Poreklo prezimena Dujović

7. mart 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Miljan Dujovic

    Krsna slava sveti arhangel Mihailo
    Prezime najverovatnije proisteklo iz plemena Vasojovići.

  2. Slobodan

    Krsna slava sveti Đorđe. Daleki rođače vodimo poreklo iz malenog sela Ptiča mislim kod Andrijevice. Kao što si rekao potičemo od Vasojevića.

  3. Milos Dujovic

    Da li ima neko celo stablo da mi posalje?

  4. Veljko

    Dujovici su Vasojevici! sa Ptica smo kao i iz Stavnja- Lijeva Rijeka! Svima nam je slava sv.Arhangel Mihailo osim dje se uz preseljenje nije desilo i da se uzme nova slava! Posle Prvog svjetskog kao i Balkanskih ratova bilo je i nasih predaka koji su se naselili po Metohiji! Danas nas ima po svim krajevima bivse Jugoslavije, najvise u Podgorici !

  5. Milan Dujović

    Moj otac je rođen u Lijevoj Rijeci, selo Stupovi, ali mislim da jeste izvorno iz Ptića. Dujovići su veoma razgranato bratstvo i zbog toga postoje mnogi ogranci koji nose neka sasvim druga prezimena. Recimo, moja baba se i pre udaje za mog đeda preziva Dujović, ali je ona bila iz ogranka Kadušića, a đed iz ogranka Radonjića (ako se ne varam) . Dujo je samo najdalji predak (iz Vasojevićke grupe Novakovića, koje je dobilo ime po jednom od Vasovih sinova, Novaku) , po kome je čitavo bratstvo dobilo ime, te je većina na prvim popisima tako i zavedena, ali se iz njega izdvojilo i nekoliko zaista samosvojnih rukavaca, poput Marnića, zbog kojih i Jagoš Vešović u svojoj knjizi o Vasojevićima (samo sam je nakratko imao na uvid) , kao i svi istraživači piše “Dujovići s Marnićima”. Ako čujete da se neko preziva Marnić, moguće je da vam je i to daleki rođak:). Čuo sam i da u Beogradu žive i neki Jovanovići, koji su poreklom Dujovići, ali su uzeli prezime po svom pretku, izvesnom Dujoviću – Jovanu. Kako god, bilo da žive u Podgorici, sjevernoj Crnoj Gori, Metohiji ili užoj Srbiji, svi Dujovići su iz Lijeve Rijeke i izvorno, kao i svi Vasojevići, slave Sv. Ahanđela Mihaila.

  6. Milan Dujović

    Za našeg pretka, Duja, govori se da je po preseljenju u Berane (u Donje Vasojeviće) , dobio nadimak “Baka”. Tu su njegovi potomci dobili ime Bakići. Tako da su verovatno i Bakići iz polimskih, poličkih, ljevoriječkih krajeva itd. u srodstvu sa nama:)

  7. Milan Dujović

    Evo jednog interesantnog podatka sa istog ovog sajta. Dujovići iz Šekulara. Govori o postojanosti plemenske kulture:)

    Dujović: Mezgale – Šekular, novodoseljenici, Vasojevići, doselili se iz Lijeve Rijeke kao begovske čivčije na imanja Mezgaljana, „palih na krv“ sa Vasojevićima, iseljenih u Peć, sredinom 19. vijeka. Naselio ih sa drugim vasojevićkim bratstvima Nikola Boškov Tomović, pređašnji perjanik, potonji serdar Knjaza Danila, kapetan Lijeve Rijeke u vrijeme vojvode Miljana Vukova. Slave Arhanđela Mihaila, 21. novembra.