Ђурасовић

7. март 2012.

коментара: 5

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. vanja

    Poštovani,

    želela bi da znam nešto o mom devojačkom prezimenu Đurasović i da znam ko su moji preci.

    ljubazno vas molim za pomoć. unapred hvala

  2. Dalibor Đurasović

    Prezime Đurasović vodi porijeklo iz Stare Hercegogine,okolina Nikšića od plemena Koprivica.Đuras Koprivica doselo se 1804 u Raštane kod Mostara kao sluga na imanje age.Oženio se od Lazarevića iz Bijele kod Konjica.Imali su dva sina od kojih se kasnije proširila cijela porodica.Svi su Srbi Pravoslavci, krsna slava Nikoljdan.Rasuti po cijelom svijetu, u Mostaru nas sada ima oko 20 porodica.

  3. Marko

    Đurasovići – Bratstvo u Viću (Stari Bar) iz Stare Crne Gore. Iz Vića pojedini su prešli u Mrkojeviće (Bar), Uliće (Rijeka Crnojevića), Cetinje, Herceg Novi, Kotor kao i veći broj u Raštane (Hercegovina). Đurasovići na području Starog Bara su potomci Krstića, čiji su preci porijeklom iz Pipera. Oko 1692. zabilježeni su u Staroj Crnoj Gori, a 1720. u Hercegovini. Od Đurasovića su u Kotoru Đurice (Kotor, Stara Crna Gora)…

  4. Војислав Ананић

    ЂУРАСОВИЋ (п.к), породице у Попову. Ђурасовићи (п) су настањени у Драчеву. Доселили су око 1820. године из Грбића у Лугу требињском. Славе Јовањдан (59:272). Има их и у Лушницама (Бобани), Требињу, Мостару, Сарајеву и исељених у САД. Ђурасовићи (к) су у Трнчини и Котезима. Старином су Шупци (Сушци) који су живјели у Пријевору-махали села Трнчина. Према предању, напали су их Сењани (на Божић) и “све их побили и поробили, само је неким случајем остао старац Ђуро и унук му”. Од тога Ђуре су Ђурасовићи. Из Пријевора у Трнчини су прешли у Котезе око 1720. године. Славили су Никољдан (84:78,168,179).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.