Poreklo prezimena Đukanović

7. mart 2012.

komentara: 42

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (42)

Odgovorite

42 komentara

  1. Familije-prezimena Đukanović po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Borina
    -Gračanica
    -Uzovnica
    -Godečevo

  2. Predrag Đukanovic

    Đukanovic prezime potiče sa Čeva u Crnoj Gori. 1600:e godine izvesni Ozro stiže na Čevo gde se i nastanjuje. Ozro dobiva tri sina, Nikola, Vukota i Đukan od kojih nastaju tri prezimena. Đukan dobiva pet sinova od kojih jedan prima islamsku veru i izbegava u Bosnu od braće koja su htela da ga ubiju. Ostatak braće se širi po Crnoj Gori, a kasnije njihovi potomci i po Srbiji.

    • Jelena Djukanovic

      Zna li se sta je bilo posle, jesu li ga ubili u Bosni?

      • Jovana

        Naselje Mrkonjić Grad je na sadašnjem mjestu nastalo 1593. godine, kada je tu podigao svoj vakuf (zadužbinu) kizlar-aga Đukanović (u narodu poznat kao Krzlar-aga) porijeklom iz obližnjih Kotlina. On je uzet kao „danak u krvi“, a kada je odvođen u Carigrad ovdje su vojnici ubili njegovog oca. Krzlar-aga je sagradio džamiju, 24 dućana, musafirhanu (pansion) sa 20 dimnjaka, hamam, pekaru, mekteb i vodovod, za koji je voda dovedena sa planine Lisine.[18] Posebnom vakufnamom (koji se čuvao u Zemaljskom muzeju u Sarajevu) ostavio je 690.000 akči za unapređenje trgovine i zanatstva i za izdržavanje musafirhane u kojoj je svaki putnik (i njegov konj) besplatno mogao biti gost 24 časa.

    • Lana

      Imam ja pitanje vezano za informaciju o bratu koji je izbjegao u Bosnu. Naše prezime vodi porijeklo od Đukanovića, s tim da je jedan brat zadržao prezime (Đukanović) u blizini mjesta na kome su ostala dva brata i bratić. Međutim, nikad niko nije imao drugu vjeroispovijest osim pravoslavne i krsna slava je Aranđelovan. E sad da li je to taj slučaj…

    • Lana

      Ovo pitam zato što, po predanju od starijih generacija, smo doselili iz Crne Gore.

    • Stevanović

      Odakle je Ozro došao u Crnu Goru?Ja sam čuo da je iz Bosne sa planine Ozren.

    • Luka Đukanović

      Pozdrav, ja sam Đukanović iz Mrkonjić Grada, Pravoslavne smo vjeroispovjesti i slavimo Sv. Georgija, ja sam čuo da su Đukanovići bili veliki borci protiv Turaka, a dosta njih je uzelo islam zbog borbe za opstanak…

  3. Andrej

    Ja znam muslimana,bosnjaka koji se preziva baš Đukanović,konkretno ime mu je Adnan

  4. Nebojša Đukanović

    Prezivam se Đukanović, živim u Petrovu, podnožje Ozrena, sjeveroistočna Bosna. Želio bih saznati koja linija Đukanovića je završila na Ozrenu, jer znam da postoje još neke porodice koje žive u okolini Bratunca i Srebrenice, zatim planina Borja kod Teslića i negdje u području Mrkonjić Grada. Krsna slava moje porodice je Sv, Jovan Krstitelj 20. januara.

    • Dragana

      Pozdrav!Mojotac se zvao Ivan Djukanovic.Rodjen je u Milicima blizu Vlasenice.Istocna Bosna.Pricao mi je da su Djukanovici dosli iz Crne Gore tacnije sa Čeva zbog krvne osvete ,jedni su naselili u Bosnu a jedni u Srbiju tacnije u Loznicu i Ljuboviju .Sticajem okolnosti moj otac je 1965god doselio u Pancevo.Inace slavili smo sv Nikolu .

  5. djordjo

    Đukan je bilo često ime u zapadnoj Srbiji pre 200-300 godina, verovatno i istočnoj Bosni i odatle su im izvedena prezimena a ne po Đukanovićima iz Crne Gore

  6. Marko

    Đukanovića ima i u selu Opravdići kod Bratunca. Slavimo svetog Nikolu i porodični nadimak nam je Milković.

  7. Nikola

    Sokolovo (Ključ)

  8. Jovanka

    Moje orezime je Đukanović porijeklo iz Crne Gore,Krsna Slava Sveti Arhangel 21.11. a nastanjeni u selu Čolakovići kod Bratunca.

  9. E vrlo je važna kompletna proča i da je taj isti Kzlar Aga Đukanović napravio i današnju mrkonjićku crkvu što je od tadašnje turske vlasti isposlovso na vrlo neobičan način, o čemu je ostala je priča-legenda u narodu koja se i sad priča. Kad je pravio džamiju, Kzlar Aga Đukanović je tražio da i svom narodu, iz kojeg je sam potekao, da napravi i crkvu. Sultan je, misleći da mu plan osujeti, ponudivši onu kesu sa dukatima za izgradnju džamije, odobrio da i crkvu sagradi, ali uz jedan uslov, samo onoliku koliko je velika ta kožna vreća sa dukatima. Međutim, Sultan se nije nadao mudrosti Kzlar Age Đukanovića, koji se dosjetio kako da to ozbiljno izvede, te je kožu tako tanko izrezao da je od nje napravio dovoljno dugo uže koje je opasavalo, takođe toliko dovoljno velik plac na kom je u Mrkonjić Gradu sagradio crkvu koja je ostala i do dan danas. To sam prvi put čula od mog pokojnog dida, pravoslavnog sveštenika Lazara Đukanovića koji je imao pet parohija na tom kraju, a koji je takođe njegovo prezimena Đučanović, ali koji je inače vodio porijeklo od iste Kzlar Agine porodice Đukanovića, samo vjerovatno od one braće što je ostala u pravoslavlju sa slavom Svetog Đorđa-Đurđevdan, za šta sam skoro čula da vodi porijeklo od
    Jarila koji se slavio u našoj staroj slavijano-vedskoj vjeri starog arijskog naroda – drevnih Belih Srba.Teška je ta naša istorija, i uoošte sudbina našeg naroda! Ima nas svuda!