i Donjoj Sutini (Rakitno). Doselili su u ova mjesta iz Pologa i jedno su od “najjačih i najstarijih plemena u Rakitnu“. (181:75-77). Ivankovići (p) su u Vrpolju (Ljubomir) i u Trebinju. Prema porodičnom predanju porijeklom su iz okoline Nikšića, od bratstva Ugrenovića. U Ljubomir se, oko 1700 godine, doselila udovica nekog Ugrenovića sa četiri sina: Borom, Ivanom, Miljanom i Petkom. Ivanovi potomci prozvani su Ivankovići. Prema popisu iz 1900.g. u Vrpolju je bilo šest, a 1970. četiri kuće Ivankovića. Slave Aćimovdan (187:101,102). Ivankovići (m) su živjeli u Stocu i okolini. Ivankovići i još ”neka muslimanska prezimena stolačkog kraja su kršćanskog porijekla“ (97:8,101).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Smiljana

    Pozdrav Ivane,U pravu si,svi Ivankovići iz Prova slave Sv.Jovana i svi su potomci prvog pretka koji se doselio u Provo u prvoj polovini devetnaestog veka,što znači da smo svi Ivankovići rođaci.moj deda se zvao Milisav i volela bih da znam kako se zvao tvoj deda i pradeda,pretpostavljam da si mnogo mlađi od mene.Ovde,gde ja dugo živim(Novi Sad)ima Ivankovića,ali su većinom katolici.Pozdrav još jednom.