Дојчиновић

7. марта 2012.

коментара: 9

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Danijel

  Dojčinovići postoji jedna porodica selo Buvce opština Lebane Sv. Arhanđel i Sv. Sava

 2. Zvezdan Dojcinovic

  Dojcinovici,postoji dosta porocia.Banja Luka,Sv Arhandjel Mihail krsna slava.

 3. Ратко Дојчиновић

  Дојчиновића има у селу Драгочај 13 км од Бања Луке, славе Светог Арханђела Михаила, мој дјед ми је рекао да је и његов прадјед живио у Драгочају, у Градишци у селу Доњи Подградци.
  У Хрватској их је било у околини Сиска и Карловца, да ли их сада има немам податке.

 4. Дојчин

  Има их (тачније – било их је) доста у Обровцу, близу манастира Гомионица. То је мјесна заједница у оквиру Града Бања Лука. Славе Светог Георгија (6. мај).

 5. Aleksandra Dojcinovic

  Dojcinovica ima u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji.
  Mi smo iz Novog Sada. Zanima me zna li iko poreklo prezimena.

 6. Има нас у Лесковцу, на југу Србије.

 7. Ranko Travar

  Majka mi je Dojčinović iz sela Donji Podgradci u Potkozarju.Njen brat, a moj ujak Ranko Dojčinović je svojevremeno radio kao rukovodilac u Narodnoj biblioteci grada Beograda.Tu je u dokumentaciji pronašao podatke o porijeklu prezimena Dojčinović.
  U doba cara Dušana u Srbiju su pozvani u cilju razvoja rudarstva najbolji njemački rudari, poznati Sasi.Prva veća naselja ti rudari su formirali u okolini Leskovca.Nakon izvjesnog perioda masovno su prihvatili pravoslavnu vjeru, a naš narod im je najčešće davao prezime DOJČinovići.Naime, Sasi su u nemogućnosti komunikacije sa srbima vrlo često koristili riječ dojč, u smislu ukazivanja da pripadaju njemačkom narodu i da ne razumiju naš jezik..
  Osim Dojčinovića, često se koristila i skraćena varijanta prezimena-Dojčin.Jedan od tih Dojčina ušao je i u našu junačku narodnu poeziju.
  Sa dolaskom turaka, mnogi Dojčinovići i Dojčini su napustili Srbiju i zajedno sa ostalim srpskim življem pobjegli su zapadne krajeve Bosanske krajine, te na područja Like, Koduna i Dalmacije.
  Dojčinovića i danas ima u Južnoj Srbiji, ali i krajevima gdje su izbjegli koncem 14 i početkom 15. vijeka.

 8. Srđan

  Dojčinovići,Banjaluka,selo Dragočaj..slava sv.Arhanđel Mihajlo