Dolašević

7. mart 2012.

komentara: 2

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Milivoje Stanković

    Nadica Dolašević iz Velike Hoče udala se za Trajka Ilića iz Velike Hoče i imali decu: Stanislavku, Zlatu, Todora, Dostanu i Desanku. Nadicin brat Mane ima decu: Mladena i jednu ćerku.

  2. Dolaš

    “Dolaši, Dolaševići, Dolaševci 1k., Nikoljdan, u ulici Kdričevoj broj 60.
    Najdaljom starinom, misle da su od Dubrovnika. Otud Došao predak građevinski preduzimač – ne znaju mu ime ni prezime. Nadimak Dolaš je dovio u Prizrenu Po dolasku sa promrskih strana preduzeo je radove na obnovi prizrenske tvrđave “Kaljaje” Uveravaju da je ta obnova pre prve Velike seobe Srba.

    Jednom prilikom kad je nadgledao rad na poslu, s rukama pozadi, naišao je komandant tvrđave “skopski” paša. Videći preduzimača da šeta viknu najpre : “Ne dolaš ej s,n?” / Što šetaš?. Kako nije znao turski, nije ni znao da je ovo njemu upućeno, pa nastavi da nadgleda radnike. Na to se paša ljutito prodera : “Ne, dolaš, šej e š bre, ćupek ?” / Što šetaš bre, pseto?. Tad se nadzornik obrati radnicima s pitanjem, šta je to dolaš. Oni su mu objasnili propraćajući objašnjenje smehom.

    Dolaševići (dobiše) Otada nadimak Dolaš. Tako se sam nazivao i svi njegovi (preduzimačevi) potomci do 1912 god., Dolaši, inače Dolaševci, a i Dolaševići.

    Petar Šobajić – “Dolaševići”