Poreklo prezimena Dimitrijević

7. mart 2012.

komentara: 102

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (102)

Odgovorite

102 komentara

  1. Miodrag

    Dimitrijevići od kojih potičem su iz Crne Trave. U drugoj polivini 19. veka doselili su se u Niš. Deda, pukovnik Veljko Dimitrijević je imao kuću na Crnom putu u Nišu. Krsna slava nam je sv. Nikola. Pošto ne znam ništa o svojim precima u Crnoj Travi, svaki podatak je dobro došao.

  2. Slobodan Dimitrijevic

    Molim za pomoc u istrazivanju porekla moje familije Dimitrijevic. Zadnji poznati podaci su da su se u Bagrdan (odnosno Koprivnicu) doselili pre 1900-te godine iz Dragobrace kod Kragujevca. Moj pradeda Jovan Dimitrijevic su kao i svi u familiji su bili zelenznicari. Slava nam je Sveti Nikola. Neki podaci ukazuju na poreklo sa Kosova, pa ako neko bilo sta vise zna – molim da mi se javi.

  3. Nebojša Dimitrijeviđ

    Molim za pomoć o poreklu moje familije Dimitrijević. Koliko mi je poznato po usmenim predanjima familija potiče iz Smedereva, deda Mihajlo rođen je 1905 god. u Smederevu od oca Milana ( vozio je fijaker i živeo je u Kostolačkoj ulici u Smederevu ) i majke Darinke. Slava nam je Sv. Jovan. Poznato mi je i da se od dede Mihajla tetka prezivala Tadić.
    Tražeći podatke od Opštine Smederevo odgovoreno mi je da ne mogu da mi pomognu, svaki podatak mi je koristan.

  4. Nenad

    Moji Dimitrijevici su iz Novog Miloseva kod Kikinde.Slavimo Svetog Stevana.Drugo neznam nista,Žalosno.

  5. Dejan Dimitrijevic

    Dimitrijevici iz Misevica (mesto izmedju Kragujevca i Jagodine). Slava Sveti Nikola. Po nekim autorima, dosli su iz juzne Srbije, po drugima imaju cincarsko poreklo. Da li je slucajno da mi se tetka zvala Latinka. Ako su Cincari latinskog porekla, onda bi njeno ime moglo da ima veze sa cincarskim poreklom.

    • Dejan Dimitrijevic

      Samo da dopunim, Deda Milan, rodjen 1876. (od oca Marisava) Ziveo je u Kragujevcu, (ulica Triglavska) raidio u puskarnici u Kragujevcu do svoje smrti 1941. Imao cerku Latinku (zivela u Orasju kod Sabante) i sina Aleksandra (1931. – 2013.), pukovnika vazduhoplovstva koji je ziveo i radio u Begradu.

  6. zoran dimitrijevic

    Moja porodica Dimitrijevic je zivela u Peci,na Kosovu i Metohiji,gde su dosli krajem XIX veka iz Makedonije iz sala Magarevo,Bitolj.U Bitolj su dosli,po nekim podacima,iz Grcke,okolina Soluna?
    Dali neko zna nesto vise?

    • Zeljko

      Zdravo Zorane,

      Ja imam slicne informacije.
      Moj deda Cedomir Dimitrijevic je isto iz Peci. Po informacijama koje imam je da smo poreklom iz Bitolja gde smo dosli iz Grcke.
      Cak se spominje i cincarsko poreklo.
      Inace nam je Krsna slava Sveti Nikola.

      Puno pozdrava
      Zeljko

      • Petar

        Pozdrav Zeljko,

        Moj pradeda je takodje Dimitrijevic iz Peci , da li mozete da mi kazete gde mogu da procitam vise od Dimitrijevicima iz tog kraja ?

  7. Nadica

    Moj otac Svetislav Dimitrijević je rođen u Velikom Popovcu kod Petrovca na Mlavi.
    Pre nekoliko godina mi je jedna moja stranka, koja se takođe prezivala Dimitrijević rekla da prezime potiče iz stare Hercegovine.

    • dejan

      prezime dimitrijević postoji u 4 ili 5 verzija nepovezanih medjusobno u mom selu koje je srednje malo (oko 200 aktivnih kuća) tako ta tu ne treba da obraćate pažnju na te priče o poreklu, ono nije jedinstveno i treba svaku familiju posmatrati zasebno

  8. Milan dimitrijevic

    Ja sam dimitrijevic iz Male Krsne.Znam da je moj neki pradeda stevan doso sa majkom iz bitola oko 1860,pre toga nista ne znam.

  9. Stefan

    Čukundeda Dimitrije Dimitrijević se rodio u selu Vrutok – ( Makedonija ) imao je jednog sina Mika.
    Deda Mika je imao sina Vladimira Koji se rodio 1912 god. Vladimir je imao dva sina Vladimira , Simeona i ćerku Milku oko 1920 god doselili su se u Beograd. Krsna slava Arhangel Mihailo

  10. Milan dimitrijevic

    Svetog Nikolu.