Порекло презимена Драгојевић

7. марта 2012.

коментара: 10

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДАГОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Драгојевић

Хаплогрупа: R1a род АИ

Порекло: Горња Сипуља, Лозница, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Dejan Dragojević

  Zna li neko jos nesto o nasem prezimenu, ja sam iz Sapca otac Živko pa deda Sreten, iz Krivaje kod Cera pa njegov otac Dušan, pa Ninko, pa Mihailo (nisam siguran dal sam mozda nekog preskocio mada mislim da nisam) pa Nesko. Po prici dedovoj poticemo iz Crne Gore Rijeke Crnojevica i slavimo Jovandan.

 2. Nebojsa

  Међу мачванским презименима постоји податак да је Сретен Драгојевић 1937. године,из Криваје дошао као “уљез” у Дудиће .
  Постоји велика шанса да је дедина прича тачна,зато што у Бобији и Друшићима(Ријека Црнојевића) постоје Драгојевићи,који су огранак Вукмировића .

 3. Dejan Dragojevic

  Ne znam dal poticemo od Vukmirovica al znam da je Nesko Dragojevic iz Gornje sipulje dosao u Bucje mala,Krivaja selo,Neskov otac se zvao Dragoje,a Dragoje je dosao iz okoline Kragujevca verovatno selo leskovac ima prica o tome,moj deda Sreten (1930 g) nije uljez jer je njegov otac Dusan iz Bucje male dosao u Gradojevic i tu se nastanio

 4. Љубо

  Ono što znam o mom porijekli je da potičem sa Korduna RH, širi prostor Vojnića ili Vrgin Mosta.Moj prandjed Petar Dragojević je sahranjen na tom prostoru.Djed Đuro P. Dragojević je na tom prostoru rođen i živio do svoje 18-20.god. a potom doselio u šire područje Banjaluke.To je sve od podataka sa kojima raspolažem, pa u tom smislu mi treba pomoć, u pronalasku knjiga rođenih i umrlih u periodu od približni 1850 – 1890.g.sa današnjrg područja Vrgin Mosta i Vojnića u RH, posebno što sam u toku izrade porodičnog stabla.

 5. Саша Драгојевић

  Драгојевићи из Јадарског села Горња Сипуља и Поцерског села Криваја су своје презиме добили по претку Драгоју досељенику из Гружанског села Лесковца. У књизи Војислава С. Радовановића “Шабачка Посавина и Поцерина – Антропогеографска испитивања” на странама 256 и 257 пише:
  – Драгојев отац био врло богат, имао 6 синова; када је шестог, Драгоја, оженио, онда орали на њивама са шест пари волова. Драгојева жена била редара; шест дана носила ручак на њиву, а свекрва је није нудила хлебом код куће, док би орачи, све што је она на њиву носила, сами појели. Шестог дана кад је тако остала без ручка, заплакала пред свекром. Онда је он казао сину Драгоју: „Сине, жену за руку, идите у свет! Пустите волове, јер неће ништа родити на њиви зато што је редара заплакала.“ И тако Драгоје прешао у Јадар, у Горњу Сипуљу; тамо изродио пет синова. Од тих пет синова у Бучје – у Кривају, дошао Нешко. Био је капетан после Марка Штитарца у Шапцу и у Владимирцима (за Кривају био срез у Владимирцима до пре 50-60 година). Осим Нешка у Бучје прешли још: Гаврило – од њега нема никог; и Стеван – од њега Јаковљевићи. Друга два брата остала у Горњој Сипуљи – Драгојевићи се зову и сад, зову се са овима у Криваји и сад „рођаче“.

 6. Uroš Dragojević

  Poštovanje,

  Ako je od značaja znam samo da mi je deda iz Rijeke (Hrvatska)
  Zove se Georgije (Djura) po slavi verovatno jer je rodjen 1.maja slava nam je 6.maja imao je 5 ili 6 brata i jednu sestru, ostali su zivi samo najstarija sestra i moj deda kao najmladji od svih njih rodjen 1931. God. Sa 20ak godina doselio se u Smederevsku Palanku (SRB) i dobio dva sina, od kojih 4oro unučadi, svi muški, cela genetika je nekako više orjentisana na mušku decu. Svi slavimo slavu Djurdjevdan.
  Veliki pozdrav za sve!

 7. Uroš

  Poštovanje,

  Ja sam Uroš 1997 godište od oca Gorana Dragojevića, Deda Georgije (Đura), pradede Nikole, Čukundede Dragana i Čukun babe Mene ili Milke. Moj deda Đura došao je sa 20ak godina iz Rijeke u Smederevsku Palanku gde je i dobio 2 sina Gorana i Nebojšu Dragojevića, oboje imaju po 2 sina. Deda Đura od oca Nikole iz Rijeke imao je dosta braće i sestara većinom su u Srbiji, dok polubrat njegov od oca Nikole, imao je sina Peru koji je imao 13 oro dece, jedan od njih je Đura, koji živi trenutno u Švajcarskoj ili Americi koliko znam.