Đurasović

7. mart 2012.

komentara: 5

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. vanja

    Poštovani,

    želela bi da znam nešto o mom devojačkom prezimenu Đurasović i da znam ko su moji preci.

    ljubazno vas molim za pomoć. unapred hvala

  2. Dalibor Đurasović

    Prezime Đurasović vodi porijeklo iz Stare Hercegogine,okolina Nikšića od plemena Koprivica.Đuras Koprivica doselo se 1804 u Raštane kod Mostara kao sluga na imanje age.Oženio se od Lazarevića iz Bijele kod Konjica.Imali su dva sina od kojih se kasnije proširila cijela porodica.Svi su Srbi Pravoslavci, krsna slava Nikoljdan.Rasuti po cijelom svijetu, u Mostaru nas sada ima oko 20 porodica.

  3. Marko

    Đurasovići – Bratstvo u Viću (Stari Bar) iz Stare Crne Gore. Iz Vića pojedini su prešli u Mrkojeviće (Bar), Uliće (Rijeka Crnojevića), Cetinje, Herceg Novi, Kotor kao i veći broj u Raštane (Hercegovina). Đurasovići na području Starog Bara su potomci Krstića, čiji su preci porijeklom iz Pipera. Oko 1692. zabilježeni su u Staroj Crnoj Gori, a 1720. u Hercegovini. Od Đurasovića su u Kotoru Đurice (Kotor, Stara Crna Gora)…

  4. Vojislav Ananić

    ĐURASOVIĆ (p.k), porodice u Popovu. Đurasovići (p) su nastanjeni u Dračevu. Doselili su oko 1820. godine iz Grbića u Lugu trebinjskom. Slave Jovanjdan (59:272). Ima ih i u Lušnicama (Bobani), Trebinju, Mostaru, Sarajevu i iseljenih u SAD. Đurasovići (k) su u Trnčini i Kotezima. Starinom su Šupci (Sušci) koji su živjeli u Prijevoru-mahali sela Trnčina. Prema predanju, napali su ih Senjani (na Božić) i “sve ih pobili i porobili, samo je nekim slučajem ostao starac Đuro i unuk mu”. Od toga Đure su Đurasovići. Iz Prijevora u Trnčini su prešli u Koteze oko 1720. godine. Slavili su Nikoljdan (84:78,168,179).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.