Порекло презимена Дујовић

7. марта 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Miljan Dujovic

  Крсна слава свети архангел Михаило
  Презиме највероватније проистекло из племена Васојовићи.

 2. Слободан

  Крсна слава свети Ђорђе. Далеки рођаче водимо порекло из маленог села Птича мислим код Андријевице. Као што си рекао потичемо од Васојевића.

 3. Milos Dujovic

  Da li ima neko celo stablo da mi posalje?

 4. Veljko

  Dujovici su Vasojevici! sa Ptica smo kao i iz Stavnja- Lijeva Rijeka! Svima nam je slava sv.Arhangel Mihailo osim dje se uz preseljenje nije desilo i da se uzme nova slava! Posle Prvog svjetskog kao i Balkanskih ratova bilo je i nasih predaka koji su se naselili po Metohiji! Danas nas ima po svim krajevima bivse Jugoslavije, najvise u Podgorici !

 5. Милан Дујовић

  Мој отац је рођен у Лијевој Ријеци, село Ступови, али мислим да јесте изворно из Птића. Дујовићи су веома разгранато братство и због тога постоје многи огранци који носе нека сасвим друга презимена. Рецимо, моја баба се и пре удаје за мог ђеда презива Дујовић, али је она била из огранка Кадушића, а ђед из огранка Радоњића (ако се не варам) . Дујо је само најдаљи предак (из Васојевићке групе Новаковића, које је добило име по једном од Васових синова, Новаку) , по коме је читаво братство добило име, те је већина на првим пописима тако и заведена, али се из њега издвојило и неколико заиста самосвојних рукаваца, попут Марнића, због којих и Јагош Вешовић у својој књизи о Васојевићима (само сам је накратко имао на увид) , као и сви истраживачи пише “Дујовићи с Марнићима”. Ако чујете да се неко презива Марнић, могуће је да вам је и то далеки рођак:). Чуо сам и да у Београду живе и неки Јовановићи, који су пореклом Дујовићи, али су узели презиме по свом претку, извесном Дујовићу – Јовану. Како год, било да живе у Подгорици, сјеверној Црној Гори, Метохији или ужој Србији, сви Дујовићи су из Лијеве Ријеке и изворно, као и сви Васојевићи, славе Св. Аханђела Михаила.

 6. Милан Дујовић

  За нашег претка, Дуја, говори се да је по пресељењу у Беране (у Доње Васојевиће) , добио надимак “Бака”. Ту су његови потомци добили име Бакићи. Тако да су вероватно и Бакићи из полимских, поличких, љеворијечких крајева итд. у сродству са нама:)

 7. Милан Дујовић

  Ево једног интересантног податка са истог овог сајта. Дујовићи из Шекулара. Говори о постојаности племенске културе:)

  Дујовић: Мезгале – Шекулар, новодосељеници, Васојевићи, доселили се из Лијеве Ријеке као беговске чивчије на имања Мезгаљана, „палих на крв“ са Васојевићима, исељених у Пећ, средином 19. вијека. Населио их са другим васојевићким братствима Никола Бошков Томовић, пређашњи перјаник, потоњи сердар Књаза Данила, капетан Лијеве Ријеке у вријеме војводе Миљана Вукова. Славе Арханђела Михаила, 21. новембра.