Порекло презимена Деспотовић

7. март 2012.

коментара: 30

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДЕСПОТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Деспотовић

Хаплогрупа: I1 род К

Порекло: Деспотовац, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:

_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]

Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (30)

Одговорите

30 коментара

  1. Порекло фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена
    ДЕСПОТОВИЋ

    -Грабовац, друга половина 18. века, Велико Село у Јадру, Ђурђевдан.
    -Слатина, друга половина 18. века, Грчић у Азбуковици, Јовањдан и Никољдан, уљези у Одабашиће.
    -Вукићевица, после 1827. године, Тодисавац у Рађевини, Митровдан.
    -Дрен, после 1827. године, Б. Крајина, Св. Василије.
    -Новаци, после 1827. године, Горња Буковица у Подгорини, Никољдан.

  2. Фамилије-презимена Деспотовић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Брасина
    -Цулина
    -Рујевац
    -Леовић
    -Пилица (Веселиновићи)

  3. Milisav Despotović

    Poreklo prezimena Despotović je teže utvrditi kada se uzme u obzir da je prezime nastalo od titule, a ne od imena oca ili slavnog pretka kako je bio slučaj u periodu dodavanja tog našeg famoznog IĆ na prezime. Naime, istorijski deo malih seoba(proterivanja) iz Crne Gore u severnije krajeve Balkana od strane Turka u periodu od 1740. do 1812. predstavlja deo Srpskih Despotovića koji su naseljavali prvo u Crnoj Gori teritorije Cetinja,Pljevalja( selo Obarde ) , a proterivanjem naselili delove Nove varoši, zlatiborskog kraja, i putem drine sve to mačve i srema,do Sremske mitrovice, gde se put Petronija Šiše Despotovića( više na: http://www.poreklo.rs/2014/02/08/poreklo-prezimena-selo-obarde-pljevlja/ ) 1813. godine završio stradanjem u bitci na Ravnju zajedno sa Zekom Buljubašom i njegovim golaćima. Naseljavanje potomaka njegovih se putem iz Crne gore do Srema se razlikuje po slavama, jer su parohije po državi u vreme oslobadjanja od Turaka dodeljivale slavu zemlji na kojoj su podizane kuće porodica. Moja porodica naseljena u selu Gornji Dobrić i u Lipničkom Šoru kod Loznice slavi Svetog Alimpija.

    • Božidar Despotović

      Iz Šapca sam, a ovde od Despotovića mi niko nije rod, koliko znam. Vrlo je lako moguce, da je Milisav Despotović, koji je ostavio komentar 10 maja 2017, rod. Na zalost, malo toga znam. Znam, da je pradeda Milosav Despotović (rodjen oko 1885), dosao u Šabac iz Dobrica kod Loznice, ozenio se i nastavio da zivi u Sapcu do kraja zivota. Istrazujuci ovde, otkrivam da je to verovatno Gornji Dobric. Slava mi je Sveti Alampije.

    • Djordjo

      “Деспот” јесте било мушко лично име и то поприлично учестало барем што се тиче западне Србије

    • DESPOT

      Svaka cast Milisave, dobro si razumeo poreklo prezimena jedini validan komentar ovde .

  4. Aleksandar Despotović

    KUMANOVO / SKOPLJE
    MAKEDONIJA

  5. Drazen

    prezime Despot. Modrino selo. Kistanje. Knin
    krsna slava, sveti Jovan
    po predanjima starijih nekad davno doselili iz bosanske krajine

  6. Selo Cerje (Polumir) opština Kraljevo ,krsna slava Sv. Jovan Krstitelj

    • Petar

      Moj pradeda je iz Cerja došao u Kraljevo , verovatno iz Crne Gore se doselili u Cerje ali ne znam tačno iz kog mesta.Inace slavimo Sv.Jovana. I znam da nemamo rodbinskih veza sa Despotovicima iz Loznice i tog kraja..Druga loza totalno.

    • Eda Marović ex Despotović

      Dobar dan,ja sam se prezivala Despotoviç,Hrvatica sam iz sela Krušvar,opcina Dicmo ,a to je mjesto između gradova Split i Sinj.Moji korjeni su iz dr.sela Ogorje iz obitelji Tešija tj.lriča ide tako da su se dva brata doselila u Krusvar,jedan je bik katolički svecenik,izašào je iz sveć.reda i oba su se ozenila mjesnim djevojkama i uz svoje prezime dodali prezime Despotović.Moj djed je u zemljišnim knjigama upisan kao Petar Tešija-Despotović dok moj pok.otac lrezime Tešija nikad nije nosio.Druga prica je da je u vrijeme komunizma stanovništvo moralo odustati od prezimena Tešija zbog toga jer su u selu svi katolici Hrvati a vlasti to nije odgovaralo.

  7. Goran Despotovic

    Poreklo vodi koliko znam iz Hercegovine , doseljeni u Sljivovu lpd Krupmja. Kasnije se iselilo nekoliko porodica u Culine kod Malog Zvornika. Ja sam rodjen u Sapcu gde i sad zivim.

  8. Goran Despotovic

    E da slava je Sveti Luka

  9. DESPOT DESPOTOVIC

    Ovo prezime nije moguce utvrditi odakle potice jer ja znam da su moji Despotovici od 1870 u Crnči a familija se odredjuje po krsnoj slavi jer se prenosi sa kolena na koleno Ja slavim Nikoljdan i moji zadnjih 6 kolena slave tu slavu za koje sam uspeo da saznam.

  10. Г Деспотовић

    Г.Врбљани, Р.Српска, општина Рибник, К.Слава, Часне Вериге, прађед је говорио оцу да смо Никшићи, а ђед мени да смо дошли из Гламоча, у селу смо најмање 6-7 генерација, од прије устанка 1875-77.